Kaunas pagerbs japonų diplomato Ch. Sugiharos atminimą

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 2-8 d. Lietuvoje pirmą kartą organizuojami Sugiharos savaitės renginiai. Jie vyks Kaune.

Sugiharos savaitė – renginių ciklas, skirtas įamžinti japonų diplomato Chiunės Sugiharos atminimą. Ši istorinė asmenybė 1939-1940 m. gyveno Kaune ir kartu su olandų konsulu Janu Zvartendijku čia išdavė „vizas gyvenimui“, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6000 žydų gyvybių.

Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda teigė: „Konsulas Ch. Sugihara tampa vis žinomesnis pasaulyje, todėl džiugu, kad jo žygdarbio atminimas randa vis daugiau formų. Reikšminga, kad ši puiki Sugiharos savaitės iniciatyva kilo būtent Kaune, kuris yra visos Sugiharos istorijos epicentras.“

„Nors Sugiharos savaitė organizuojama pirmą kartą, ji sulaukė didelio dėmesio tiek Lietuvoje, tiek Japonijoje. Neįtikėtina, kokį ryšį turi dvi tokios tolimos ir skirtingos šalys. Rugsėjo pradžioje į Kauną atvyks daug garbingų svečių iš Japonijos, tarp kurių bus ir Japonijos parlamento, Gifu prefektūros, žiniasklaidos atstovai“, – sakė Kauno miesto mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Jis kviečia kauniečius ir miesto svečius pasiplanuoti laiką apsilankymui puikiuose nemokamuose renginiuose. Renginių programoje įvairiose Kauno erdvėse numatomi muzikiniai koncertai, simpoziumas, filmų peržiūros, viešos paskaitos, parodos, kūrybinės dirbtuvės.

„Sugiharos savaitė naujai suvienys lietuvių, japonų ir žydų tautas Ch. Sugiharos istorijoje. Jame trijų tautų menininkai susitiks bendruose kūrybiniuose projektuose, o mokslininkai diskutuos apie laikmetį autentiškose to laikmečio Kauno erdvėse",  – pasakojo Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centro vadovas dr. Aurelijus Zykas.

Pristatant Ch. Sugiharos istoriją kauniečiai bei miesto svečiai bus supažindinti su Japonijos kultūra, kurioje Ch. Sugihara užaugo ir kur formavosi jo požiūris, bus pristatyti regimieji Japonijos pėdsakai Kaune ir vyks diskusijos apie humanizmo bei tolerancijos vertybes.

Tarp renginio organizatorių bei partnerių yra Kauno miesto savivaldybė, VDU Azijos studijų centras, Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, Japonijos ambasada Lietuvoje, Kyumeikan kendo mokykla, Salonas „Jaukūs namai“, Viešbutis „HOF Hotel“ ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kas žino Birutę Verkelytę-Federavičienę? Ar tai ne ji dirbo šitą darbą?Ir kaip tai gale dirbti Sugihara,kurio statusas to daryti neleido? Paaiškinkite tai man,prašau.

kormushka

kormushka portretas
sugiharos-botanikos sodo aleksandroviciu lesyklele.

jei

jei portretas
būtų rengiama Japoniška paroda ir joje tuo pačiu metu paminėtų diplomatą,tai dar suprasčiau,bet kai renginys rengiamas tik tam,kad paminėti Japonijos diplomatą,tai nesuprantama.Ar daug šalių pamini Lietuvos diplomatus ir ar švenčia Lietuvos nepriklausomybę apart Lietuvos išeivių ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių