Aliarmas dėl vaikų sanatorijos: kažkam prireikė erdvaus sklypo?

Kačerginės gyventojai ir medikų bendruomenė įsiaudrinusi. Užmojai uždaryti pušyne nuo seno puikiai veikiančią vaikų sanatoriją šokiruoja. Kažkam prireikė erdvaus 4 ha sklypo?

Nerimo banga

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, sulaukęs darbuotojų ir gyventojų kreipimosi dėl pagalbos, viešai prakalbo apie Kačerginėje kilusią nerimo bangą ir kreipėsi į atsakingas institucijas.

„Kačerginės gyventojus ypač sujaudino žinia apie uždaromą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės vaikų reabilitacijos skyrių „Žibutė“ ir ketinimą šios gydymo įstaigos sklypą ir ten esančius statinius perduoti Turto bankui“, – teigė rajono meras.

Jis akcentavo, kad vaikų sanatorija Kačerginėje gyvuoja jau daugiau kaip 60 metų ir yra svarbi Kačerginės identiteto dalis.

„Gyventojai nuogąstauja, kad, privatizavus „Žibutę“, čia galimai iškils kotedžai, o gyventojai neteks svarbių sveikatinimo paslaugų. Kačerginės bendruomenė surinko daugiau kaip 500 parašų, kad „Žibutė“ nebūtų privatizuota. Gyventojų kreipėsi į Kauno rajono savivaldybės ir LSMU Kauno ligoninės vadovus ir prašo išsaugoti čia veikiančią įstaigą.

Teisės aktai reikalauja, kad kurortuose ir kurortinėse teritorijose būtų itin atsakingai saugomi ir tausojami gamtos ištekliai, užtikrinamos medicinos paslaugos, kuriama sveikatai palanki aplinka“, – teigė V. Makūnas. Parašų jau surinkta daugiau kaip 600.

Savivaldybė, mero teigimu, yra pasirengusi perimti Kačerginės „Žibutės“ sanatoriją ir pritaikyti ją visuomenės poreikiams. „Geriausiai tai būtų galima padaryti bendradarbiaujant su LSMU Kauno ligonine. Gražių bendradarbiavimo pavyzdžių jau turime. Vienas jų – kokybiškas medicinos paslaugas teikianti LSMU Kauno klinikų Kulautuvos reabilitacijos ligoninė. Savo ruožtu Kauno rajono savivaldybė yra parengusi projektą, kuris leis visuomenės reikmėms pritaikyti šalia ligoninės esantį apleistą pastatą“, – nurodė savivaldybės vadovas ir pridūrė, kad Kauno rajono kurortinė teritorija yra viena perspektyviausių šalyje.

„Kauno rajono savivaldybė per keletą metų daug investavo į Kulautuvos, Kačerginės ir dalies Zapyškio kurortinės teritorijos infrastruktūrą: abiejose Nemuno pusėse įrengėme dviračių takus, prieplaukas, vandenlenčių parką ir mineralinio vandens biuvetę Kulautuvoje, tvarkome paveldo objektus, gatvių infrastruktūrą, iškylautojus plukdome laivu. Esame suplanavę daug darbų“, – pridūrė V. Makūnas.

Kreipdamasis į institucijas V. Makūnas prašė užtikrinti, kad Kauno rajono kurortinė teritorija „būtų apsaugota nuo neapgalvotų veiksmų, galinčių jai padaryti žalos, taip pat, kad būtų užtikrintas jos darnus vystymasis ir paslaugų prieinamumas gyventojams“.

Erdvės: sanatorijos teritorija apima 4 ha. Regimanto Zakšensko nuotr.

Būta ir anksčiau

Signalų apie planus uždaryti šią fantastiškoje vietoje esančią sanatoriją, o pastatus perduoti Turto bankui, kad juos būtų galima privatizuoti, netrūko ir ankstesniais metais, bet šįkart, kaip pasakojama, prieita ir iki konkretesnių žingsnių.

„Sausio 13 d. atvyko ligoninės administracija. Penki ar šeši žmonės su pačiu generaliniu priešakyje. Surengė susirinkimą. Apie jį iš anksto nebuvo skelbta. Surengė pristatymą, pateikė įvairios statistikos: kiek atsieina išlaikyti pastatus, kaip mes čia nuostolingai dirbame. Atvyko supažindinti su faktu, kad skyrių planuojama perkelti į miestą, prie neseniai atidaryto kito vaikų reabilitacijos skyriaus su pora medžių. Iškels ant asfalto. Generalinis sakė padarysime iš jūsų, kaimiečių, miestiečius“, – pasakojo Zapyškio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Laimutė Bičiūnienė, atsakinga už ugdymo organizavimą LSMU Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyriuje „Žibutė“.

„Žibutės“ darbuotojas Rimantas Čiulkinys „Kauno dienai“ patvirtino šią informaciją.

„Išgirdau iš paties generalinio direktoriaus. Buvo visų darbuotojų susirinkimas. Pranešė ir davė ataskaitą, kad sanatorijos išlaikymas kainuoja labai didelius pinigus. Norint ją sutvarkyti iki galo, pakeisti stogus, pastatyti naują katilinę, labai didelius pinigus kainuotų, o sanatorija per mažai uždirba, kad ją laikyti“, – teigė vyras.

„Taip, pranešė, kad sanatorijos Kačerginėje neliks. Stengiamasi visus darbuotojus tam nuteikti, jie raminami, kad nė vienas neliks be darbo, pradėjo aiškinti apie perkėlimą į II ligoninę (dabartinės Kauno ligoninės padaliniai Šilainiuose – aut. past.)“, – sakė R. Čiulkinys, dirbantis sanatorijos elektriku-santechniku.

Per susirinkimą, kaip jis teigė, buvo minėta, kad sanatorijos Kačerginėje neliks per metus dvejus.

R. Kėvalas: nevalia

Kauno rajono savivaldybės pozicija – sanatoriją būtina išsaugoti.

„Apie vykdomą pertvarką LSMU Kauno ligoninės vadovai savivaldybės neinformavo. Apie paskelbtą sprendimą sužinojome iš „Žibutės“ darbuotojų, kurie kartu su miestelio bendruomene surinko beveik 600 protesto parašų ir juos įteikė merui V. Makūnui. Reaguodamas į situaciją, meras raštu kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį“, – „Kauno dienai“ komentavo Kauno rajono savivaldybės atstovai.

Paaiškėjo, kad praėjusią savaitę pas Kauno rajono merą lankėsi LSMU Kauno klinikų Vaikų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas. Jis šokiruotas.

„Kai kurių žmonių toks poelgis, kaip čia gražiau pasakius, sprendimas uždaryti… Nors jie tai nevadina uždarymu, o paslaugų perkėlimu. Nebuvau pakviestas į tą susirinkimą, greičiausiai dėl to, kad savo poziciją deklaruoju aiškiai ir suprantamai – vaikai negali nukentėti“, – teigė R. Kėvalas.

„Negalima spręsti suaugusiųjų problemų skriaudžiant vaikus. Nereikia fantazuoti apie ekonominius rodiklius. Jeigu jie yra blogi, reikia ieškoti sąlyčio taškų, kas gali investuoti, kas gali padėti. Kauno rajono savivaldybė, ypač meras, tai pasiryžę padaryti. Tačiau, tikriausiai, pagrindinė problema labai paprasta: Kačerginė, 4 ha, pušynas. Kokie ten dar vaikai? Situaciją taip suprantu, tik ji bandoma įvynioti į vatą“, – pareiškė žinomas medikas.

Tikriausiai, pagrindinė problema labai paprasta: Kačerginė, 4 ha, pušynas. Kokie ten dar vaikai?

Vaikų ligų klinikos vadovas citavo sanatorijos, į kurią atvyksta daug šios klinikos mažųjų pacientų ir joje gauna kvalifikuotą tolesnę pagalbą po traumų, darbuotojų pasirašytą laišką ir pagalbos prašymą padėti išsaugoti sanatoriją. Nurodoma, kad nė vienas darbuotojas nepritaria nei sanatorijos uždarymui, nei iškėlimui.

„Be keiksmažodžių nemoku gražiai paaiškinti…“ – nuomonę dėl sanatorijos uždarymo-paslaugų perkėlimo apibendrino R. Kėvalas.

Kauno klinikos ir Kauno ligoninė – atskiros įstaigos, bet turi tuos pačius steigėjus ir dalininkus: Sveikatos apsaugos ministeriją ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetą.

Užtarimo: ir prof. R. Kėvalą pasiekė sanatorijos darbuotojų pagalbos prašymas. Regimanto Zakšensko nuotr.

Bendruomenė šokiruota

Kačerginės bendruomenės „Vizija“ vienas steigėjų ir valdybos narys Raimondas Bartkus taip pat buvo kategoriškas. „Tikrai nenorime, kad vietoj sanatorijos atsirastų kotedžų“, – sakė R. Bartkus.

Ši sanatorija yra vienas Kačerginės simbolių. „Būtų žiauru, jeigu iš Kačerginės, kuri yra kurortinė vietovė, o kartu iš Kauno apskrities dingtų tokio lygio ir tokią aplinką, sąlygas turinti reabilitacijos įstaiga“, – kalbėjo bendruomenės atstovas ir pridūrė, kad vasarą sanatorijoje organizuojamos specializuotos stovyklos, vykdomos kitos svarbios iniciatyvos.

Pašnekovas užsiminė, kad Kačerginė yra gardus kąsnelis nekilnojamojo turto vystytojams. Čia sklypai kainuoja kaip Kauno Žaliakalnyje.

Sunerimo vaikų tėvai

Ne tik sanatorijos darbuotojai ir Kačerginės gyventojai jautriai reagavo į galimą faktą, kad vaikai neteks galimybės semtis jėgų ir būti sveikatinami įstaigoje, apsuptoje gražaus ramaus erdvaus pušyno ir gryno oro.

Sanatorijoje sveikstančių vaikų tėvai irgi nesupranta net tokių svarstymų. „Kauno dienos“ kalbinti atsitiktinai pasirinkti pašnekovai gyrė darbuotojus, reabilitacijos sąlygas. „Turime bėdų, bet sakė, kad vaikščios“, – teigė paauglį sužalota koja vežimėlyje stūmusi moteris. Sveikstantis paauglys gyrė malonų personalą ir kad labai patinka aplinka.

„Žiemą čia vaikštinėti labai geras jausmas, o vasarą tikriausiai iš viso nuostabu“, – kalbėjo su maža mergyte iš procedūrų į gyvenamąsias patalpas grįždama kita moteris.

Sprendimai nepriimti

Viešumoje kilus šurmuliui, Kauno ligoninės atstovai „Kauno dienai“ jau tikino, kad šiuo metu esą nepriimta jokių sprendimų. Sanatorija veikia kaip veikusi.

„LSMU Kauno ligoninė po dviejų didelių gydymo įstaigų susijungimo valdo padalinius, kurie išsidėstę keturiolika adresų ir natūralu, kad vadovai bendrauja su įvairių padalinių darbuotojais, aiškindami apie iki dabar po sujungimo vykstančius pokyčius. Tačiau norime pabrėžti, kad jokių sprendimų dėl LSMU Kauno ligoninės vaikų reabilitacijos skyriaus „Žibutė“ nepriimta. Paminėtina ir tai, kad LSMU Kauno ligoninė tokio pobūdžio sprendimus turėtų derinti su dalininkais – LSMU ir Sveikatos apsaugos ministerija“, – teigė LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas.

Jis pabrėžė, kad Kauno ligoninė yra viešoji įstaiga, taigi neorientuota į pelno siekimą, bet apskritai ligoninė dirba rentabiliai, o padaliniams keliamas tikslas – užtikrinti medicinos paslaugų prieinamumą ir kokybę.

Ligoninės atstovai nurodė, kad sanatorijos pastatai nėra avarinės būklės, bet „kai kuriems reikia renovacijos, o daugelį – atnaujinti pagal šiuolaikinius pastatų energinio efektyvumo ir taupumo standartus“. Skaičiuojama, kad prireiktų nemažai investicijų ir į infrastruktūrą. Skyriuje dirba apie 40 darbuotojų.

„Kauno diena“, norėdama kuo didesnio aiškumo, susisiekė su ligoninės generaliniu direktoriumi prof. habil. dr. Albinu Naudžiūnu.

Pozicija: Kauno ligoninės generalinis direktorius prof. A. Naudžiūnas vis kartojo, kad esą nepriimti jokie sprendimai. Vilmanto Raupelio nuotr.

– Ar svarstoma perkelti sanatorijos „Žibutė“ paslaugas iš Kačerginės?

– Tokių sprendimų nėra. Mūsų atstovas jums jau turėjo pateikti atsakymus. Kartoju, nėra sprendimų. Tai kažkoks iš anksto prieš rinkimus parinktas kažkoks… Net nesuprantame… Ir mes, ir ministerija. Pati ligoninė nepriima tokių sprendimų. Ligoninė gali teikti tik siūlymą savo dalininkams.

– Ar sausį su komanda lankėtės „Žibutėje“?

– Taip. Ji priklauso mūsų ligoninei. Ar aš neturiu teisės nuvykti?

– Ar per susirinkimą bent užsiminėte apie planą, kad „Žibutės“ Kačerginėje nebeliks, o pastatai bus perduoti Turto bankui? Darbuotojai sako, kad tiesiai iš jūsų išgirdo tokius žodžius.

– Ne visai taip. Išimta iš konteksto. Yra galimybė čia prie Vaikų klinikos įkurti tą reabilitaciją. Šilainiuose. Kalbėjome, kad kai išsikraustys geriatrai, po Velykų jie atvyks ir apsižiūrės patys, ar galima.

– Kas tie jie? „Žibutės“ atstovai?

– Taip. Žmonės, kurie teikia tas paslaugas.

– Kačerginėje kažkas liktų, jeigu reabilitacijai tiktų patalpos Šilainiuose?

– Mes čia labai svarstome. Jeigu jeigu… Mūsų administracijos atsakymas jums – labai paprastas. Čia jeigu iki gandų lygio kažkokio leidžiatės… Jūsų valia. Jokie sprendimai nepriimti. Jeigu ir būtų priimami, įvertintų specialistai, ar bus adekvačios sąlygos. Buvo kalba apie galimybę teikti kitur paslaugas. Apie galimybę teorinę.

– Ši teorinė galimybė būtų kaip papildomos lovos Šilainiuose, paliekant veikti „Žibutę“ Kačerginėje, ar vietoj „Žibutės“?

– Sunku pasakyti. Dabar vis buriame, kaip čia kas būtų. Nieko neįvyko. Tai ką čia dabar? Nežinau…

– Ar galėtumėte garantuoti, kad po dvejų metų (tokį terminą „Žibutės“ uždarymo–perkėlimo mano išgirdę darbuotojai) Kačerginėje „Žibutė tebeveiks?

– Jūs klausiate tokių dalykų, tarsi aš būčiau tos ligoninės savininkas. Kaip klostysis, ar jūs gyva būsite po dvejų metų ir ką jūs darysite, ar jūs žinote?

– Jeigu būsite gyvas, ar kovosite, kad „Žibutė“ išliktų?

– Mano kadencija baigsis po dvejų metų. Čia kitas bus direktorius. Gal mane perrinks? Gal kitą žmogų perrinks? Man net keista, kad tokie klausimai. Niekaip nesuprantu. Kas būtų, jeigu būtų?

– Ar teisingai jus suprantu: darbuotojai jūsų žodžius ne taip interpretavo? Dėl uždarymo.

– Apie jokį uždarymą nekalbama. Kalbama apie sąlygų gerinimą pacientams. Kaip paslaugas gerinti. Ligoninė turbūt bent turi teisę diskutuoti, kaip gerinti tą paslaugą, kad turėtų daugiau pacientų.

– Kalbant apie sąlygų gerinimą pacientams, sunku būtų įsivaizduoti, kas galėtų būti geriau nei Kačerginės pušynas ir erdvi teritorija. Bent jau lyginant su Šilainiais.

– Suprantama. Tačiau gali įvertinti ir kitas alternatyvas. Visi kalba apie pokyčius, o kai apie kokį nors pokytį bent pakalbi, tada turi aiškintis, tarsi būtent kažką (blogo – aut. past.) padaręs. Stebime „Žibutės“ rodiklius, turbūt turime teisę pasidomėti, kaip jiems sekasi. Svarbiausia, kad turėtų pacientų ir rentabiliai dirbtų. Atvirai pasakius, apie Mažylio iškeldinimą…

– Apie „Žibutės“ iškeldinimą.

– Ir apie mūsų filialo P. Mažylio gimdymo namų iškeldinimą kalbama jau penkiolika metų. Visada kažkoks pasidomėjimas sukelia galbūt darbuotojų tokį nerimą, kaip čia bus. Tačiau nė viena įstaiga neužtikrinta, kaip bus. Reikia užsidirbti pinigų, išsilaikyti.


Ką galvoja ligoninės steigėjai?

LSMU atstovai, kai „Kauno diena“ pasiteiravo universiteto pozicijos dėl „Žibutės“ ateities, tiesiog nurodė kreiptis į Kauno ligoninę, kurios dalininkai yra. Po pakartotinio kreipimosi dėl komentaro atėjo atsakymas, patvirtinantis, kad „Žibutę“ nuspręsta reorganizuoti.

LSMU Komunikacijos tarnyba nurodė, kad, „atsižvelgiant į LSMU Kauno ligoninės pateiktus siūlymus, 2022 06 20 visuotiniame dalininkų susirinkime buvo pritarta LSMU Kauno ligoninės valdymo struktūrai, kurioje numatyta įkurti ir Vaikų ligų kliniką, veikiančią keletu adresų, o vaikų reabilitacijos skyrių „Žibutė“ (J. Zikaro g. 14, Kačerginė) 2023 m. numatyta reorganizuoti, siekiant paslaugų pacientams kokybės gerinimo ir racionalaus išteklių naudojimo bendrame LSMU Kauno ligoninės veiklų ir išteklių kontekste, o visi pakeitimai numatyti atlikti laikantis teisės aktų reikalavimų“.

Komunikacijos tarnyba pridūrė, kad „prie klausimų, susijusių su reorganizavimo procesais, dar bus grįžtama“.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai apie jokius pokyčius iš viso neužsiminė. „Ministerija neplanuoja uždaryti arba perkelti LSMU Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyriaus „Žibutė“ ir neinformuota apie panašaus pobūdžio ligoninės sprendimus. Bet kuriuo atveju tokius sprendimus LSMU Kauno ligoninė turėtų derinti su dalininkais – Lietuvos sveikatos mokslų universitetu ir Sveikatos apsaugos ministerija“, – „Kauno dienai“ nurodė ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
O tai jūsų meras nereaguoja jei kas po langu jam prikakotų ir nereaguotų.....

Kauniečiai

Kauniečiai portretas
pavydime rajonui, kad pavyko atsilaikyti Krabo puolimui.

Vata dirba išsijuosę

Vata dirba išsijuosę portretas
bet nepavyks pridengti Kauno Jedinstvenikų. Godumas, naglumas, suktumas peržengė visas ribas.
VISI KOMENTARAI 110

Galerijos

Daugiau straipsnių