Įžūlumas be ribų: Vilniaus atliekas degins Kaune

Kauno rajono Ramučių bendruomenė šokiruota. Po viešų pareiškimų jiems susidarė įspūdis, kad premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas pakaunės gyventojus laiko antrarūšiais žmonėmis.

Džiūgavo ir ministras

Po "Lietuvos energijos" ir Vyriausybės atstovų susitikimo šią savaitę išplatinta esą džiugi žinia apie rastą kompromisą. Tiesa, kauniečiams ji nuskambėjo kaip nemalonus akibrokštas: Vilniuje nuspręsta sumažinti planuojamų deginti aliekų kiekį, todėl jos bus vežamos į Kauną.

"Lietuvos energija" Vilniuje ir Kaune vykdo kogeneracinių jėgainių projektus. Sostinėje jėgainė turėtų pradėti veikti kitų metų pabaigoje, Kaune – 2020 m. Pastarasis projektas įgyvendinamas kartu su "Fortum Heat Lietuva".

Premjero patarėjo S.Malinausko teigimu, Kaune ir Vilniuje skiriasi jėgainių buvimo vieta. Sostinės gyventojai esą jai priešinasi, tad Vilniuje aktyviai bus siekiama, kad deginimas būtų kuo mažesnis. "Tas siekis bus nuosekliai įgyvendinamas. Ateityje išvis galbūt pakeisime atliekų deginimą biokuru", – ELTA pareiškė S.Malinauskas.

Dėl pasiekto kompromiso viešai džiūgavo ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

"Neskirčiau Vilniaus ir Kauno kogeneracinių projektų, nes abudu vienaip ar kitaip valdo "Lietuvos energija" – Kaune suprojektuotas bendro deginimo įrenginys, vadinasi, ne tik komunalinės atliekos gali būti deginamos. Toje dalyje, kur galėtų trūkti komunalinių atliekų, jos galėtų keliauti iš Vilniaus miesto", – BNS sakė K.Navickas ir pabrėžė, kad bendras Kaune planuojamų deginti atliekų kiekis esą nesikeis.

Atliekų sostinė

"Kauno dienos" kalbinti Ramučių gyventojai neslėpė pasipiktinimo išgirdę Vyriausybės ir "Lietuvos energijos" atstovų pareiškimus apie rūpestį vilniečių interersais, kauniečius paverčiant tarsi antrarūšiais žmonėmis.

Ramučiuose gyvenantis Ugnius Savickas pastebėjo, kad Kauno jėgainės projektą ne pirmą kartą lydi įvairūs šešėliai.

"Dabartinis sprendimas skamba kaip karštos bulvės mėtymas iš vienos rankos į kitą. Svarstoma, kad kažkur kažką sumažins, kitur padidins, įdės geresnius filtrus. Kaip jie iš principo gali būti sudėti ne geriausi? Čia išeina toks aktyvios veiklos imitavimas. Sprendimu pabėgta nuo klausimo esmės, ar tikrai Lietuvai reikia trijų šiukšlių deginimo jėgainių. Kaip premjero patarėjas gali pasakyti, kad Kauno situacija kitokia, todėl galima vežti čia šiukšles. Tačiau kuo ji kitokia? Ar Kauno LEZ labiau taršą toleruoja? Ar čia žmonės negyvena, nors artimiausias namas bus maždaug už 400 m", – piktinosi U.Savickas.

Ramučių gyvenvietės seniūnaitė Vesta Steiblienė priminė, kad vietos bendruomenė žinojo, kad gyvens prie Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ), tačiau ši teritorija skirta vystyti aukštąsias technologijas, švariems produktams gaminti.

"Net buvo numatyta prie autostrados teikti viešbučių paslaugas.  Dabar gyventojai liko apgauti, nes statoma šiukšlių deginimo gamykla su neaiškiais filtrais. Kenčiame ir nuo mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos, iš kurios kartkartėmis sklinda smarvė", – piktinosi moteris.

Kaip premjero patarėjas gali pasakyti, kad Kauno situacija kitokia, todėl galima vežti čia šiukšles.

Ji tikino, kad Ramučių bendruomenė nenuleidžia rankų ir tikisi, kad valdžia persigalvos ir bent jau iš Vilniaus neveš šiukšlių deginti.

"Gyvename ant šiukšlyno ribos ir neaišku, kokia bus gyvenimo kokybė. Vietoj Kauno herbo bus šiukšlių deginimo gamykla. Turėjome gražų stumbrą, dabar galėsime didžiuotis šiukšlių deginimo gamyklos kaminais. Tapsime Lietuvos atliekų sostine", – ironijos neslėpė V.Steiblienė.

Vis dėlto seniūnaitė pripažino, kad žmonių rankos svyra vis labiau, vis mažiau jų išsaugojo viltį ką nors pakeisti prieš važiuojantį buldozerį.

"Mes daug kartų susitikome ir su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, kuris tiesiogiai išrinktas mūsų apygardoje. Rašėme raštus, sakėme visiems savo problemas, tačiau tokio judesio nėra. Po naujausių žinių nusivylimas tik padidėjo. Aišku, kad bendruomenė bursis, bet žmonės nebenori stovėti gatvėse su plakatais, nes nebetiki niekuo", – pasakojo V.Steiblienė.

Nusivylimo banga

Pasak Ramučių gyventojų, nė viena institucija nenagrinėjo šiukšlių deginimo klausimo iš esmės, tik nurodydavo kreiptis kitur. Ir taip be galo.

"Kai susiduri su tokiu buldozeriu, kyla klausimas, kam iš viso rūpi piliečio nuomonė, kokios brandos demokratiją mes čia vaidiname. Jei taip gali būti stumiamas projektas, kieno plaukuota ranka viską globoja? Visos institucijos, į kurias kreipėsi bendruomenė, nusvirusiomis rankomis sako, kad nieko negali padaryti, nes yra nurodymai iš aukščiau. Tai gal Vilnius iš viso nebedegins šiukšlių, o tik biokurą, nes ten daugiau politinės grietinėlės gyvena. O kauniečiai neva išskėstomis rankomis pasitinka tokią jėgainę? Man, kaip piliečiui, gyvenančiam netoliese, darosi neramu", – stebėjosi Ramučių gyventojas U.Savickas.

"Vien tam, kad būtų imituotas gyventojų pritarimas, buvo sufalsifikuoti raštai, pasakyta bendruomenės nuomonė, kad mes pritariame. Šis raštas pasiekė ministrą pirmininką Saulių Skvernelį. Kai sužinojome, kad su mūsų vadais žaidžiamos manipuliacijos, darėme didelį bendruomenės susirinkimą, siuntėme Vyriausybei, savivaldybei raštus, surinkome daugiau kaip 3 tūkst. parašų, jokios reakcijos nesulaukėme. Į žmonių nuomonę valdžia neatsižvelgia, tik kuria įvairias manipuliacijas. Dabar dar ir paslėpti aplinkosaugos klausimai iškilo", – projekto problemas vardijo V.Steiblienė.

Ekonominis pagrįstumas

U.Savickui nelogiškai atrodo ir ekonominė nauda. Ramučių gyventojas svarstė, kaip gali apsimokėti iš sostinės į Kauną vežti šiukšles, kai pačiame Vilniuje statoma jėgainė.

"Įsivaizduokite, 80 tūkst. t per metus važiuos 100 km iš Vilniaus į Kauną. Čia jau kyla ekonomikos klausimas, juk sąnaudos didėja. Kas jas padengs? Vartotojai. Aš pats labai daug autostrada važinėju ir sutikti kelyje šiukšliavežius neatrodo racionalus sprendimas. Šiaip esu verslo vadybos konsultantas, todėl man jėgainių projektų komunikacija ir ekonominė dalis atrodo keistos, kai pro pirštus praleidžiamos svarbios detalės. Pats atliekų skaičiavimas apaugęs įvairiomis interpretacijomis", – teigė U.Savickas.

Lieka neatsakytas ir šiukšlių deginimo monopolio klausimas. Suomijos kapitalo bendrovė "Fortum" valdo Klaipėdos šiukšlių deginimo gamyklą, jai priklauso ir 49 proc. Kauno kogeneracinės jėgainės akcijų.

"Labai stipriai keliaujama į monopolį. 70 proc. šiukšlių deginimo rinkos bus vieno monopolininko rankose, tad su kainomis galima daryti ką nori. Lietuvos politikoje yra, kad varnas varnui akies nekerta. Ankstesnė Vyriausybė išeidama dėjo parašą, kad kogeneracinės jėgainės yra valstybinės reikšmės projektas, o šiai valdžiai trūksta drąsos pasakyti, kad tai yra abejotinas projektas, kuriam trūksta aiškių duomenų", – įsitikinęs Ramučių gyventojas.

"Mes visada teigėme ir kovojome, kad tiek jėgainių Lietuvai nereikalinga. Su Kauno ir Vilniaus jėgainėmis, matyt, tiesiog reikėjo panaudoti pinigus. Tai, kas dabar įvyko, parodo, kad viskas bus perkrauta į Kauną tam, kad čia būtų išlaikyti pajėgumai. Kaunas degins ir Vilniaus šiukšles, o "Fortum" turės praktiškai monopolį. Valstybė perleido šiukšlių valdymą privačiai įmonei, kuri reguliuos vartų ir kitus mokesčius", – antrino Ramučių seniūnaitė V.Steiblienė.

Gyventojai atkreipė dėmesį, kad niekas neskaičiuoja, kiek papildomas automobilių srautas iš Vilniaus į Kauną užterš aplinką. "Taršą iš kamino gal dar galima sugaudyti. Nors patirtis Lietuvoje su visais filtrais ir jų keitimais yra keista. Perka pigiausius, keičia rečiausiai, nes tai yra pinigai, tad visada dirbama ties taršos maksimumo riba. Tačiau ką daryti su mobiliais taršos šaltiniais. Važiuojančių šiukšliavežių taršos niekas neskaičiuoja, apie jų skleidžiamus kvapus negalvoja. Šitos taršos nebegalima sugaudyti", – pastebėjo U.Savickas.

Kas padengs išlaidas?

Iki šiol skelbta, kad Kauno jėgainėje per metus bus sudeginta apie 200 tūkst. t komunalinių ir pramoninių atliekų. Vilniuje planuota sudeginti apie 160 tūkst. t, o dabar jau pareikšta, kad 80 tūkst. t bus pervežta į Kauną.

"Kauno dienos" kalbinti specialistai tokius "Lietuvos energijos" planus vadina mažų mažiausiai keistais. Energetikos ekspertai atkreipė dėmesį, kad, nepaisant viešų pažadų, sostinėje statomos jėgainės pajėgumai nėra mažinami.

"Tai reiškia, kad bet kada Vilniuje bus galima deginti ir 160 tūkst. Taip pat neaišku, kas padengs transportavimo iš Kauno į Vilnių išlaidas. Preliminariai galima skaičiuoti, kad tai kainuotų apie 8 eurus už toną. Sutikite, turint galingą jėgainę Vilniuje, neišnaudoti jos pajėgumų, o mokėti papildomai ir vežti atliekas į Kauną – sprendimas prasilenkia su logika", – pastebėjo vienas energetikos ekspertas.

Kaip vertina premjeras?

Trečiadienį vykusiame susitikime su premjeru S.Skverneliu dalyvavo "Lietuvos energijos" vadovas Darius Maikštėnas, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir aplinkos ministras K.Navickas.

Po susitikimo su žiniasklaida bendravo ministrai, o pats premjeras nepasirodė, atsiųsdamas savo patarėją S.Malinauską, ne pirmą kartą išplatinantį prieštaringai vertinamus pareiškimus.

Šįkart  S.Malinauskas tikino, kad tarp Vyriausybės ir "Lietuvos energijos" nėra jokių konfliktų. Nors dar prieš keletą savaičių premjeras S.Skvernelis griežtai pasisakė apie "Lietuvos energijos" įgyvendinamus projektus.

"2014 m. grupė draugų, kurioje yra buvę Vyriausybės patarėjai, "Lietuvos energija", darbuotojai, kurie darbuojasi specialiosiose tarnybose, sugalvoja, kad Lietuvai labai svarbu padaryti du abejotinos reikšmės, gyventojus nuodijančius projektus, t.y. šiukšlių deginimo gamyklas statyti", – portalas 15 min. citavo viešai Seime S.Skvernelio pasakytus žodžius.


S.Skvernelio interesų  konfliktas?

Premjeras S.Skvernelis ketvirtadienį pareiškė, kad atstovauja vilniečių, o ne savo interesams, atkakliai siekdamas, jog "Lietuvos energijos" statomoje jėgainėje netoli Lazdynų Vilniuje būtų deginama kuo mažiau atliekų arba išvis nedeginama, o dalis jų – pervežama į Kauną.

Gabrielius Landsbergis jo Vyriausybės valandoje klausė, ar nemano, kad turėtų nusišalinti nuo sprendimų dėl "Lietuvos energijos" projektų Vilniuje ir Kaune, kadangi Vilniaus jėgainė statoma netoli jo namo.

"Priminsiu gerbiamam G.Landsbergiui, kad esu laimėjęs Seimo rinkimus vienmandatėje Vilniaus apygardoje ir atstovauju Karoliniškių gyventojams. Aišku, keista girdėti iš jūsų, kad demonstruojate norą ir ryžtą, kad ypatingai gražiame rajone atsirastų dar viena įmonė, kuri terštų aplinką ir blogintų vilniečių gyvenimo kokybę. Turi būti užtikrintas visų Vilniaus gyventojų saugumas, sveikata", – sakė S.Skvernelis.

G.Landsbergis perklausė, ar premjeras naudojasi savo, kaip ministro pirmininko, pareigomis ir įtaka valstybinėms įmonėms ir siekia sau naudos – kad jo namo kaimynystėje netoli Lazdynų nebūtų teršiama.

"Nesiekiu asmeninės naudos sau. Aš atstovauju Vilniaus gyventojams. Labai keista, kad jūs norite, jog Pilaitės, Lazdynų, Karoliniškių gyventojai turėtų dar vieną taršos sprendimą", – kalbėjo S.Skvernelis.

Konservatorius Andrius Kubilius taip pat klausė, ar S.Skvernelis susitarė su Kauno miesto meru Visvaldu Matijošaičiu, ar susitarė, kad į Kauną bus vežama daugiau šiukšlių.

"Nesitariau", – atrėmė premjeras.

Šaltinis: ELTA



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Nebalsuoti uz Skverna niekad jokiom pareigom (isk. seimo rumu tualetu valytojo). Ne tik NEBALSUOTI UZ SKVERNELI, bet ir kitus aktyviai nuo to atkalbineti. Revoliucija is apacios

Anonimas

Anonimas portretas
kaune dar degins marveles nuoteku dumbla kuris smirdes.kaunas bus degimo duju smalkiu prasmardintas.baisu.klaipedoje vejai dideli ten ispucia viska.o pas mus bus baisu.reikia vaziuot is cia kazkur.jau siuksles pabrango pastebekit ir abonentini mokesti ivede.ziurekit saskaitas

Vargas mums

Vargas mums portretas
Nenoriu pasirodyti kaip tas, kuris kalba ir nieko nedaro, bet siūlau organizuoti peticiją ir ketinu pasirašyti. Jei jokio efekto neturės, bent parodys gyventojų nuomonę, kuri šiuo klausimu bus neabejotinai vienbalsė.
VISI KOMENTARAI 84

Galerijos

Daugiau straipsnių