Kaip Vienybės aikštė atrodys po rekonstrukcijos?

  • Teksto dydis:

Viešoji erdvė, kur skirtingi žmonės ras taikų sambūvį. Vieta, kur bus galima prisėsti ant suoliuko ir ramiai suvalgyti sumuštinį. Erdvė, iš kurios žvilgsniai kryps Juozo Zikaro Laisvės statulos link. Tokie akcentai dedami Vienybės aikštės rekonstrukcijos projekte.

Atsižvelgė į kauniečių interesus

Vienybės aikštės rekonstrukcijos projekto vystytojas bendrovė "Urban Inventors" surengė viešą diskusiją, į kurią kviesti visi kauniečiai, ir keletą susitikimų su architektais, muziejininkais kultūrininkais. Diskutuota, kokios aikštės norėtų kauniečiai. Po diskusijų ėmė ryškėti konkretesnis būsimas Vienybės aikštės vaizdas. "Pasitelkę visuomenę į diskusijas, siekiame sukurti visiems patrauklią, gyvą ir mėgstamą Vienybės aikštę. Tai turėtų būti tokia susitikimų, švenčių, pagarbos išreiškimo vieta, kur žmonių būtų gausu ne tik per valstybės šventes, koncertus, bet nuolatos", – užsiminė bendrovės "Urban Inventors" vadovas Lionginas Šepetys. Projekto vystytojai iš kauniečių išgirdo įvairių, ir viena kitai prieštaraujančių nuomonių. Jau vien dėl to į visas jas projektuotojai negalėjo atsižvelgti, tačiau, pasak investuotojų, kauniečių balsas buvo išgirstas, į jų interesus atsižvelgta.

"Diskusijose buvo ir emocingų pasisakymų, ir paprastų žmogiškų pasiūlymų. Viena diskusijos dalyvė išreiškė norą, kad ateityje šioje aikštėje galėtų ramiai prisėsti ant suoliuko ir, žiūrint į gražų vaizdą, suvalgyti sumuštinį. Ji klausė, ar tokia galimybė čia bus. Klausta gal ir su humoru, tačiau buvo apibrėžta tam tikra funkcija: aikštė kaip vieta ramiai prisėsti ir pailsėti ar pabendrauti. Atsižvelgiant į kauniečių nuomones, aikštėje bus ir istorijos, ir modernumo", – pasak L.Šepečio, dabar kiekvieną dieną tikslinamos projekto detalės, mažosios architektūros akcentai, projektas derinamas su savivaldybės atstovais. Po kelių savaičių visuomenei ruošiamasi pristatyti galutinį būsimą aikštės vaizdą.

Išryškins Laisvės statulą

Nemažai daliai kauniečių Vienybės aikštė visų pirma asocijuojasi su pagrindinių valstybės švenčių – Vasario 16-osios, Kovo 11-osios, Liepos 6-osios šventimu. Ši funkcija Vienybės aikštėje išliks. "Tai yra vienas mūsų svarbiausių prioritetų. Mes suvokiame aikštės istorinę aplinką, juk šalia – ir Vytauto Didžiojo karo muziejus, ir Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, J.Zikaro Laisvės statula, yra ir kitų sakralių akcentų, svarbių ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai", – vardijo "Urban Inventors" vadovas.

Diskusijose kai kurie kauniečiai išreiškė susirūpinimą, ar po aikštės rekonstrukcijos nebus užgožta Laisvės statula. "Prieš porą dienų pasitarime savivaldybėje taip pat išgirdome panašių klausimų. Galiu pasakyti, kad ten tikrai nebus didelių objektų, kurie užgožtų Laisvės statulą. Nauji aikštės sprendimai ją tik išryškins. Po rekonstrukcijos visas aikštės vaizdas, visas dėmesys bus stipriai į ją koncentruotas. Norėjome, kad Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis ir aikštė gražiau susisietų, nes iki šiol rekonstruojama aikštės dalis buvo tarsi tuščia erdvė šalia sodelio, ir viskas. Dabar mes siūlome tokius sprendimus, kad patekus į rekonstruotą aikštės dalį bus labai aiškus akcentas ir noras atsisukti ir eiti Laisvės statulos kryptimi", – pabrėžė L.Šepetys.

L. Šepetys/V. Raupelio nuotr.

Kol kas investuotojai atskleidžia tik vieną konkretų sprendinį, kreipsiantį Laisvės statulos link.

Tai bus interaktyvių fontanų takas, kurio fontanai, pasitelkiant specialų apšvietimą, skirtingomis progomis įgaus skirtingą formą.

Formuos naujas tradicijas

"Urban Inventors" ruošiasi rekonstruoti ir šalia aikštės esantį vadinamąjį "Pramprojekto" pastatą, čia bus įrengti A klasės biurai. Pirmajame pastato aukšte įsikurs restoranėliai, kavinukės. Tikimasi, kad jie pritrauks žmonių į aikštę ir vėlai vakare, ir savaitgaliais. Dėl to ši aikštės dalis turėtų tapti nuolatos gyva.

Po rekonstrukcijos bendro aikštės vaizdo nepuošiančių automobilių priešais verslo centrą "BLC" nebeliks: automobiliams bus skirta požeminė aikštelė, kuri šiuo metu įrengiama po aikšte. "Tada visa aikštės erdvė dar labiau atsivers žmonėms, jų buvimui, patogumui. Ta aikštės dalis, kur dabar statomi automobiliai, ir liks aukštesnė. Tai projektuotojams sukūrė ir tam tikrų iššūkių, ir pranašumų: aikštė turi tam tikrą perkirtimą. Architektai, projektuotojai pasiūlė puikius sprendimus. Mes jau pristatėme visuomenei, kaip tai atrodys. Tas perkirtimas bus labai gražiai integruotas pasitelkiant laiptus, žalumą, – pašnekovo žodžiais, ties aikštės perkirtimo į du aukščius linija ateityje bus montuojama scena festivalio "Kaunas Jazz" lauko koncertams ir kitiems renginiams. – Džiazo festivalio ir kiti koncertai mums yra viena šios aikštės vertybių. Po rekonstrukcijos atvykti ir dalyvauti renginiuose Vienybės aikštėje bus gerokai patogiau nei iki šiol. Susiformavusios renginių, švenčių tradicijos bus tęsiamos, taip pat sukursime prielaidas formuotis naujoms tradicijoms." Projekto autoriai viliasi, kad kultūrinių renginių Vienybės aikštėje po rekonstrukcijos padaugės.

"Urban Inventors" parengė ir Studentų skvero, esančio priešais Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) centrinius rūmus S.Daukanto gatvėje projektą. "Šiuo metu projektuojame erdves į abi puses nuo K.Donelaičio gatvės: ir link BLC, ir į S.Daukanto gatvės pusę – VDU ir Kauno technologijos universiteto link. Čia esame numatę erdvę ne tik studentų poilsiui, bendravimui, bet ir lauko paskaitoms. Kalbant apie darbus kitoje gatvės pusėje – mes projektą parengėme, o ar jis bus įgyvendintas, priklauso ne nuo mūsų – čia sprendimus priims savivaldybė", – sakė L.Šepetys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausiu

Klausiu portretas
O akmeninės stelios grįš?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Laisvės statulą labiausiai užgožia ta 13 aukštų dėžė. Protingesni architektai būtų ją sumažinę bent 7 aukštais. O dabar tik pezalai.

laisve

laisve portretas
Del Dievo meiles, nekiskit Laisves i virbalinius narvus.Koks asilas sugalvojo Laisve i tuos narvus ikisti. Niekada neekspermentuokite su Laisves simboliais, apgailetinai atrodo
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių