Bėdos bendrijoje – nesuvienija ir kiauras stogas

Kaimynų nepasirinksi, bet bendrijos pirmininką ar administratorių rinktis galima ir patartina tai daryti atsakingai. Sudėtingi butų savininkų ir bendrijos vadovo tarpusavio santykiai bei skirtingi interesai kiauro stogo remontą gali atitolinti keleriems metams.

Nesuinteresuoti gaivinti?

Daugiabutis A.Mickevičiaus g. 8 mažiausiai porą metų iš esmės yra netvarkomas: gyventojai kaltina likviduojamos bendrijos vadovą abejingumu, pastarasis atkerta – patalpų savininkai tiesiog neranda bendros kalbos.

"Buvo noras sutvarkyti, bet labai sunkiai susišnekame su pirmininku. Atrodo, kad jis įvairiausiais būdais stengiasi pristabdyti namo gaivinimo procesą", – pasakojo vienas patalpų, esančių A.Mickevičiaus g. 8, savininkų Algirdas.

Jo žiniomis, stogas – apykiauris. Aptrupėjęs fasadas ir balkonai matomi visiems.

"Prašėme surengti balsavimą dėl stogo keitimo. Dėl to iš viso esame kreipęsi apie penkis, o raštu – tris kartus. Per trejus metus nebuvo suorganizuotas nė vienas posėdis", – pasakojo Algirdas. Jis tikino, kad stogo keitimo išlaidas buvo pasiryžęs apmokėti iš savų šaltinių, mainais į tai, kad būtų gautas kitų namo savininkų sutikimas leisti įsirengti palėpę.

Būtina keisti

Likviduojamos bendrijos vadovas Vytas Girdauskas neslėpė, kad daugiabutyje yra daug bėdų. Jis sutiko, kad būtina keisti visą stogą. Neatidėliotinų darbų sąraše – ir pasenusios namo šildymo sistemos keitimas.

Vis dėlto savo kaltės, kad namo tvarkymo reikalai yra užšalę, neįžvelgia. Anot V.Girdausko, dėl visko kalti patys patalpų savininkai. Esą tik maža dalis jų sutiktų investuoti savo lėšas dėl bendro gėrio.

"Buvo susidaręs didelis būrys savininkų, nenorinčių ką nors daryti, remontuoti, nors namas turi daug labai apverktinų konstrukcijų. Sprendimą tvarkytis buvome priėmę raštu, balsuodami, bet kai atėjo laikas rinkti pinigėlius, prasidėjo... Nežinau, kaip pavadinti. Neapsakyto lygio triukšmas", – kalbėjo V.Girdauskas.

Jis pasakojo, kad nemažai savininkų deklaruoja ilgai šiame pastate negyvensiantys, todėl ir nemato reikalo investuoti į jo remontą.

"Ypač tie, kurie turi daug ploto, nesutinka namo remonto išlaidas dalytis pagal turimų patalpų dydį", – pastebėjo V.Girdauskas.

Pyksta, bet nori gero

Taip prieš kelerius metus buvo nuspręsta viską palikti likimo valiai. V.Girdauskas pateikė dar vieną paaiškinimą, kodėl su namo remontu nepasistūmėta nė per žingsnį.

"Diskutuojama nuolat. Tiesiog laukėme palėpininkų sprendimo, bet matau, kad nebesulaukiame", – aiškino V.Girdauskas, neveiklumo priežastimi įvardijęs gerus ketinimus.

"Jeigu namas susitvarkys stogą, konstrukciniai sprendiniai bus tokie, kad niekas palėpėje negalės įsirengti patalpų. Bus ne tos konstrukcijos, ne tie dalykai. Jeigu nori palėpėje įrengti patalpas, yra vienas sprendimas, jeigu ne – tada namo remontui reikalingi kiti – paprastesni sprendimai", – pridūrė V.Girdauskas.


Šiame straipsnyje: bendrijosdaugiabučiainamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuve

Lietuve portretas
BENDRIJOS - AFERISTU LIZDAI

RQ

RQ portretas
Bendrija - tas pat sovietinis kolchozas. Ir valdymo principai tie patys. Taigi jų likimas bus vienodas. Nežinia ko dar tyli žmonės. Pradės kalbėti kai nebeturės kur gyventi ?

Sistema

Sistema portretas
Bendrija yra geras vyriausybės sprendimas kaip savo problemas perkelti ant žmonių pečių. Dabartines bendrijas negalima lyginti su buvusiais kooperatinės statybos namais. Tuomet žmones jungė bendras tikslas ir mokami pinigai.. Žmonės buvo draugiški ir patys stengėsi, dalyvavo talkose. Dabar valdžia padarė parodiją iš dabartinių neįgalių bendrijų. Vokietijoje namai priklauso miestui, kuris nuomoja ir renovuoja tuos namus. Tai du skirtingi dalykai.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių