Į rūmus – už pusę milijono per metus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po įvairias miesto vietas išsibarstę savivaldybės padaliniai greitai turėtų įsikurti po vienu stogu – dalį administracijos darbuotojų ketinama perkelti į istorinius Lietuvos banko rūmus, esančius  Maironio g.

Po įvairias miesto vietas išsibarstę savivaldybės padaliniai greitai turėtų įsikurti po vienu stogu – dalį administracijos darbuotojų ketinama perkelti į istorinius Lietuvos banko rūmus, esančius  Maironio g.

Kvepia įkurtuvėmis

Miesto vadovai įsitikinę, kad šiuo metu tai pats geriausias pasiūlymas, nors išlaidų ir bus daugiau.

"Mūsų siekiamybė – kad visi padaliniai koncentruotųsi vienoje vietoje. Jeigu administracija įsikurs dviejuose pastatuose miesto centre, tarpusavio komunikacija ir klientų aptarnavimo kokybė nepalyginamai pagerėtų", – įsitikinęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Meras pripažįsta, kad kaina už nuomojamas patalpas šoktelės. Šiuo metu už pastatų, kuriuose įsikūrę administracijos padaliniai, nuomą per metus sumokama apie 360 tūkst. litų be komunalinių mokesčių. Persikrausčius į Lietuvos banko siūlomas laisvas patalpas, nuoma atsieitų apie 450 tūkst. litų per metus.

"Jeigu dabar administracijos direktorių įpareigotume pasirašyti nuomos sutartį, Antanas Bagdonas (Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas – aut. pastaba) Kalėdas sutiktų jau naujose patalpose", – miesto tarybos kolegijos narius vakar nedelsti ragino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas.

Pasak jo, pirmiausia į rūmus Maironio g. persikeltų administracijos padaliniai iš nuomojamų patalpų, paskui – tie, kurių darbo vietos yra tam nepritaikytose ar labai prastos būklės patalpose. Galutinius taškus dėl patalpų nuomos ketinama sudėlioti per savaitę ir apsispręsti kitame kolegijos posėdyje.

Pasigedo aiškios strategijos

Dar birželį buvo sudaryta komisija, kuriai pavesta surasti tinkamiausias patalpas savivaldybės administracijai.

"Apie mažesnę kainą kaip 10 eurų už 1 kv./m nebuvo nė kalbos. Išperkamosios nuomos irgi niekas nesiūlė. O šios patalpos tinkamos savivaldybei. Tai nėra verslo struktūra, o valstybinė institucija, kuri mūsų neterorizuos", – aiškino komisijos pirmininkas S.Vaičikauskas. Jo teigimu, tuščių Lietuvos banko patalpų nuoma savivaldybei atsieis 14 litų už 1 kv. m. Savivaldybei siūloma užimti 42 proc. pastate esančių patalpų.

"Už nuomą mokėsime brangiau, bet taupysime kurą, laiką, kitus resursus", – idėjai pritarė tarybos narys Židrūnas Garšva.

Vicemeras Vasilijus Popovas atkreipė dėmesį, kad, perkrausčius į Maironio g. esantį pastatą dalį administracijos darbuotojų, reikės spręsti ir automobilių stovėjimo klausimą.
Kolegijos posėdyje dalyvavęs tarybos narys Gintautas Labanauskas neskubėjo pritarti šiam sumanymui. Jis pasigedo strateginio miesto vadovų požiūrio, kaip šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

"Kiek kainuotų visą savivaldybę perkelti į vieną pastatą? Nėra aišku, ar mes planuojame statyti naują pastatą. Jeigu mums tai per brangu, reikia galvoti apie koncentravimą dviejuose pastatuose, tačiau jeigu tai trumpalaikė perspektyva, mėtyti pinigus netikslinga", – įsitikinęs G.Labanauskas.

Nori naujo ir modernaus

Miesto meras A.Kupčinskas leido suprasti, kad idėjos įkurdinti savivaldybę viename moderniame pastate kol kas neatsisakoma. "Kitą kadenciją tikrai reikia išspręsti šitą klausimą", – įsitikinęs meras. Tiesa, jis pripažįsta, kad tai būtų nemenka finansinė našta savivaldybei.

"Tai atsieitų ne mažiau kaip 50–60 mln. litų, tačiau niekas nepasako, iš kur tuos pinigus paimti. Jeigu ir išdėliotume šią sumą 20–30 metų, kasmet susidarytų 2–3 mln. litų", – svarstė A.Kupčinskas.

Anot jo, biurų pasiūla Kaune labai maža, Savanorių pr. ant kalno kylantis biurų pastatas jau nestokoja nuomininkų, o kitų perspektyvų nematyti. "Šitų patalpų nuoma – dalinis sprendimas, bet jis neįvelia savivaldybės į milijoninius įsipareigojimus", – teigė Kauno vadovas.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis prasitarė, kad patalpų Maironio g. nuoma – tik tarpinis variantas. Jis taip pat laikosi nuomonės, kad idealiausia būtų, jog visi administracijos darbuotojai ir taryba galėtų dirbti viename pastate. "Šiandien nėra nei galimybių, nei finansų, nei politinės valios", – apgailestavo D.Ratkelis.

Nesutaria dėl termino

Kol kas dar neapsispręsta, kuriam laikui savivaldybės darbuotojai įsikurs buvusiose banko patalpose. Trumpiausias terminas – treji metai, nes, pasak S.Vaičikausko, nusprendus išsikraustyti iki šio termino, Lietuvos bankui tektų mokėti baudą.

Kolegijos nariai siūlė apsispręsti dėl penkerių metų termino, po kurio bus galima nuomos sutartį nutraukti arba pratęsti dar penkeriems metams. Tiesa, po pirmųjų trejų metų nuomos kaina gali būti indeksuojama atsižvelgiant į infliaciją. "Ateis kita kadencija ir galės spręsti, ar tęsti nuomos sutartį", – nesureikšmino A.Kupčinskas.

Kolegijos posėdyje dalyvavusi Teisės skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė įspėjo, kad administracijos direktoriaus įsakymu yra numatyta patalpas nuomoti ne brangiau kaip 14 litų už 1 kv. m. Tai didžiausia leistina kaina. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad labai svarbu įvertinti, ar visos išnuomotos patalpos bus užimtos. "Jeigu mes užimsime ne visas patalpas, nuomą vis tiek turėsime mokėti už viską", – pastebėjo J.Baltaduonytė.

Į prabangą nepretenduos?

"Ar premjero Augustino Voldemaro kabinetas įeis į tas nuomojamas patalpas ir koks bus to muziejaus likimas?" – klausimą kolegijos posėdyje iškėlė tarybos narys Algimantas Kurlavičius.

A.Kupčinskas nuramino, kad nei mero institucija, nei kiti administracijos padaliniai į šias erdves nepretenduoja. "Būtų per daug prabangos", – šyptelėjo meras.

Trečiajame Lietuvos banko pastato aukšte buvo ministro pirmininko A.Voldemaro butas su biblioteka, kabinetu ir oficialių priėmimų patalpomis. Ten dabar įrengta muziejinė ekspozicija.

Politikai taip pat juokavo apie banko pastate esančias pinigų saugyklas, seifus. "Asmeniškai kiekvienas galėsite išsinuomoti po seifą", – žadėjo S.Vaičikauskas.

Skaičius

780 – tiek darbuotojų dirba Kauno miesto savivaldybės administracijoje.

Patalpų paieškos užtruko

Aktyviausiai naujų patalpų vis didėjančiai savivaldybės administracijai ieškota praėjusią kadenciją. 2008 m. paskelbta, kad savivaldybės tarybos ir administracijos reikmėms viename pastate reikia apie 17 tūkst. kv. m. ploto. Miesto valdžia aiškino, kad skirtingose miesto vietose išsibarstę padaliniai trukdo efektyviai dirbti, patiriama laiko ir materialinių išlaidų darbuotojų kelionėms tarp padalinių, keblumų kelia automobilių statymas, o per metus savivaldybė pastatams remontuoti išleidžia 2–2,5 mln. litų.

2010 m. sausį savivaldybės vadovai nusprendė ieškoti 20 tūkst. kv. m ploto patalpų. Apsispręsta neparduoti pagrindinio pastato Laisvės al. Tuomet negailėta pagyrų buvusio "Pramprojekto" pastatui, tačiau nuspręsta skelbti konkursą.

2010-ųjų gegužę Kauno miesto savivaldybės administracijos komisija atplėšė voką su finansiniu pasiūlymu dėl pastato savivaldybės administracijai nuomos. Tačiau bendrovių "Pramprojektas" ir "Kauno arka" pasiūlymai buvo atmesti. Tuomet teigta, kad pasiūlyta per didelė kaina.

Apie būtinybę surasti savivaldybei naujas patalpas kalbėta dar ne kartą, tačiau rimtai prie šio klausimo sugrįžta šią vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

*

* portretas
uztai lietuva tiek metu yra ekonomineja duobeja,kad tik svaisto pinigus kam nereikia,tai prigalvoja valdovu rumus pastate,tai arena,tai nugriove stato tilta,tai tuoletus.kiek uz tuos milijonus buvo galima darbo vietusukurti,gamyklu pastatyti,lietuva butu senai prisikelusi ekonomiskai ,o dabar nesuvokiami dakykai vyksta.

nesamone

nesamone portretas
tokio absurdo nesuprantu,miesto gatves lauzo automobilius,vienos duobes,tiltas nepastatytas,o cia svaisto musu mokesciu moketoju pinigus,kazkokiem naujiem rumam,tai tik dar karta parodo kad zmones jiems nerupi.geda.

Sarata

Sarata portretas
Geda! Tikrai geda, kad miesto savivaldybe prarado savo puikius rumus. Jei savivaldybe neturi savo pastato nuosavo, reiskia miestas eina bankrot.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių