Ką bibliotekoje veikė labradoro retriverė?

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje (KRSVB) Garliavoje šunys džiugino asmenis su negalia. Čia vyko šiai visuomenės grupei skirtas kaniterapijos užsiėmimas.

Stiprina pasitikėjimą savimi

Garliavos neįgaliųjų draugijos nariams kaniterapijos užsiėmimą vedė Kaniterapijos asociacijos narė, psichologė, kaniterapeutė Joana Grygutis ir kaniterapeutė Veslava Citovič-Rul su labradoro retrivere Kia. Užsiėmimas surengtas KRSVB bendradarbiaujant su Kauno apskrities viešąja biblioteka.

Kaniterapija taikoma norint įveikti gyvūnų baimę, depresinę nuotaiką, sustiprinti pasitikėjimą savimi, savigarbą, ryžtingumą, geriau suprasti ir tobulinti santykius su kitais, analizuoti ir realizuoti sėkmingesnio elgesio būdus, sulaukti dėmesio ir palaikymo vienatvės ar netekties atvejais bei siekiant stiprinti žmogaus fizines ir emocines galias. "Kaniterapija – alternatyvus ir (ar) pagalbinis gydymo, reabilitacijos būdas, kai, norint pasiekti geresnės fizinės, emocinės sveikatos, pagerinti pažintinius ir socialinius įgūdžius, naudojamas specialiai parengtas šuo", – teigė J.Grygutis. Specialistės patikino, kad, norint dalyvauti kaniterapijos užsiėmimuose, tiek vedliui, tiek augintiniui būtina pasirengti – kartu su šunimi laikomas kvalifikacinis egzaminas.

Padeda greičiau atsiskleisti

"Terapinis šuo psichologo konsultacijoje padeda greičiau atsipalaiduoti ir atsiskleisti, o sukurtas šiltas emocinis kontaktas skatina pasitikėjimą ir leidžia užsiėmimo dalyviui jaustis saugiai. Dirbant specialistui ir dalyvaujant šuniui skatinamas bendravimas, ugdomi socialiniai įgūdžiai, empatija, pagerėja dalyvių fizinė sveikata: sumažėja kraujospūdis, pagerėja širdies darbas, periferinė kraujo apykaita, – pasakojo J.Grygutis. – Ikimokyklinio amžiaus vaikų grupėse atliekame užduotis pagal jų amžių ir gebėjimus, laviname smulkiąją ir stambiąją motoriką, skatiname sensorinius pojūčius, plečiame žodyną, klausome pasakų, mokomės savarankiškumo, atliekame kūrybines užduotis. Atsižvelgdami į asmens galimybes, negalią turintiems asmenims stengiamės suteikti malonių išgyvenimų, padedame pajusti saldų sėkmės skonį."

Pademonstravo išmoktas komandas

Susitikimo metu Kia pademonstravo daugiau nei 20 išmoktų komandų ir klusniai vykdė užsiėmimo dalyvių pasirinktas komandas. Susirinkusiųjų veidus puošė šypsenos, o išskirtiniai kaniterapijos specialisčių ir šuns demonstruojami veiksmai kėlė nuostabą ir pasigėrėjimą. Visos dalyvės patikino, kad šuns dalyvavimas susitikime suteikė daugybę gerų emocijų, sukūrė malonią atmosferą. "Pasijutome visi kaip viena didelė šeima, kuriai labai gera ir malonu būti drauge. Susitikimas su kaniterapijos specialistais ir terapinio šuns dalyvavimas yra geriausia terapija, teigiamai veikianti mūsų savijautą ir sveikatą. Viliamės, kad šis puikus susitikimas nebus paskutinis", – sakė bibliotekos atstovė Regina Vasauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką veikė?

Ką veikė? portretas
Platino toksokarozę.

To Julija

To Julija portretas
By tik pabambėt. Ne karvę melžt mokino, ar avį kirpt...

Julija

Julija portretas
Gal tokiems užsiėmimams raskime kitas patalpas, o ne biblioteką???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių