Dirbti į Kauną – ir iš Filipinų

Birželį darbo ieškojo net kas dešimtas Kauno apskrities gyventojas,  tačiau verslo įmonės skundžiasi darbuotojų trūkumu ir jų ieško užsienyje. Per pusmetį apskrityje legaliai įdarbinti 256 užsieniečiai.

Reikia daugiau kantrybės

Daugiausiai užsieniečių – 191 – įdarbinta tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojais.

Kaune įsikūrusi bendrovė "Evekas" yra pasamdžiusi apie 40 vairuotojų iš užsienio. Daugiausia – iš Ukrainos, Moldovos, Baltarusijos. "Rusų kalbos mokėjimas buvo vienas pagrindinių pranašumų renkantis, kokių šalių atstovus samdyti", – teigė Personalo skyriaus vadovė Salomėja Griškaitytė.

Kodėl prireikė darbuotojų dairytis užsienyje? "Lietuvoje yra vairuotojų, bet ne tiek, kiek mums reikia. Transporto kompanijų šalyje yra pakankamai daug, todėl darbuotojų ir trūksta", – aiškino S.Griškaitytė.

Darbo sąlygos užsieniečiams sudaromos tokios pačios kaip ir lietuviams.

S.Griškaitytė užsiminė, kad vis dėlto mieliau samdytų tautiečius. "Mentalitetas labai skiriasi. Su užsieniečiais reikia daugiau kantrybės. Užtrunka, kol išmoksta tai, ko mums reikia. Apsišarvuojame kantrybe. Sistemą esame jau įvaldę, didelių problemų jau nekyla", – pasakojo ji.

Vargas dėl leidimų

"Baltijos cirko" direktorius Petras Variakojis sakė, kad pasamdė apie 10 cirko artistų iš užsienio. "Daugiausia – rusų, baltarusių. O ką daryti? Lietuvoje profesionalių cirko artistų nėra", – pastebėjo P.Variakojis. Jis skundėsi, kad reikia pildyti aibes dokumentų ir vargti, kad gautum leidimą, kurio reikia norint įdarbinti žmogų iš trečiųjų šalių.

"Pats daugiau kaip 20 metų buvau priverstas dirbti cirko artistu daugiausia užsienyje, nes ten didesnė paklausa", – pastebėjo P.Variakojis.

Atvyksta ir dėl grožio

Kauno darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjos Ingos Balnanosienės duomenimis, šiemet per pusmetį leidimus dirbti Kauno apskrityje gavo 28 suvirintojai-montuotojai, 19 cirko artistų, šeši restoranų virėjai, trys grožio salono darbuotojai.

Prašymus dėl užsieniečių, atvykusių ne iš ES šalių, įdarbinimo Kauno apskrityje pateikė 31 darbdavys.

Per pirmąjį šių metų pusmetį daugiausia leidimų dirbti Kauno apskrities įmonėse – 106 – gavo Baltarusijos piliečiai. Vienu mažiau – ukrainiečiai, 12 gruzinų, 11 moldavų.

Tarp gavusiųjų leidimus yra po tris darbuotojus iš Tailando ir Kinijos, po du – iš Šri Lankos, Filipinų, Kazachstano.

Pirmenybė – saviems

Leidimus mūsų šalyje dirbti  trečiųjų šalių piliečiams išduoda Lietuvos darbo birža.

"Atsižvelgiama į rinkos poreikius, tačiau pirmenybė visada teikiama Lietuvos, ES valstybių narių ir Europos laisvosios prekybos asociacijos valstybių narių piliečiams", – teigė I.Balnanosienė.

Anot jos, darbo birža darbdavių prašymus dėl leidimų įdarbinti užsieniečius priima tik tada, jeigu į laisvą darbo vietą per mėnesį neatsirado vietinių kandidatų.

Išduoti leidimai galioja iki dvejų metų. "Užsienietis privalo dirbti tik toje darbo vietoje, kuri nurodyta leidime. Turi būti aiškiai apibrėžta ir jo veikla – profesija, kvalifikacija, specialybė, pareigos", – aiškino I.Balnanosienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. S a v a n o r i ų paieškai liko 48 dienos.

griežtai

griežtai portretas
bausti reikia vadinamus verslinykus, jei LT yra ieškančių tokio darbo - neleisti įsivežinėti visokių chunveibinų.

RE

RE portretas
BVP didžiausias, o atlyginimai mažiausi. Kaip galima šitaip išnaudoti samdomus žmones???
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių