Išsityčiojo iš stumbro?

Menininkai, bandę išjudinti Kauno kasdienybę, pakliuvo į nemalonę. Viešąją tvarką prižiūrintiems tarnautojams užkliuvo nesankcionuota akcija, kai miesto simbolis stumbras pusdieniui buvo papuoštas juodai baltais grafiškais raštais.

Ąžuolyne stovinti stumbro skulptūra ketvirtadienį sulaukė pašėlusios kompanijos. Per penkias valandas jis buvo apklijuotas juoda plėvele ir išmargintas baltomis juostomis. Tai atliko jaunas Kauno menininkas Morfai, padedamas bendraminčių.

Aplinkiniams grožėtis išbaigtu vaizdu buvo leista vos pusvalandį.

"Taip buvo suplanuota iš anksto. Norėjome tik užfiksuoti vaizdą. Po to viską sutvarkėme taip, kaip buvo iki šiol", – sakė meninio projekto (META)MONUMENTAI kuratorė Vaida Stepanovaitė.

Ji tikino nepastebėjusi, kad tai praeiviams būtų sukėlę neigiamų emocijų. Darbuodamiesi akcijos dalyviai sulaukė tik teigiamų komentarų. "Nė nesitikėjome tokios geros reakcijos", – teigė V.Stepanovaitė.

Vis dėlto sumanymu buvo sužavėti ne visi. Netrukus akcijos rengėjai sulaukė Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistų skambučio.

"Menininkai pakviesti pas mus atvykti. Jeigu jie pateiks renginio pažymėjimą, jokių sankcijų nebus imtasi", – žadėjo Kauno miesto Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius.

Prieš organizuojant panašias akcijas, anot jo, būtina kreiptis į Kauno miesto renginių komisiją.

"Mes niekur nesikreipėme. Renginio pažymėjimo neturime", – neslėpė V.Stepanovaitė, tačiau teigė nesijaučianti, kad labai nusikalto.

"Naudojome minimalias priemones – juodą plėvelę ir lipnią juostą. Akcija buvo trumpalaikė, žalos skultūrai nepadarėme", – teisinosi V.Stepanovaitė. Ji kalbėjo nemaniusi, kad tokiai nekaltai saviraiškai reikia gauti leidimą.

"Esu projekto kuratorė, todėl priimsiu visą atsakomybė", – sakė kaunietė. Ji lengviau atsiduso, kai sužinojo, kad jai greičiausiai bus skirta minimali bauda, siekianti apie 10 litų.

Tačiau už pakartotinius viešosios tvarkos taisyklių pažeidimus numatoma bauda iki 2 tūkst. litų.

Žaliakalnio seniūnas Saulius Girdauskas už šią meninę akciją jos vykdytojų būtų linkęs nebausti.

"Jiems nereikėjo veikti savavališkai, nieko neįspėjant, neatsiklausiant, bet jokios materialinės ir moralinės žalos nepadaryta. Buvau nuvažiavęs apžiūrėti. Nė ženklo, kad ant stumbro būtų kažkas klijuota. Jis sau toliau ramiai ganosi", – konstatavo seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš už

Aš už portretas
Nemanau jog čia skulptūros darkymas, žmonės norėjo padaryti kažką išskirtinio kaip ir autorė sakė jog jie norėjo tai tik užfiksuoti ir po to viską nuimti. Todėl nemanau, kad čia kažkas neišprususio. Lai žmonės puošia miestą ar kažkaip kitaip jį tobulina.

Menas

Menas portretas
manau super atrodo, geras projektas. ir uz 10 LT gera reklama. Manau daugiau paviesinkit nes tai i nauda jusu projektui. http://www.sddrua.com/?p=176 va paziurekite sita ir niekas nieko bent butu bauda paskire :DDD

ajaj

ajaj portretas
Viskas su akcijos idėja ir vizualiu rezultatu gerai, tik kyla klausimas, o kodėl vieniems leidimas yra reikalingas, o kitiems jo išsiimti nereikia? Projektas truko ilgiau nei valandą su visu pasiruošimu ir lietė autorinį kito žnmogaus darbą (neklausiu ar autorius žinojo apie tai). O po to sako, kad biurokratai blogi, kai jie vadovaujasi taisyklėmis, kurios nustatytos VISIEMS vienodos. Net neabejoju, kad piktieji biurokratai leidimą be jokių problemų būtų išdavę, o kai nusižengi pats, tai štai VALDŽIA bloga :)
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių