A. Kanapienis: noriu, kad smurto būtų mažiau

Visuomenės sąmoningumo didinimo akcijos „Kauno vyrai už visuomenę be smurto!“ paskutinis interviu su Arūnu Kanapieniu, verslininku, UAB „Naujasis šilelis“ vadovu, Kauno apskrities vyrų krizių centro rėmėju.

Su A. Kanapieniu kalbasi krizių centro psichologė Dovilė Bubnienė.

- Arūnai, šiuo mūsų pokalbiu baigiasi akcijos „Kauno vyrai už visuomenę be smurto!“ interviu  su pilietiškais Kauno vyrais ciklas. Kartu su dienraščiu „Kauno diena“ esate šios akcijos rėmėjas. Kauno apskrities vyrų krizių centro projektams paramą jūsų įmonė, o ir pats asmeniškai, skiri jau ne pirmi metai.

-  Taip. Man atrodo, svarbu paremti jūsų socialinius projektus, juk jie orientuoti į tai, kad visuomenėje gyventi būtų saugiau. Pernai parėmėme Kauno apskrities vyrų krizių centro savižudybių prevencijos projektą, šiemet mums atrodė svarbu prisidėti prie prasmingos akcijos,  kuria Kauno vyrai atskleidžia savo požiūrį į vieną iš visuomenės problemų.

- Leisk dar kartą padėkoti už paramą ir norą prisidėti, sprendžiant socialines problemas. Kaip tu pats  vertini smurto reiškinį?

- Na, tai negerai, nesmagu, nesaugu. Įspūdis toks, kad smurto labai daug. Aš norėčiau, kad  būtų mažiau. Sutinku, kad reikia kalbėti ir apie skaudžius dalykus visuomenėje, nes kaip kitaip pasakysi, kas yra blogai. Todėl ir priimtas sprendimas paremti akciją.

- Kodėl tau tai svarbu?

- Aš esu tėvas ir tai svarbiausia priežastis. Bet taip pat man norisi, kad ir kitiems būtų saugu gyventi.

- Pakalbėkime apie smurtą artimoje aplinkoje. Juk tai smurtas prieš artimiausius žmones. Prieš vaikus, tėvus, sutuoktinį.

- Nepateisinu. Galvoju, jei jau šeimoje nepavyksta gerbti vienas kito ir nebėra noro stengtis, geriau apsispręsti skirtis. Smurtas prieš vaikus yra baisus dalykas. Kai skaitau apie sumuštus, apleistus, iš tėvų namų atvežtus vaikus, tiesiog nerandu žodžio, kaip apibūdinti tokius gimdytojus. Su vyrais kartais padiskutuojame ta tema, man atrodo, daugelis vyrų yra mokyti saugoti ir ginti silpnesnį.  Todėl nesuvokiama, kad prieš tą silpnesnį kažkas smurtauja.

- Kaip tu manai, kokios to priežastys?

- Manau, kad didelę žalą daro alkoholis. Juk jei išgėręs, tai blaivaus proto nerasi. Jei išgėręs daug, proto visai nėra. Taip pat ir auklėjimas - žinau, kad tose šeimose, kur buvo smurtaujama, užaugę vaikai išmoksta tokio elgesio ir paskui jį kartoja. Gal ir nepriteklius, nedarbas, mažos pajamos prisideda.

- Kalbi apie kasdienį, užsitęsusį stresą?

- Kai žmogus nuolat jaučia įtampą, galvoja kaip aprūpinti šeimą, sumokėti mokesčius ir pan., o atsipalaiduoti deramai nemoka, tai ir laimės bei džiaugsmo nejaučia. Jį viskas tik dar labiau nervina. Kai pykčio prisikaupia iki viršaus, tada jis kaip ugnikalnis prasiveržia. Žinoma, tai ne pateisinimas dėl smurtavimo, o tik bandymas suprasti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis R.B.

Lietuvis R.B. portretas
Tie kurie padeda spresti kitu problemas,kuria sau amzina roju! Visokiariopos jums sekmes,uzsispirimo ir neisblestancio ryzto R.B..

:)

:) portretas
vyrų krizių CENTRAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių