Gatvės bus kaip ledas?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Žvyro krūvos, seno asfalto nuolaužos ir dulkių kamuoliai – taip atrodo šiuo metu rekonstruojamos gatvės Kaune, kurias apžiūrėti nusprendė ir meras Andrius Kupčinskas. Darbininkai žada – dulkes dar šiemet paslėps naujas asfaltas.

Žvyro krūvos, seno asfalto nuolaužos ir dulkių kamuoliai – taip atrodo šiuo metu rekonstruojamos gatvės Kaune, kurias apžiūrėti nusprendė ir meras Andrius Kupčinskas. Darbininkai žada – dulkes dar šiemet paslėps naujas asfaltas.

Tvirtina šlaitą

"Gal ir atrodo, kad čia kol kas nieko nevyksta, tačiau pirmiausia reikia sutvirtinti šlaitą, o tada jau ateis eilė gatvės dangai", – mostelėja ranka Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, nardantis tarp Savanorių pr. įkalnėje dirbančios sunkiasvorės technikos. Rekonstruojamas gatves nusprendusiam apžiūrėti Kauno merui Miesto tvarkymo skyriaus vadovas vieną po kito žeria skaičius ir vardija artimiausius darbus.

"70 tonų sveriantis įrenginys jau baigia kalti 12 m gylio polius, kurie ir laikys įkalnę. Pradėjus rekonstrukciją, nupjauta 250 senų liepų. Pabaigus darbus, bus pasodinti nauji medeliai", – žada A.Pakalniškis.

A.Kupčinskas apžiūri, kas dedasi šlaito apačioje. "Toms bakūžėms reikėtų pritaikyti didžiausią nekilnojamojo turto mokestį – 4 proc. turto vertės", – garsiai svarsto miesto vadovas. Iš tiesų kai kurie statiniai pačiame miesto centre tvarka nespindi ir keista, kad pradėjus kalti polius nesugriuvo.

"Antstoliai prieš rekonstrukciją aprašė visus pastatus, kad gyventojai nebandytų piktnaudžiauti ir nepagrįstai nereikalautų pagerinti savo turtą kaip neva nukentėjusį dėl čia vykstančių darbų", – aiškina Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Po žeme – brangu

Ties įkalnės viduriu darbų aikštelė gerokai išsiplečia. Važiuojamosios kelio dangos darbininkai neplatins – prospektas ir liks keturių eismo juostų, tačiau plačiausioje vietoje ant šlaito netoli pėsčiųjų perėjos bus įrengta poilsio aikštelė su suoliukais.

"Ar rekonstruojant gatvę atsiras takas dviračiams?" – pasiteiraujame. Meras ir Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas apgailestauja, kad įkalnė per siaura, tad ir specialus takas dviratininkams nesuplanuotas. "Šaligatviu dviratį bus galima stumti, o gatve dviratininkai galės važiuoti kaip ir kiti eismo dalyviai", – patikslina A.Kupčinskas.

Jis atkreipia dėmesį ir į įkalnės viduryje esančią pėsčiųjų perėją, kurios vairuotojai dažnai nepastebi, o pėsčiųjų čia tikrai netrūksta. "Reikėtų tas senas liepas iškirsti ir naujus medžius kitaip sodinti, kad perėja atsivertų vairuotojams", – įsitikinęs meras. Jis pasvajoja ir apie tai, kad šioje vietoje geriausia išeitis būtų – požeminė perėja. Deja, A.Pakalniškis greitai nuleidžia ant žemės: įrengti požeminę perėją atsieitų kone tiek pat, kiek visos įkalnės rekonstrukcija.

Jeigu viskas vyks sklandžiai, Savanorių pr. bus atvertas prieš Naujuosius metus. "Ant kalno sparčiai kyla naujas "Mikrovisatos" pastatas. Jie pažadėjo savo lėšomis sutvarkyti ties jų teritorija esančią gatvės atkarpą, šaligatvius, atnaujinti požeminę pėsčiųjų perėją. Kitąmet savivaldybės lėšomis sutvarkytume likusią atkarpą nuo Savanorių pr. įkalnės vidurio iki sankryžos su Žemaičių g.", – žada A.Kupčinskas.

Prižiūri paveldosaugininkai

K.Petrausko g. pasirodome prieš pat 12 val., tad beveik tylu – darbininkai pietauja, technika stovi. Meras primena Miesto tvarkymo skyriaus vedėjui gatvės pašonėje prisiglaudusį skverelį: "Senjorai labai prašo jį sutvarkyti, įrengti suoliukus, nes ten jie mėgsta leisti laiką."

Nemaža K.Petrausko g. atkarpa jau padengta pirmuoju asfalto sluoksniu. Ties sankryža su Aukštaičių g. – pats darbymetis. "Maždaug mėnesį mes čia neturėsime ką veikti – dirbs inžinerinių tinklų specialistai. Liepos pabaigoje sankryža bus sutvarkyta, galėsime paleisti eismą", – planus atskleidžia darbus vykdančios bendrovės "Kauno keliai" darbų vadovas Ernestas Remeika ir jau žiūri kitos sankryžos link. Anot specialisto, iki šiol buvusi gan siaura gatvė ties sankryža su Radastų ir Vydūno g. dabar išplatės beveik 3 m – iki 14 m.

"Yra dar daug neaiškumų dėl į gatvę išeinančių namų laiptų, tvorų, parkavimo vietų, viską deriname su paveldo specialistais. Svarbu gerai sujungti dabar rekonstruojamą gatvės dangą su jau anksčiau sutvarkyta", – rūpesčiais dalijasi darbų vadovas.

Atgaivins fontaną?

"Ir ką čia ponas meras sugalvojo? Apžiūrėti savo rajoną? – iš tolo merui tiesdamas ranką per visą gatvę riktelėja bendrauti nusiteikęs kaunietis ir iškart priremia A.Kupčinską prie sienos. – Kada mums paleisite vandenį į baseiniuką su fontanu prie Kauko laiptų? Norime, kad vaikams būtų gražu."

"Bendrovė "Kauno vandenys" atsakinga už fontanus. Jie, atrodo, rengia to fontano atnaujinimo projektą", – paaiškina miesto vadovas ir pasuka K.Petrausko g. 34-ojo namo link.

Pasirodo, čia taip pat yra visų pamirštas tarpukario Žaliakalnio grožį menantis baseinėlis, kuriame anuomet trykšdavo vanduo. "Kartu su gatvės rekonstrukcija būtų galima sutvarkyti ir šį fontanėlį, kuris mena dar Antano Smetonos laikus. Juk dėl tokių dalykų Žaliakalnis ir buvo išskirtinis", – pastebi A.Kupčinskas ir ranka mostelėja į gretimą namą, kuriame įsikūrusi Bendruomenių centrų asociacija. Pasirodo, ji jau rodė iniciatyvą atgaivinti miniatiūrinį skverelį su istoriniu fontanėliu. Pasak mero, asociacija galėtų paskui rūpintis vandens tiekimu ir fontanėlio priežiūra.

Vaizdas pasikeis

Draugystės g. stabtelėjame ties stotele "Pramonės prospektas". Merui pirmiausia į akis krenta vienintelis toks likęs gelžbetoninis stulpas. "Porą stulpų perkėlus toliau, būtų galima įrengti normalią įvažą į stotelę. Šį klausimą reikia suderinti su "Kauno autobusais", – įsitikinęs Kauno vadovas.

Akivaizdu, kad Draugystės g. atkarpa tarp Kovo 11-osios g. žiedo ir Pramonės pr. netrukus atrodys gerokai kitaip – jau atvežti ir tuoj bus sukloti nauji borteliai, ruošiamas pagrindas naujai šaligatvio dangai, o važiuojamąją gatvės dalį padengs naujas asfaltas.

"O, ledas!" – aiktelėja A.Kupčinskas, kai automobilis ima riedėti Panerių g. ką tik atnaujinta asfalto danga. Maždaug 2,3 km nuo tilto ties greitkeliu į Vilnių Lapių link buvo sutvarkyta atnaujinant asfalto dangą karštuoju būdu. Meras šyptelėja: tokioje gatvėje jau būtų galima ir riedutininkų lenktynes rengti.

"Netrukus šalikelėse bus įrengti šviesą atspindintys stulpeliai, kurie labai svarbūs tamsiuoju paros metu. Dar laukia gatvės ženklinimas", – artimiausius darbus Panerių g. vardija A.Pakalniškis. Jis žada, kad darbininkų sulauks ir kol kas neremontuota Panerių g. dalis nuo Demokratų g. iki Alfonso Meškinio tilto, dar vadinamo Kleboniškio tiltu.

"Iš tikrųjų tai neteisybė – ta pati gatvė, bet miesto ribose – tai gatvė, kurią turime remontuoti savo lėšomis, o už ženklo, kur baigiasi miestas, – jau kelias, kurio remontui ir priežiūrai pinigus skiria Susisiekimo ministerija", – pastebi A.Kupčinskas.


Darbai miesto gatvėse

Rekonstrukcijos:

Savanorių pr., K.Petrausko g., K.Veverskio ir Z Gerulaičio g. prie socialinio būsto – vyksta šiuo metu.

Kapitalinis gatvių remontas

Panerių g. atkarpa (jau baigta)
Draugystės g. (atkarpa nuo Kovo 11-osios iki Pramonės pr.) su šaligatviais ir borteliais – jau pradėta.
Savo eilės laukia
Šiaurės pr. įkalnė (nuo Jonavos g. iki Sukilėlių pr.)
Jonavos g.
Chemijos g.
Keramzito g.
Pamario g.
Biruliškių pl.
Elektrėnų g.
Pravieniškių g.
M.Jankaus g.
Vaišvydavos pl.
Piliuonos g.
Didžioji g.
Rūko g.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tusia

tusia portretas
Pries daug metu isgirdau toki posaki:-Ka rusai pastate per 50 metu,ta mes lietuviai pastatysime per 20 metu.Praejo jau daugiau kaip 20 metu,bet ivazevimas prie Atzalyno mokyklos ir darzelio Girinukas tragiskas,taip pat prie Dainavos seniunijos privaziuoti buna tragedija,vien duobes,o nuo Kovo 11-osios g.65 iki V.Kreves pr. 29 namo,visa sita atkarpa,kurioje randasi kovo 11-osios g.67,V.Kreves pr.37.35.33 ir 29 namai, dar nebuvo remontuota visiskai. O siuo keliu kiekviena ryta tevai atveza savo atzalas i Atzalyno mokykla ir i darzeli Girinukas. Jau ne viena karta,tiek gyventojai,tiek mokyklos ir darzelio darbuotojai rinko parasus, kad bent truputi patvarkytu si kelia,bet kaip visada nera lesu tokiam remontui. Tai ponas meras,atvaziuokit nusifotografuoti,pajuskit ir jus ta "MALONUMA" kaip mes lauzom savo automobilius,tik dantu apsauga i burna isimeskit,kad dantis neisbiretu vaziuojant tais linksmais kalneliais!!!

ale

ale portretas
ale užsibuvo straipsniukas pirmame pusllapyje... Ką, gal dėl to, kad niekas nepaprašė mero pasifotografuot išasfaltuotame jo paties namo kieme?

Raudondvario

Raudondvario portretas
plente vyks kardo kirtis manevrai
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių