J. Urbšio katalikišką mokyklą purto skandalai ir nelaimės

Psichologai sako, kad jei 21 dieną kartosi tą patį veiksmą, jis taps įpročiu. Kiek kartų vienos ir tos pačios įstaigos kolektyvą turi sukrėsti nelaimės, kad būtų susigriebta užbėgti joms už akių? Dėmesio centre – ir vėl J.Urbšio katalikiška mokykla.

Mokytoja prieš sistemą

Dar visai neseniai piketais ir protestais J.Urbšio katalikiškos mokyklos bendruomenė mėgino išsaugoti senąjį vidurinės mokyklos statusą. Jų norai liko neišgirsti, nes atakuojant švietimo įstaigų reformos kardu ši mokykla liko pagrindinė.

Toks mokyklos bendruomenės palaikymas lyg ir simbolizuotų ją esant populiarią, patrauklią ir vertinamą. Deja, šioje mokykloje dirbanti mokytoja A.Z. papasakojo apie katalikiškos mokyklos vadovo veiksmus ir kraupius šią mokyklą sukrėtusius atvejus.

Per keletą metų nusižudė du šios mokyklos mokiniai. Vienas visai neseniai - šį rudenį. Mokinių muštynės baigėsi vieno jų sveikatos sutrikdymu, todėl buvo taikyta mokymosi namie programa ir bylinėjimasis teismuose. Nukentėjusiojo mama pasiekė, kad mokykla sumokėtų kompensaciją per muštynes nukentėjusiam mokiniui.

Kauno apygardos teismas visai neseniai pasisakė dėl sekso skandalo šioje mokykloje. Mokytoja buvo apkaltinta dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

Teismas mokytojai skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – uždraudė dirbti mokytoja, dirbti ar užsiimti savanoriška veikla vaikų socialinėse, švietimo ir sporto, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse, organizacijose penkerius metus, taip pat priteisė nukentėjusiajam 3 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti ir 500 eurų proceso išlaidų apeliacinės instancijos teisme nukentėjusiojo atstovei pagal įstatymą.

Specialisto nėra

Šie mokytojos A.Z.paminėti atvejai – sunkioji artilerija prieš J.Urbšio katalikišką mokyklą. "Neužtikrinama saugi aplinka. Aš tik paminėjau tuos faktus. Kai 2014 m. nusižudė abiturientas, mokykloje dirbo psichologė. Šio rudens savižudybės metu psichologės mokykloje nebuvo. Vienodas atoveiksmis. Psichologas nedaro jokios įtakos mokyklos aplinkai", – aiškino A.Z.

Ji teigė, kad mokinių poelgiui įtakos galėjo turėti patyčios. Mokyklos vadovas nenori sutikti su mokytojos metamais kaltinimais. "Nelaimingas vaikas. Vaikystėje buvo sunkiai sužalotas per eismo įvykį, sunkiai vaikščiojo, kalbėjo. 12-oje klasėje jam kilo šiam amžiui būdingų klausimų: kas toliau? Jis buvo išėjęs į profesinio rengimo mokyklą. Grįžo vėl pas mus ir tada įvyko", – 2014 m. visuomenę sukrėtusią nelaimę prisiminė J.Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos direktorius Paulius Martinaitis.

Šių metų tragedija mokyklai buvo itin netikėta. Esą jokių signalų, kad moksleivis būtų prislėgtas, nebuvo. Be to, vaikinas buvo mėgstamas klasėje. "Jis buvo ūmaus charakterio ir šeimoje buvo įvairių dalykų, bet nenorėčiau apie tai pasakoti. Gal dar prisidėjo meilės reikalai. Bet auklėtojai, mokytojai rūpinosi tais vaikais ir kitais", – aiškino direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Katalikiškos mokyklos ex direktorius, buv. KGB agentas Paulius Martinaitis puikiai įvaldęs samdinius ir viešuosius ryšius. Per viešuosius ryšius panegirika seksą mokykloje turėjusiai pedagogei, o komentaruose apkalta galimai norintiems pasipinigauti tėvams. Mokinio, sumušto katalikiškoje mokykloje, mamos apkalta. Ilgalaikis mobingas ne tik mokykloje, bet ir per viešuosius ryšius nutylint darbo ginčų ir teismų išvadas ir t. t.. Tiesa slypi kažkur anapus.

Žemaitė

Žemaitė portretas
kauno diena ir vėl buvo mokykloje, laukite tęsinio artimomis dienomis :)

tėvas

tėvas portretas
Gėda skaityti mokytojų teisinimąsi ir "svaigimus"
VISI KOMENTARAI 65

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių