Iš gatvių dingsta įsmukę šuliniai

„Darbų apimtys tokios, kad prireikė jau trečio konkurso šulinių dangčiams įsigyti“, – teigia bendrovės „Kauno vandenys“ Tinklų skyriaus viršininkas Gediminas Kupčinskas. Šiemet Kauno gatvėse jų pakeista beveik dvigubai daugiau negu užpernai. O darbų pabaigos dar nematyti.

„Darbų apimtys tokios, kad prireikė jau trečio konkurso šulinių dangčiams įsigyti“, – teigia bendrovės „Kauno vandenys“ Tinklų skyriaus viršininkas Gediminas Kupčinskas. Šiemet Kauno gatvėse jų pakeista beveik dvigubai daugiau negu užpernai. O darbų pabaigos dar nematyti.

Planas beveik įvykdytas

Šiemet Kaune planuota pakeisti 600 vandentiekio ir nuotekų šulinių dangčių bei 200 lietaus surinkimo šulinėlių su grotelėmis iš daugiau kaip 156 tūkst. bendrovės „Kauno vandenys“ eksploatuojamų įvairios paskirties šulinių.

Šis planas jau beveik įvykdytas – iki rugpjūčio 22 d. pakeisti ar suremontuoti 594 šulinių liukai su dangčiais ir 123 lietaus surinkimo šulinėliai.

„Dar 300 daugiau, negu planuota, tikrai pakeisime“, – tikina G.Kupčinskas. Šiuo metu intensyvūs darbai vyksta Vytauto pr. bei A.Smetonos al. Bendrovės iniciatyva keičiami prasčiausios būklės šulinių dangčiai.

Sutartys pakeistos

„Įsmukę šuliniai – tokia pat didelė problema kaip duobėtos gatvės, – linkęs konstatuoti bendrovės „Kauno vandenys“ generalinio direktoriaus padėjėjas Vilius Burokas. – Todėl mes šiemet juos keičiame kaip niekad intensyviai. Atsižvelgdami į kauniečių ir miesto vadovų priekaištus, šiemet tam pasirengėme geriau negu ankstesniais metais.“

Anot „Kauno vandenų“ atstovų, darbų apimtis, spartą bei kokybę lemia ir pasirinkti nauji rangovai. Ne visi ankstesni pateisino lūkesčius.

„Gal ir mūsų sutartyse buvo dviprasmybių, kuriomis kai kurie rangovai pasinaudojo, – pripažino V.Burokas. – Dabar sudarytos naujos sutartys. Bendradarbiauti jų pagrindu su naujais rangovais sekasi kur kas sėkmingiau.“

Bendradarbiavimą teko nutraukti

Šiuo metu vandentiekio šulinių dangčius bei lietaus groteles, be „Kauno vandenų“ specialistų, keičia ir bendrovės KRS bei „Autokausta“.

Pastarosios meistrai šiuo metu dirba A.Smetonos al. „KRS“ specialistai – Vytauto pr. Pastarieji šiemet jau pakeitė prasčiausius šulinių dangčius Pramonės pr. „Autokaustos“ meistrai – V.Krėvės pr.

Iki šių metų birželio 20 d. bendrovė „Kauno vandenys“ buvo sudariusi sutartį ir su  „Kamesta“. „Netenkino jos meistrų darbo tempai, dėl to sulaukdavome priekaištų iš miesto valdžios“, – neslėpė G.Kupčinskas.

Naujai paskelbtame konkurse, be „Kamestos“, dalyvavo ir bendrovės „Lietuvos kelių statyba“ bei „Autokausta“. Konkursą laimėjo pastaroji. Su ja ir pasirašyta sutartis, kuria „Autokausta“ įsipareigojo atlikti dangų atnaujinimo po avarinių kasimų ar šulinio remonto darbų už 500 tūkst. litų.

Įsipareigojimus vykdo

Su KRS pasirašyta sutartis dėl šulinių liukų su dangčiais, kamerų, lietaus kanalizacijos šulinėlių remonto ir pakeitimo, visiškai atstatant dangas.

Numatytų darbų, kuriuos bendrovė įsipareigojo užbaigti iki kitų metų balandžio vidurio, vertė – 350 tūkst. litų.

„Sėkmingai bendradarbiaujame su „Kauno vandenimis“ jau porą metų, – akcentavo KRS projektų vadovas Mindaugas Valiūnas. – Kol kas visas jų užduotis įvykdėme laiku. Jokių nusiskundimų dar nesame sulaukę.“

Pasak M.Valiūno, nesutrukdė jų įsipareigojimams „Kauno vandenims“ ir karšta šiųmetė vasara. Prie karščių KRS meistrai sėkmingai prisiderino. Deja, prasidėjus liūtims, darbus tenka stabdyti. Tačiau jie trunka tol, kol stipriau pašąla. Paprastai darbus tenka stabdyti prieš Naujuosius metus. O atnaujinti – tik atėjus tikram pavasariui. Pavyzdžiui, šiemet jie pradėti balandžio viduryje.

Senų technologijų nelieka

Pasak „Kauno vandenų“ Tinklų skyriaus viršininko G.Kupčinsko, susidėvėję Vytauto pr. šulinių dangčiai turėtų būti pakeisti iki rugsėjo vidurio.

„Šio prospekto dangčiai – dar senos technologijos. Juos keičiame į vadinamuosius plaukiojančius, kurie šiuo metu geriausi, – aiškino jiems patikėtų darbų esmę KRS projektų vadovas M.Valiūnas. – „Plaukiojantieji“ skiriasi savo montavimo technologija – geriau priglunda prie asfalto, dėl to mažiau barška. Tais laikais, kai Vytauto pr. montuoti tie dangčiai, kuriuos dabar keičiame, „plaukiojančiųjų“ dar nebuvo.“

Pabaigos nematyti

Visi dangčiai Kauno gatvėse keičiami bendrovės „Kauno vandenys“ lėšomis.

Šie darbai atliekami ir klojant naujas gatvių dangas. Spalį tokius darbus planuojama pradėti Karaliaus Mindaugo pr. bei Jonavos ir Tunelio g. Kartu su danga ketinama pakeisti į naujus „plaukiojančiuosius“ ir visus senuosius šių gatvių šulinių dangčius. Būtent dėl to prireikė ir trečiojo konkurso jiems įsigyti.

Kartu su šulinių dangčiais keičiamos ir susidėvėjusios arba pavogtos lietaus kanalizacijos grotelės. Tačiau šioms, anot G.Kupčinsko, intensyvus eismas ne taip kenkia. Dažnai užtenka nedidelio remonto. Didesnė problema – vagystės.

„Ilgapirščiai – vis dar problema, – neslėpė G.Kupčinskas. – Jie vis dar nusitaikę ir į šulinių dangčius. Šiemet jų pasigedome Vytauto pr. ir Šiaulių g. kiemuose. Buvo vagys įsisukę ir į Senamiestį – M.Valančiaus g. bei jos kiemus. Pasigedome ir apie dešimt lietaus kanalizacijos grotelių.“

Naujas etatas

Siekiant pagerinti darbų kokybę, šiemet bendrovėje „Kauno vandenys“ Techninių projektų skyriaus Statybos priežiūros grupėje buvo įsteigta pusė naujo etato – techninio prižiūrėtojo.
Jo funkcija – tikrinti darbų kokybę. Tarp jų – ir kaip įstatomi dangčiai bei grotelės.

Šios pareigos patikėtos atestuotam inžinieriui. „Naujas etatas pasiteisino, – teigia G.Kupčinskas. – Dabar nesulaukiame esminių priekaištų nei iš miesto vadovų, nei iš „Laboratorinių priežiūrų centro“, vykdančio dangų priežiūrą.“

Bendri rezultatai

2012 m. „Kauno vandenys“ savo jėgomis bei padedant rangovams pakeitė ar suremontavo 380 vandentiekio šulinių dangčių bei lietaus kanalizacijos grotelių. 2013 m. – 421.

Šiemet – dar daugiau. Didžiąją dalį šių darbų bendrovė atliko savo jėgomis – pakeisti ar suremontuoti 232 dangčiai iš bendro 594 skaičiaus ir 79 grotelės iš 123.

KRS darbo rezultatai – kuklesni: 106 dangčiai ir 20 grotelių. Bendrovės „Autokausta“ indėlis šiemet kol kas kukliausias – 83 dangčiai ir 24 grotelės.

Likusius šulinių dangčius pakeitė Kauno gatves remontuojančios bendrovės „Kauno tiltai“, „Kauno keliai“, „Fegda“ bei „Kamesta“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deja deja

Deja deja portretas
Deja, Kupčinskas savo pažadšų taip ir neįvykdė. Šuliniai įsmukę ir šiandiena... Andriukas tik įsivaizdavo save esantį veikliu, iš tikro tai sapnas.

soferis

soferis portretas
Vakar vaziuojant per Garliava maciau duobiu asfaltavima.....

Matelis

Matelis portretas
Už šio pažado vykdymą nuoširdi pagarba Kauno merui A.Kupčinskui. Puikiai prisimenu, kad priešrinkiminių darbų sąraše buvo įtrauktas klausimas dėl šulinių dangčių sulyginimo su dangos paviršiumi. Ir asmeniškai aš maniau, kad tai tik tuščias pažadas. Malonu šiuo atveju suklysti. p.s. Beje, tikiuosi, kad į viršplaninių dangčių sąrašą paklius ir Savanorių pr. šuliniai. Intervale nuo kalno iki Aklųjų kombinato. Nes ten, užsikėlus į kalną, tokių įdubų itin daug.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių