Kas kaltas dėl akyse tvinstančio Nemuno?

Kas kaltas dėl patvinusio Nemuno? Lietus ar Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė (KHE)?

Dar besibaigiant rugsėjui, Panemunės pakrantes šlifuojantys miesto statistai sunerimo, kad patvinęs Nemunas apsėmė paplūdimius. Į krantus išsiliejęs vanduo, anot jų, mirkė ne tik augmeniją, bet ir pasiglemžė nedidukes smėlio aikšteles, kuriose vasarą spindulius gaudė saulės vonių gerbėjai. Lenkdami pirštus miestelėnai skaičiavo besitęsiančias drėgnąsias dienas, o dėl patirtų nepatogumų kaltino KHE.

Regis, įpusėjus spaliui žaliųjų plotų gerokai sumažėjo ir miesto centre. Vanduo sutrumpino Nemuno ir Neries santakos smaigalį, susiaurino romantikų išmintus takelius krantuose, apsėmė kyšančias saleles.

"Vanduo kyla labai greitai, todėl toliau neinu. Bijau, kad neišeisiu, – paklaustas, ar patvinęs vanduo atneša didesnį laimikį, žvejys Vytautas su šypsena dirstelėjo į tuščią krepšelį kairėje. – Pažiūrėkite, stoviu tuščias. Einu čia daugiau dėl žaidimo, o ne žuvies."

Vyras neslėpė, pavasarį po ledonešio jis įpratęs matyti patvinusius Nemuno ir Neries krantus, tačiau tokio spalio jis esą nepamena.

"Jei neklystu, prieš kokius penkerius ar šešerius metus irgi bridome. Nėra ko norėti, atidaro hidroelektrinę ir tvinstame", – žmogiškąsias jėgas, o ne dangaus kritulius linko kaltinti kaunietis.

Jei neklystu, prieš kokius penkerius ar šešerius metus irgi bridome. Nėra ko norėti, atidaro hidroelektrinę ir tvinstame.

Išgirdęs tokias kalbas (KHE) komunikacijos skyriaus vadovas šyptelėjo.

"Sakote, dėl hidroelektrinės? Greičiau dėl lietaus. Matyt, pastebėjote, kad merkia beveik visus metus", – miestiečius ramino  Valentas Neviera. Žvelgiant į pastarųjų 60 metų statistiką, 2017-ieji, anot jo, vieni lietingiausių. 2015-aisiais "Lietuvos energijos gamybos" valdomos elektrinės darbas buvo smarkiai apribotas dėl itin mažo vandens kiekio.

Ypač daug vandens elektrinę pasiekė pavasarį. Dangus kritulių esą negailėjo ir vasarą.

"Vidutinis kovo–gegužės mėnesių debitas siekė beveik 412 m3/s, liepos–rugpjūčio – 189 m3/s. Žinoma, šie skaičiai neprilygsta 2010 m. statistikai, kai vidutinis metinis debitas siekė 311 m3/s, tačiau, pavyzdžiui, prieš porą metų apie tokį vandens kiekį buvo galima tik svajoti", – kalbėjo KEH atstovas.

Patys vandeningiausi metai ilgametėje elektrinės istorijoje buvo 1994-ieji. Tuomet vidutinis metinis debitas siekė 333 m3/s.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Putinas kaltas.

Kaip ne kaip

Kaip ne kaip portretas
juk vandenio era prasidėjo. Dar toliau dar bus gražiau.

Panerys

Panerys portretas
Ar pakrantes šlifuojantys statistai rytoj žadėjo eiti į paplūdimį degintis? Ar jie kartu su žurnaliste nemato, kas dedasi Lietuvoj. Niekinis straipsnis. tik nuotraukos gražios
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių