Kaune Kalėdų eglutės apšvietimui – neįprastas sprendimas

Kauno Rotušės aikštėje Kalėdų eglutė šiemet vėl stebins praeivius. Pirmą kartą Lietuvoje eglutė bus apšviesta aplinkai draugiška energija. Jai pagaminti bus naudojami kavos tirščiai.

Draugiška aplinkai

Gruodžio 2 dieną Kauno Rotušės aikštėje suspindės natūrali kalėdinė eglutė, tačiau Kaunas vėl pasižymės neįprastais sprendimais. Visos eglutės apšvietimais bus naudojama alternatyvi energija, gaunama iš kavos tirščių. Juos rinkti kviečiamos visos Kaune veikiančios įmonės, organizacijos, neabejingos aplinkosaugos problemoms ir puoselėjančioms atsakingą požiūrį į verslą.

„Kiekvienam, mėgstančiam kavą, tenka ne tik malonumas ją geriant, bet ir rūpestis po jos liekančiais tirščiais. Paprastai juos išmetame kartu su kitomis buitinėmis atliekomis. Jų kiekiai kavinėse, restoranuose, degalinėse, galiausiai – verslo centruose išauga tiek kartų, kiek juose lankosi, dirba žmonių. Ką daryti su tiek kavos tirščių? Mums šis klausimas nedavė ramybės ne vienerius metus, todėl iš karto susidomėjome partnerių pasiūlytu tirščių perdirbimo būdu. Dėjome visas pastangas, kad projektas startuotų prieš didžiąsias metų šventes, o pirmieji jo rezultatus galėtų įvertinti Kauno miestas ir jo gyventojai“, – sakė „Paulig Coffee Lietuva“ direktorius Mindaugas Čalka.

Kaunas kuria gamtos pasaką. Kadangi turime natūralią eglutę, tai ir į miestą atkeliauja natūralios dekoracijos.

Kavos tirščiai jau šią savaitę pradedami rinkti iš įvairių bendrovių, degalinių, partnerių. Taip pat tirščių surinkimo punktai bus ir Rotušės aikštėje, tad ir patys gyventojai galės prisidėti prie aplinkai draugiško eglutės apšvietimo. Skaičiuojama, kad iš dviejų puodelių kavos galima pagaminti vieną vatą elektros energijos.

„Kavos tirščiai bus surenkami ir atvežami į vieną iš mūsų jėgainių. Mes tirščius paversime biodujomis, kurios degdamos gamina elektros energiją. Kiek energijos pagaminsime, priklauso nuo to, kiek tirščių surinksime. Eglutės apšvietimui visu šventiniu laikotarpiu reikės maždaug penkių šešių tonų kavos tirščių. Tad gerkime kavą ir švęskime Kalėdas“, – veikimo principą pristatė „Modus Energy“ atstovas Linas Jurgutis.

Eglutės akcentai

Šiemet pati eglutė bus natūrali, papuošta aplinkai draugiškais papuošimais. Rotušės aikštėje šiemet iškils dvylikos metrų Kalėdų eglė, suręsta iš pušų ir kėnio šakų.

„Mes pasiilgome natūralios eglės, po kuria senelis dės dovanas“, – eglutės pristatymo renginyje kalbėjo energingasis Kalėdų senelis.

Eglutės lemputės bus įvairiai programuojamos, tad šviesos keisis. Organizatoriai tikino, kad galbūt net Kalėdų senelis su rogėmis aplink eglutę apvažiuos. Rotušės aikštėje bus ir ledo imitacijų. Stikliniai kubai puoš aikštės medžius ir prekybinius namelius.

Kol kas neatskleidžiama, kaip atrodys visa papuošta eglutė, tačiau organizatoriai sakė, kad staigmenų kauniečiai ir miesto svečiai tikrai sulauks.

Šviesos miestas

Šiais metais visas Kaunas spindės įvairiomis šviesos instaliacijomis, bus papuoštos erdvės, kurios iki šiol šventiniu laikotarpiu skendo tamsoje.

„Kaunas kuria gamtos pasaką. Kadangi turime natūralią eglutę, tai ir į miestą atkeliauja natūralios dekoracijos. Centre bus šerkšno medeliai, bus papuošti visi Kaune esantys tiltai. Ant jų nusileis žvaigždės. Jos nusileis ir į Santakos parką. Čia turėsime dvi dideles žvaigždes, kurios pildys svajones, be to, bus papuošta apie 30 medžių, juose kris krištolinis lietus, nutūps apie 100 paukščių, ganysis Kalėdų senelio pagalbininkai elniai. Šis parkas pirmą kartą nušvis šviesomis ir taps tikru svajonių parku“, – pristatė Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė.

Ji sakė, kad naujos dekoracijos atkeliaus į fontanų, esančių Laisvės alėjoje ir Steigiamojo Seimo aikštėje, vietas. Šiemet tikrai Kaune bus daug naujų dekoracijų ir apšviestų erdvių.

„Kaunas taps lyg Amerika ir tikrai bus šviesu. Visa tai trauks ne vieną žmogų atvažiuoti ir pažiūrėti. Visada norisi, kad būtų šviesu. Kaunas šventinį laikotarpį pasitinka pasipuošęs, pamatyti tikrai bus ką. Čia bus tikra šviesos salelė“, – sakė vicemeras Simonas Kairys.

Kaunas taps lyg Amerika ir tikrai bus šviesu. Visa tai trauks ne vieną žmogų atvažiuoti ir pažiūrėti.

Išskirtiniai renginiai

Šiemet Kauno miesto savivaldybė skelbė bendrą eglutės puošimo iš šventinių renginių konkursą. Jį laimėjo ne vieną miesto renginį organizavusi bendrovė „Medusa Concert“. Jos atstovai tikino, kad Kaune šiemet per didžiąsias miesto šventes tikrai bus ką veikti.

„Eglutė šiemet nėra pagrindinis akcentas. Kviečiame šventes sutikti kiek netradiciškai. Ypač per Naujuosius metus Kaune bus visai kitaip. Planuojame surengti keturių valandų diskoteką, kur nuo 22 iki 2 val. bus daug lazerių, šviesų, 3D projekcijų ir pan. Gruodžio 2 dieną, Kalėdų eglės įžiebimo šventėje, laukiame nykštukų iš užsienio šalių, bet bus ir vietinių. Bus tikrai linksma ir gražu“, – kalbėjo šventinės dalies organizatorius Remigijus Knabikas.

Šiais metais visiems kalėdiniams renginiams, papuošimams, eglutei Kaunas skyrė 460 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
Kur dingo daugiau komentarų?

Vadinasi

Vadinasi portretas
kitais metais puošim santechninėm žarnom, movom, ventiliais, stūmokliais ir dar blizgėm, kad labiau spindėtų, nesvarbu kad ne žmoniškai, bene kitoniškai...

kadangi mes kaunieciai pripratome

kadangi mes kaunieciai pripratome portretas
prie ypatingai graziu egluciu rotuses aiksteje tai dabar sunku bus matyti siaip atrodancia eglute.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių