Didi diena Kaunui – bus atidengiama skulptūra „Laisvės karys“

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Kauno pilies kieme atidengiama skulptūra „Laisvės karys“.

Beveik septynių metrų aukščio skulptūra prieš savaitę atvežta iš Ukrainos, kur buvo liejama. Bronzinė skulptūra prie Kauno pilies įkurdinta ant tamsaus granito šešių metrų skersmens sferos.

Skulptūros autoriai – lietuvis Arūnas Sakalauskas bei du ukrainiečiai – Borisas Krylovas ir Olesius Sidorukas.

Šios skulptūros iniciatoriai buvo „Vyčio paramos fondas“, kuris rinko lėšas skulptūros statyboms. Kauno savivaldybė skulptūrai yra skyrusi pusę milijono eurų, skirtų padengti tai skulptūros kainos daliai, kurios nepavyks surinkti fondo atstovams.

Skulptūros liejimo darbai Ukrainoje kainavo 472 tūkst. eurų. Dar 168 tūkst. eurų kainavo postamentas, aplinkos sutvarkymo darbai – 35 tūkst. eurų.

Savivaldybės ir „Vyčio fondo“ atstovų duomenimis, šiuo metu surinkta per 200 tūkst. eurų aukų. Savivaldybė yra įsipareigojusi padengti trūkstamą sumą.

Kaip BNS sakė „Vyčio fondo“ atstovas Vilius Kavaliauskas, jau visiškai atsiskaityta už skulptūros liejimo darbus, dar liko sumokėti už dalį aplinkos įrengimo darbų.

„Atsiskaityta visiškai pilnai už skulptūrą. Ten yra likę keliasdešimt tūkstančių atsiskaityti“, – sakė V. Kavaliauskas.

Šiuo metu Kauno savivaldybė už darbus „Vyčio fondui“ yra pervedusi 436 tūkst. eurų. Tikimasi, kad žmonės ir toliau aukos lėšas ir papildomų pavedimų iš miesto biudžeto daryti nereikės.

Kaip BNS nurodė Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas, savivaldybė „Vyčio fondui“ pinigus moka „pagal realų poreikį, atlikus konkrečius darbus ir pateikus įrodančius dokumentus“.

Diskusijos dėl Vyčio skulptūros Kaune prasidėjo, kai šio paminklo iniciatoriai pralaimėjo konkursą dėl galimybės statyti jį Lukiškių aikštėje Vilniuje. Sostinėje turėtų būti statomas partizanų bunkerį primenantis paminklas.

Iškilminga Vyčio atidengimo ceremonija vyks šiandien 18.30 val. Kauno pilies kieme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zazas

zazas  portretas
užlipti įmanoma ant jo čia emigrantai jau susidomėjo

zazas

zazas  portretas
myliu šitą apara achujenas kitkils ir pranskis 2 homofilieriniai

virginija

virginija portretas
SAUNUOLIS KAUNO MERAS IR JO KOMANDA.KOL VILNIUJE SVARSTE KA DARYTI MES JAU TURIM PAMINKLA.KAUNAS LIETUVOS SIRDIS
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių