Kaunas sensta. Kodėl iš miesto bėga jaunuoliai?

Savaitė kita, ir Kauną užplūs pirmakursių banga. Atgis ne tik pagrindinės aukštųjų mokyklų, kolegijų studentų pamėgtos viešosios erdvės: jauni žmonės atgaivina kiekvieną miestą, daro jį labiau patrauklų ekonomine, socialine prasme. Vis dėlto, kad ir kaip norėtume tikėti, jog tūkstančiai studentų tik sustiprina Kauno kaip jaunų žmonių miesto įvaizdį, realybė ne tokia rožinė.

Ties šalies vidurkiu

Statistikos departamento duomenimis, per dešimtmetį Kaune gyvenančių jaunuolių sumažėjo kiek daugiau nei 22 tūkstančiais. O Lietuvoje jaunų žmonių (14–29 metų amžiaus) skaičius sumažėjo 145 tūkst. (18,7 proc.).

Šią savaitę Lietuvos statistikos departamento paskelbtais duomenimis, per pastaruosius kelerius metus daugiausia jaunų žmonių, palyginti su visais savivaldybės gyventojais, metų pradžioje buvo Rietavo savivaldybėje (24 proc.), mažiausia – Visagino (18 proc.).

Kauno miesto savivaldybėje tokio amžiaus buvo sulaukę kiek daugiau nei penktadalis gyventojų – 21,9 proc.

Miestiečių mažėjimo tendencija nestebina Kauno jaunimo organizacijų sąjungos "Apskritasis stalas" pirmininko Manto Jurgučio. "Skaičiuojant išvykstančius jaunuolius, Kaunas lyderiauja. Kauno jaunuolių emigracija yra 24 proc., o visos Lietuvos vidurkis – 11 proc.", – sakė jis.

Mažėjantį jaunų kauniečių skaičių pastebi ir kasdien su jaunais žmonėmis dirbanti Kauno atviro jaunimo centro "Vartai" socialinė darbuotoja Kristina Mačiulytė. "Jaunimas po truputėlį išvažiuoja – dažniausiai baigę studijas. Tai pastebime, nors patys dirbame su mažiau motyvuotais jaunuoliais", – pastebėjo pašnekovė.

Trūksta pramogų

M.Jurgučio teigimu, Kaune mažėja jaunų žmonių ne vien dėl emigracijos. "Jaunimui Kaune trūksta užimtumo galimybių: stinga atvirų erdvių, reikia, kad būtų daugiau jauniems žmonėms prieinamų kultūros renginių, galbūt net atsirastų daugiau jaunimo centrų. Jaunimui tiesiog trūksta turiningo laisvalaikio galimybių", – problemas vardijo jaunimo organizacijų sąjungos atstovas.
Jam pritarė ir K.Mačiulytė, kuri pastebėjo, kad stinga vaikams ir jaunuoliams skirtų užklasinės veiklos galimybių.

"Aišku, mieste veikia daug įvairių būrelių, bet jie yra arba mokami, arba reikia turėti talentą – gerai dainuoti ar panašiai ir verčiama pasiekti kažkokių aukštumų. Jaunimui reikia saugios erdvės, kur galėtų tiesiog ramiai pabūti, pasišnekėti, veikti tai, ką jie nori", – teigia ji.

Pasak M.Jurgučio, Kaunui trūksta aiškios miesto įvaizdžio strategijos. "Kaunas yra deklaruojamas kaip jaunimo, studentų miestas, tačiau kartais pasigendame didesnių pastangų pritraukti jaunimą ne tik atvykti studijuoti, bet ir likti Kaune gyventi, dirbti ir pramogauti."

"Manau, kad net kiekviename mikrorajone turėtų būti jaunimo centras – dabar visame mieste veikia tik vienas atviras jaunimo centras", – samprotavo teigia K.Mačiulytė.

Kaunietis: tikras ir laikinas

Kaune sumažėjo ne tik pačių jaunuolių, bet ir žmonių, studijuojančių keturiuose universitetuose. Kaip rodo Statistikos departamento duomenys, per dešimtį metų tiek Kauno miesto, tiek rajono savivaldybėse pasirinkusiųjų aukštąjį mokslą studijuoti universitetuose tendencija sumažėjo beveik dviem tūkstančiais.

"Mažėja tikrų kauniečių, juos keičia atvykėliai iš kitų miestų, – sakė "Apskritojo stalo" pirmininkas. – Universitetai stengiasi pritraukti studentus iš visos Lietuvos ir užsienio, gal todėl ir padaugėja į miestą atvykstančių jaunų žmonių. Tačiau mažėja kauniečių, kurie čia liktų gyventi. Be abejonės, dėl to kaltas ir jaunimo nedarbas, Kaune siekiantis 26,4 proc."

Kauniečių apklausa:

Stasė

Mano manymu, jaunimo pastebimai mažėja. Taip yra dėl to, kad visi išvažiuoja. Bet jų pritraukti tikrai nereikia – nieko jėga nereikia daryti. Jeigu nori, tegul važiuoja. Tiesą sakant, negaliu pasakyti, kad jų labai ir trūksta. Kiek yra, tiek ir užtenka. Tegul važiuoja pasaulio pasižiūrėti.

Akvilė Rumšaitė

Jaunimo tikrai trūksta – visi išvažinėja. Bet nuo rugsėjo 1-osios mieste bus daug studentų – kaip ir kasmet. Kad Kauną mėgtų jauni žmonės, reikėtų, kad jame būtų daugiau pramogų, užsiėmimų. Reikia atgaivinti Laisvės alėją, kurioje visuomet trūksta žmonių.

Antanas Šadževičius

Iš tikrųjų pastebiu, kad Kaune mažėja jaunų žmonių. Visi labai bėga, lekia į užsienį, lyg tų darbų čia nebūtų. Jų yra, tik patiems reikia juos rasti. Kaip sakoma, Kaunas yra lietuviškiausias miestas ir darbo, ypač dabar, kai viską atnaujina, tikrai yra. Tegul jaunimas čia būna, niekur nelekia, duonai ir čia užsidirbs. O mūsų miestui tikrai labai trūksta jaunimo.

Veronika Vasiuk

Nemanau, kad Kaunui trūksta jaunų žmonių. Ypač rudenį jų nestinga: visi suvažiuoja į universitetus, institutus ir pan. Aš ir taip jaunimą Kaune pastebiu tik vakarais, nes šiame mieste jaunimui yra tik klubai, o juose susirenka tik tokie jaunuoliai, kurių, galima sakyti, reikia bijoti. Jeigu jau norime jaunesnio miesto, tai reikėtų daugiau linksmesnių renginių. Tada atsiras ir vaikinų, ir merginų.

Ina

Kad jaunimo mažėtų, pati nepastebiu, bet skaičiau internete, kad mažiau. Vieni išvažiuoja, randa gerą darbą, gauna padorų atlyginimą ir net negalvoja grįžti. Bet, laikui bėgant, manau, vis tiek visi grįš.

Judita Leikienė

Jaunų žmonių sumažėja, bet studentai tai kompensuoja. Tik vasarą miestas apmiršta, Laisvės al. labai jau sunkiai bunda. Mano nuomone, dėl to, kad mieste mažėja jaunų žmonių, miestui gali kilti didelių problemų. Pavyzdžiui, nebeliks darbo jėgos. Ir apskritai jaunimas – miesto perspektyva. Jeigu mieste lieka tik seni žmonės, jis ima merdėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

meras

meras portretas
straipsnio pavadinimas galetu buti ir toks:''kodel is sugriauto miesto nuo skurdo priversti isvykti jauni zmones?'' arba ''jauni zmones negali susirast darbo uz normalia alga (2500lt. i rankas) ir renkasi emigracija''....

rj

rj portretas
o ko noret ,jeigu valdziai terupi kaip savo kisenes prisikimst

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
MAN NUO 15 METU DARBU BUVO KAUNE PILNA IR GAUDAVAU IKI 150 RUBLIU-MALUNSPARNIUS REMONTAVOME ,BTR GAMYKLA ŠANČIOSE ,O KIEK FABRIKU ,GAMYKLU KONSERVATORIU DEKA UŽDARE LIETUVOJE -JU POLITINE VEIKLA AR ŽALĄ -JŲSŪ PRIVERSTINE EMIGRACIJA ,KAIP TĄ PADARE STALINAS TAIS LAIKAIS -TĄ PADARE KUBILIUS IR Co....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių