Būrelio krepšelis – ubago terba?

Nors švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė viešai tvirtina, kad finansavimas būrelių krepšeliams vyksta nepertraukiamai, patys būrelių rengėjai tvirtina priešingai ir net nežino, kada sulauks pinigų.

Pinigų nesulaukia

"Noriu dar kartą atkreipti dėmesį, kad ministrė meluoja ir daro tai labai nekvalifikuotai. Lėšų pervedimas už NVŠ (neformalusis vaikų švietimas – aut. pastaba) šiuo metu sustabdytas, nes savivaldybės negauna tam skirtų lėšų iš Finansų ministerijos, balandžio 1 d. prasidėjusio ketvirčio finansavimas yra nevykdomas, ministrės raštų bankai dar nepripažino asignavimais", – savo paskyroje "Facebook" išdėstė viešosios įstaigos Karo paveldo centro direktorius Vladimiras Orlovas, kurio vadovaujama neformalaus ugdymo mokykla Kauno tvirtovės VII forte organizuoja chemijos ir matematikos užsiėmimus 85 mokiniams.

"Neformaliojo švietimo krepšelis yra ir bus finansuojamas nepertraukiamai – šį sakinį pastaruoju metu kartojau dažnai", – praėjusią savaitę išplatintame pranešime pareiškė ministrė A.Pitrėnienė, tikinanti, kad nuo balandžio 1 d. nukreipiamos ES lėšos, todėl vaikai nenukentėsā

Problemų nepripažįsta

Ne paslaptis, kad ministrei nusprendus keisti būrelių krepšelių finansavimo šaltinį, nes šių pinigų prireikė pedagogų algoms padidinti, iš karto pasigirdo prognozių, jog gali susidaryti kelių mėnesių finansavimo duobė, tačiau ministrė to nepripažįsta ir toliau tikina, viskas yra gerai. "Pasikeitęs finansavimo šaltinis neturės jokios įtakos nei krepšelio dydžiui, nei apskritai finansavimo tvarkai. Savivaldybės ir toliau gaus lėšas NVŠ veikloms ir atsiskaitys su paslaugos teikėjais", – tikina ministrė, tačiau būrelių rengėjai, dirbantys su vaikais, tvirtina, kad yra kitaip.

Dar balandžio pradžioje Kauno mieste dirbantys NVŠ teikėjai gavo savivaldybės Švietimo skyriaus laišką. "Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) patikino, kad finansavimas tikrai bus. Kol bus parengtos sutartys su savivaldybėmis ir pervesti pinigai, procesas gali užtrukti iki gegužės vidurio ar pabaigos", – būrelių rengėjus įspėjo savivaldybė. Prie laiško prisegtame ministerijos rašte rašoma: "Planuojame, kad sutartys su savivaldybėmis bus pasirašytos iki gegužės mėnesio. Tikimės, kad perėjimas prie naujo finansavimo šaltinio bendradarbiaujant su jumis pavyks sklandžiai."

Turi išsiversti patys

"Kauno diena" jau ne kartą rašė, kiek užtrunka biurokratinės procedūros, kol būreliams skirtų krepšelių lėšos iš tikrųjų pasiekia NVŠ teikėjų sąskaitas. Nors šiemet finansavimas ir buvo numatytas biudžete, už sausį Kauno miesto NVŠ teikėjai lėšų negavo – jos būrelių rengėjus turėtų pasiekti birželį. Vasario ir kovo mėnesiams skirtas finansavimas į bankų sąskaitas pateko kovo viduryje. Tiesa, kaip teigia patys NVŠ teikėjai, tik šiemet savo programas akreditavę būrelių rengėjai kol kas yra gavę finansavimą tik už vieną mėnesį.

Nepaisant to, ministrė grūmoja, kad reikalauti pinigų iš vaikų tėvų negalima, tad būrelių rengėjai turi patys išsiversti iš ko tik nori, vildamiesi, kad kada nors ŠMM pažadai taps apčiuopiamais pinigais. Pedagogai jau niūriai juokauja, kad rožinėmis spalvomis pieštą būreliams skirtą krepšelį pati ministrė pavertė ubago terba.

NVŠ teikėjai taip pat kelia klausimą, kam yra naudojami valstybės biudžete numatyti antrojo šių metų ketvirčio būrelių krepšelių pinigai, jeigu mokytojų atlyginimai bus keliami tik nuo rugsėjo. "Europos komisija neskelbė, kad Darbo partijos prašymu padidino Lietuvai skirtą paramą. Klausimas, iš kokių ES programų asignavimai buvo apkarpyti ministrės sprendimu ir ką prarado mūsų vaikai, žvelgiant į  ilgalaikę perspektyvą – gal naują įrangą mokyklose?" – svarstė V.Orlovas.


Komentaras

Virginijus Mažeika, savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas

Komentuoti ministrės raštą nelabai norėčiau. Pakeistas finansavimo šaltinis. Buvo numatyta finansuoti NVŠ krepšelio lėšomis, iki balandžio 1 d. taip ir daryta. Gavus ŠMM informaciją, kad bus keičiamas finansavimo šaltinis, tikimės, kad tas finansavimo šaltinis ir bus, kad galėtume finansuoti būrelių veiklą II, III ir IV ketvirtį. Paprastai atsiskaitymas vykdavo ketvirčio pabaigoje. Dabar atsiskaitymas turėtų būti birželio mėnesį. Yra ministerijos patikinimas, kad reikalingus dokumentus parengs ir reikalingus mechanizmus įgyvendins iki to termino. Dalį dokumentų su ŠMM jau tvarkome ruošdamiesi panaudoti struktūrinių fondų pinigus. Norėtųsi tikėti ministerija, kad problemų nekils. Aišku, nerimo yra. Jeigu atsiskaitymai strigtų, sukeltų papildomų problemų NVŠ teikėjams, ypač tiems, kurie nuomojasi patalpas, turi sumokėti mokesčius "Sodrai", atlyginimus darbuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sistema

sistema portretas
prie sovietų būreliai buvo nemokami, dabar, kad nereikėtų visų būrelių išlaikyti, sugalvojo patrupinti po penkiolika eurų. Jeigu pinigus mokymo priemonėms įsigyti vaiko tėvams skiria tiesiogiai, jeigu leidžiantiems į privačius darželius irgi tiesiogiai duoda priemokas, net jei jie ir turčiai, tai čia sugalvojo kitą sistemą. Atseit, lai būrelis ar įstaiga registruojasi, nurodo, kiek vaikų lanko, tai gaus už juos pinigų. Taigi, Girstučio baseinas, kuris pastatytas už mokesčių mokėtojų pinigus ir atiduotas privatininkams,nesiregistravo. Ir gali imti iš tėvų kas mėnesį anaiptol ne po penkiolika eurų.Muzikos mokyklos (ugdymas juk neformalus) taip pat nepriklauso prie tų, kurie remiami po penkiolika eurų už lankytoją. Taip ministerija sugalvojo. Vietoj to, kad kiekvienam mokiniui atskirai per mokyklą skirtų (gali vaiko tėvai pažymą atnešti, kur ir ką jis lanko). Tai ne, NE VAIKĄ NEFORMALIAI UGDOMĄ LAVINA, BET ĮSTAIGAS AR MOKYTOJUS PO PAMOKŲ PAPILDOMAI PRISIDURIANČIUS PRIE ALGOS...

gija

gija portretas
ponia,ponia,gaila tamstos,koks paciai vargas,vadovauti,kai nei supratimo neturi apie patiketas pareigas,tamsta ne viena,yra dar Grauziniene,vesaite,Salaseviciute ,Ar smagiau tokioj kompanijoj?

ooo

ooo portretas
...o prie ko čia ta papuošalų reklama ?Netinka prie temos :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių