Gimnazistės šimtukai pravirkdė mamą

"Smagu gauti penkis šimtukus", – šypsojosi Vytauto Didžiojo universiteto "Rasos" gimnazijos abiturientė Ieva Kaukėnaitė. Net ir sulaukusi maksimalių įvertinimų, mergina neskuba ilsėtis.

Vakar paskelbus paskutinius brandos egzaminų rezultatus paaiškėjo, kad trys Kauno gimnazijų abiturientai iš egzaminų surinko net po penkis šimtukus. Vienas jų laikė net šešis egzaminus, nors atestatui gauti pakanka vos dviejų. Po penkis šimtukus gavo septyni Lietuvos abiturientai.

Panašūs keliai

"Smagu gauti penkis šimtukus", – šypsojosi Vytauto Didžiojo universiteto "Rasos" gimnazijos abiturientė Ieva Kaukėnaitė. Net ir sulaukusi maksimalių įvertinimų, mergina neskuba ilsėtis. Vasaros atostogas ji leidžia dirbdama aukle, o nuo rudens tikisi pradėti medicinos studijas Kaune.

Kiti du po penkis šimtukus pelnę Kauno abiturientai šiemet baigia Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnaziją.

Vienas jų – Klaudijus Šyvis – šiuo metu vieši Didžiojoje Britanijoje, kur taip pat ruošiasi medicinos studijoms, tiksliau, stojamiesiems egzaminams. Londone jis norėtų tapti neurochirurgu, nors svarsto, kad per ilgus studijų metus nuomonę dėl specializacijos gali ir pakeisti.

Studijas Didžiojoje Britanijoje renkasi ir penkis šimtukus surinkęs KTU gimnazijos abiturientas Kasparas Steponavičius. Jis nusižiūrėjo chemijos inžinerijos mokslus.

Tiesa, vaikinas apgailestavo, kad nepavyko įgyvendinti plano mokytis Oksfordo universitete. "Nepasisekė per interviu. Jaudulys pakišo koją", – neslėpė kaunietis.

Mama apsiverkė

Apie paskutinį šimtuką visa trijulė sužinojo vos vakar, kai buvo paskelbti chemijos egzamino rezultatai.

Vis dėlto didžiausia emocijų audra I.Kaukėnaitės šeimoje kilo praėjusią savaitę, kai per vieną akimirką užgriuvo žinia net apie tris šimtukus (iš lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, biologijos valstybinių brandos egzaminų). Tądien iš karto buvo paskelbti keturių egzaminų rezultatai.

"Dar ilgai negalėjau patikėti. Sužinojau būdama išvažiavusi, puoliau skambinti mamai. Ji apsiverkė. Žinojau, kad bus geri rezultatai, bet visų šimtukų tikrai nesitikėjome", – sakė Lapėse gyvenanti abiturientė.

Ji pasakojo iš jaudulio rezultatus tądien tikrinusi net kelis kartus. "Žiūrėjau, ar man nesivaidena", – juokėsi Ieva.

Šimtuką ji gavo ir iš anglų kalbos egzamino, kurio rezultatai paskelbti buvo pirmiausia.

Prieš egzaminą – nubėgti 8 km

K.Šyvis iš viso laikė šešis egzaminus. Prasčiausiai, jeigu tokį žodį galima vartoti, kalbant apie įvertinimą 95 balais, jam sekėsi per lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Iš anglų kalbos, matematikos, chemijos, biologijos ir fizikos – vien šimtukai.

Daugiausia nerimo dėl lietuvių ir literatūros egzamino rezultatų jautė ir likusieji šimtukininkai. "Šio egzamino struktūra painoka. Šimtukas man buvo staigmena, nors šiaip egzaminų sesija buvo lengva. Atėjo ir praėjo", – pastebėjo I.Kaukėnaitė.

Sunkiai prognozuojamu lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą vadino ir K.Steponavičius. "Jo ir vertinimas yra subjektyvesnis nei tiksliųjų mokslų egzaminuose", – lygino vaikinas, maksimalius rezultatus gavęs iš visų laikytų egzaminų: anglų kalbos, lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, chemijos bei fizikos.

Kaip gauti tiek daug šimtukų? K.Steponavičius pasakojo ne kartą pervertęs dalykų, kurių egzaminus pasirinko, teoriją, sprendė daug praėjusių metų egzaminų užduočių.

"Taip pat žiūrėjau egzaminų užduočių vertinimo instrukcijas, į ką reikia atkreipti dėmesį, kur yra "kabliukai", – aiškino jaunuolis.

"Nežinau, – išgirdusi klausimą susimąstė, ką patarti būsimiems abiturientams, I.Kaukėnaitė. – Daug mokytis, ir ne tik dvyliktoje klasėje. Aš daug mokiausi. Ir namie, ir per pamokas. Iš mokytojų bandžiau pasiimti tiek, kiek tik įmanoma. Gal kažkiek ir pasisekė."

K.Šyvis patarė daug mokytis, bet nepanikuojant, o tiesiog ramiai pasikartojant kursą. Beje, egzaminams jis ruošdavosi ir bėgiodamas. Egzaminų išvakarėse sukardavo apie 8–9 km. "Tai man labai padėjo. Egzamino dieną atsibusdavau pailsėjęs, geros nuotaikos, šviesia galva", – teigė vaikinas.

"Reikia pavaryti, ir viskas"

Vieni šimtukininkai prieš egzaminus ramiai miegodavo, leisdami sau pailsėti, kiti buvo nutarę neatsipalaiduoti ir išvakarėse.

"Prieš egzaminus visą laiką mokiausi. Miegoti nueidavau po vidurnakčio", – sakė K.Steponavičius.

I.Kaukėnaitė taikė priešingą taktiką. "Per vieną ar kelias dienas egzaminams labai nepasiruoši, tai paskutinėmis dienomis savęs ir nespaudžiau", – sakė mergina.

Pašnekovai vienbalsiai sakė, kad per egzaminą gavus užduotis reikia rašyti, ką tikrai žinai, o užduotis, dėl kurių abejoji, iš pradžių praleisti ir ramiai prie jų grįžti vėliau. Svarbiausia yra nesustoti, neužstrigti, judėti į priekį.

"Susikaupkite ir padarykite viską, kas nuo jūsų priklauso. Pavaryti reikia, ir viskas", – patarė K.Steponavičius. Jis pastebėjo, kad jaudulys, buvęs per pirmąjį egzaminą, mažėjo su lig kiekvienu kitu išbandymu. Galų gale egzaminai, kurių laikė net šešis, tapo rutina.

Laisvalaikio pakako?

Žvelgiant į šių trijų kalbintų abiturientų egzaminų rezultatus peršasi išvada, kad bent jau pastaraisiais mokslo metais prie knygų jie leido visą laisvalaikį.

"Daug dėmesio skyriau ir olimpiadoms, bet liko laiko ir šeimai, draugams, draugėms. Tiksliau, draugei", – greitai pasitaisė K.Steponavičius. Laisvalaikį jis taip pat leisdavo prie įdomių, su mokykla nesusijusių knygų, žiūrėdamas filmus.

Vaikinas likusius pusantro vasaros mėnesio planuoja padirbėti. Galbūt užsienyje, kad pavyktų daugiau užsidirbti. Pinigų jam reikia mokslams ir pragyventi.

I.Kaukėnaitė taip pat rasdavo laiko draugams, laisvalaikiui gamtoje, knygoms. "Nieko ypatingo", – kukliai apibendrino savo pramogas gabi mergina, iki rudens dirbsianti aukle.

K.Šyvis sakė laisvalaikiu sportuojantis, taip pat skaitantis knygas. "Mėgstu fantastiką, klasiką. Stengdavausi kartais mesti mokslus, išeiti pasivaikščioti su draugais, pabūti gamtoje", – pasakojo būsimas medikas.

Privalomi – tik du egzaminai

Brandos atestatui gauti privaloma išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą ir dar vieno laisvai pasirinkto dalyko brandos egzaminą. Norint stoti į aukštąją mokyklą reikia būti išlaikius privalomąjį ir du pasirenkamus brandos egzaminus.

Pagal Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo 2015 m. tvarkos aprašą, be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino galima rinktis ir laikyti ne daugiau kaip šešių dalykų brandos egzaminus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Čia tik kelio pradžia, o ne pabaiga, tad anksti liaupsinti... aišku šaunu, kad pasistengė, bet tai dar negarantuoja sėkmės gyvenime ar netgi ateities studijose... Sėkmės visiems: ir tiems, kurie 100 gavo, ir kurie mažiau, kad surastų savo kelią bei būtų laimingi ...

zzzzzzzzz

zzzzzzzzz portretas
saunuole tu esi sekmes tau gyvenime tu daug pasieksi

Jone

Jone portretas
Reikėtų tokius moksleivius apdovanoti piniginėmis premijomis. Tegul jos būna 1000 litų ar kažkiek, bet vaikai žinotų, kad Lietuvoje vertinamas mokslas. Tai būtų pirmieji jų uždirbti pinigai. ŠAUNUOLIAI. GEROS VASAROS.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių