Kandidatams į merus rodė ir raudonas korteles

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Įrodykite, kodėl kauniečiai turėtų balsuoti už jus", – savivaldybėje  susirinkusius kandidatus į miesto merus ragino politologas Algis Krupavičius. Kai kurių kandidatų atsakymai kėlė šypseną, kitų dvelkė populizmu.

Trūko tik dviejų

"Verslo debatai su politikais, virto Kauno visuomenės debatais su kandidatais į merus", – dar renginio pradžioje įvertinęs situaciją salėje pastebėjo debatų moderatorius A.Krupavičius. Savivaldybės didžiojoje salėje dominavo ne verslininkai, o laisvas kėdes užėmė miestiečiai.

Į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų surengtus debatus atvyko trylika iš penkiolikos kandidatų į miesto merus.

Pasak moderatoriaus, partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatė į merus Aušra Ručienė iš anksto informavo, kad nedalyvaus, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Kristina Juozapavičiūtė ketino atvykti, bet taip ir nepasirodė.

Nors A.Krupavičius pabrėžė, kad pirmasis klausimas kandidatams į merus buvo žinomas iš anksto, pretendentai tam nebuvo itin gerai pasiruošę – kalbėjo gana padrikai, o apie konkretesnius dalykus prabildavo tik tuomet, kai jau nuskambėdavo gongas, skelbiantis, kad pasibaigė pasisakymui skirtas laikas. Visi kandidatai galėjo kalbėti po pusantros minutės.

Pasipylė pažadai

"Mūsų programa yra pateikta. Jeigu kauniečiams ji patiks, balsuos, jeigu nepatiks, nebalsuos", – nedaugiažodžiavo partijos "Jaunoji Lietuva" lyderis Stanislovas Buškevičius. "Esu laisviausios, kūrybiškiausios ir humaniškiausios profesijos žmogus – dėstau filosofiją", – gyrėsi rinkimų komiteto "Kaunas plius Puteikis" lyderis Eligijus Džežulskis-Duonys. "Meru turi būti žmogus, turintis gyvenimiškos ir politinės patirties", – aiškino Darbo partijos iškeltas kandidatas Vydas Gedvilas.

Politinės partijos "Profesinių sąjungų centras" kandidatas Kęstutis Juknis sakė jau penkiolika metų susiduriantis su žmonių problemomis ir teigė esąs pasiryžęs siekti socialinio teisingumo.

"Turiu daugiausia patirties ir žinau, ką gali žadėti meras, o ko ne", – save kaip lyderį pristatė dabartinis Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Rinkimų komiteto "Gintauto Labanausko komanda "Dirbam Kaunui" lyderis Gintautas Labanauskas vardijo turįs patirties aviacijos, geležinkelių, vidaus vandenų ir kitose srityse bei pristatė save kaip tradicinių lietuviškų vertybių puoselėtoją, gebantį suburti komandą.

"Esame gerai vertinami Lietuvoje. Su komanda galėčiau pakeisti Kauno vaizdą", – žadėjo socialdemokratė Orinta Leiputė.

Prisistatęs kaip šeštos kartos kaunietis, rinkimų komiteto "Vieningas Kaunas" lyderis Visvaldas Matijošaitis tikino, kad jam ne tas pats, kaip atrodo miestas, kuriame gyvena pats ir ateityje gyvens jo vaikai ir anūkai.

"Matome Kauną kaip geriausią, saugiausią, patogiausią miestą gyventi, plėtoti verslą, auginti vaikus", – Liberalų sąjūdžio požiūrį dėstė Rimantas Mikaitis.

"Kaunas liūdnas ir nugyventas. Išrinkite – išvalysiu, aferistų nebus ir įgyvendinsiu jūsų lūkesčius", – skambiai pareiškė rinkimų komiteto "Kaunas – kitokia Lietuva" lyderis Kęstutis Pūkas.

Nuo jo neatsiliko miestui jau vadovavęs Vytautas Šustauskas, atstovaujantis Kovotojų už Lietuvą sąjungai. "Pirmiausia prisikabinsiu prie klausimo – jis toks kvailokas. Būdamas meru neturėjau opozicijos, su visais dirbome. Ką išsirinks, tą ir turės", – liejo emocijas V.Šustauskas. "Protingi žmonės moka atsakyti ir į kvailus klausimus", – linksmai replikavo debatų moderatorius.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas į merus Erikas Tamašauskas žadėjo būti sąžiningas ir laikytis duoto žodžio, stiprinti vietos ekonomiką ir pritraukti investicijų.
"Respublikonai ieškojo garbingo žmogaus į merus, bet niekas nesutiko eiti, nes tai sunkus darbas. Iš vidaus žinau savivaldybės darbą. Noriu, kad žmonėms būtų atsiskaitoma kas mėnesį", – dėstė šios partijos kandidatas Artūras Tepelys.

Prispaudė dabartinį merą

Po kandidatų pristatymų pasipylė replikos ir klausimai. Bene daugiausia dėmesio sulaukė A.Kupčinskas. Ir verslininkai, ir debatus stebėję kauniečiai teiravosi apie miesto gatvių tvarkymą bei švarą mieste, šildymo kainas, mokesčius verslui, verslumo skatinimą.

"Jau aštuonerius metus išbuvote mero poste. Kur padarėte klaidų ir ką darysite kitaip, jeigu būsite išrinktas dar vienai kadencijai", – teiravosi verslininkas Alvydas Švedas.
"Stengiausi iš peties ir iš širdies. Net vieną kadenciją išdirbti reikia nemažų pastangų. Labiausiai apmaudu dėl Laisvės al. Dėl krizės atidėjome rekonstrukcijos pradžią. Manėme, kad pernai arba šiemet pavyks pradėti darbus. Politinės valios taip pat trūko", – kalbėjo A.Kupčinskas.

Kauniečiai klausinėjo kandidatų apie situaciją švietimo sistemoje, vietų darželiuose trūkumą, Kauno viziją bet jau 20 metų į priekį. Ne vienas kandidatas į merus pareiškė, kad mieste reikia gerinti sąlygas verslui, mažinti mokesčius arba net visai juos naikinti.

"Toks įspūdis, kad Kaunas po rinkimų bus be mokesčių. Mokesčių gal ir pavyks išvengti, bet mirties – ne", – replikavo politologas A.Krupavičius. "Atrodo, kad kandidatai pasiryžę sukurti Kaune komunizmą", – šyptelėjo A.Kupčinskas.

Priminė palmių laistymą

Nors debatai vyko gana kultūringai, neapsieita ir be aštresnių replikų. Bene daugiausia šypsenų auditorijai kėlė aistringi V.Šustausko pasisakymai. Išgirdęs verslininko Alvydo Grevo klausimą apie užsienio investicijų pritraukimą, V.Šustauskas rėžė  nerinkdamas žodžių. "Aš jums paaiškinsiu, nes apie investicijas nieko nesuprantate. Savo turto išpardavimas nėra jokia investicija. Buvote ubagai, ubagai ir liksite", – rėžė politikas.

Trečioje debatų dalyje moderatorius pasiūlė kandidatams pažaisti šachmatais, tik pagal kiek kitokias taisykles, nei įprasta: visi iš skrybėlės išsitraukė po šachmatų figūrą ir buvo sugrupuoti po du į tariamas koalicijas.

A.Krupavičius prieš tai atsiklausė, ar kuri nors politinė jėga kam nors yra visiškai nepriimtina. Kol neišmušė rinkimų valanda ir nežinia, kaip likimą sudėlios prie urnų atėję kauniečiai, kandidatai neskubėjo peikti savo konkurentų: juk nežinia, su kuo gali tekti po rinkimų dirbti. Vienintelis R.Mikaitis aiškiai išsakė, kad vargiai mato galimybę dirbti su E.Džežulskiu-Duoniu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas buvo buhuesnininkai

kas buvo buhuesnininkai  portretas
matjosaitis tai matryt mazai jusu susodino kaddar uz ji balsuoti zadate ,kur jusu garbe

jis

jis portretas
Kaunui reikia tikro šeimininko.Iš visų kandidatų yra tik vienas tinkamas,tai Matjošaitis

t

t  portretas
svarbiam objektui; matijosaiciui turbut verslas nelabai pradejo sektis, kad visus pinigus i savo reklama kisa, nors realiai tuos pinigus galetu skirti tikrai geriems darbams, bet kazkodel iki siol dar negirdejau tokiu; mikaitis jau pabuvo ir uztenka, turbut visi suprato, kad tik tiek jam ir vertejo pabuti; puko blevyzgu uztektinai pasiklausiau per jo televizija ir vedamas laidas, nu nesuprantu, ar zmogui negera, ar jis is tikruju tokias nesamones masto; apie kauno geda sustauska tai net rasyt komentara geda; tamasausko darbu nesu mates ar girdejes, todel nelabai turiu nuomones apie ji; tepeli pazistu asmeniskai jau daug metu, ir nepykit, bet tikrai nenoreciau, kad toks zmogus butu meru. ko nepaminejau, reiskai ir ju nenoreciau ten matyt.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių