Ieško žydų gelbėtojos artimųjų

Į "Kauno dieną" kreipėsi valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus, prašydamas padėti rasti vokiečių okupacijos metais Kaune gyvenusios Kotrynos Joneikytės (Jonikytės?) artimuosius ar ją pažinojusius žmones.

Ši kaunietė vokiečių okupacijos metais gelbėjo žydus. Žinių apie tai galima aptikti 1967 m. išleistoje knygoje "Ir be ginklo kariai", kurią sudarė Sofija Binkienė, pati Antrojo pasaulinio karo metais kartu su šeima savo bute, Vydūno al. 45, slėpusi žydus, ieškojusi jiems slapstymosi vietų. Į knygą S.Binkienė sudėjo išgelbėtų per karą žydų atsiminimus, liudijimus, dokumentus. Tai buvo pirmoji Lietuvoje knyga apie žydų gelbėtojus.

Pasak Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėjos Danutės Selčinskajos, knygoje pateikti išgelbėtos kaunietės Goldos Perienės prisiminimai, kuriuose ji mini K.Joneikytę (1904–1980) kaip nepaprasto gerumo moterį, pasiaukojamai gelbėjusią žydus. Štai ištrauka iš G.Perienės prisiminimų: "Kotrynos Joneikytės butas Vytauto prospekte buvo "tranzitinė vieta". Pas ją atvesdavo žmones trumpam laikui, kartais tik vienai nakčiai. Man teko pas ją gyventi apie dešimt dienų. Kotrynėlei, taip mes ją vadindavome, pranešdavo, kad štai tokiu laiku ateis žmogus pernakvoti. Ir Kotrynėlė pradėdavo ruoštis taip, lyg lauktų brangių svečių. Ruošdavo vakarienę, lovą, pervilkdama patalynę."

D.Selčinskaja labai prašo su ja susisiekti K.Joneikytės (Jonikytės?) artimuosius ar ją pažinojusius žmones tel. (8 5) 261 5729 arba mob. 8 604 76 288, 8 614 55 207, el. paštas danute.selcinskaja@gmail.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstutis

Kęstutis portretas
Mano A.A. Teta Kotryna-absoliutaus gėrio ir nesavanaudiškumo dieviškasis įsikūnijimas . Daugiau tokių pasišventusių ir gėrį nešančių žmonių nesu sutikęs .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių