Baras ir mokykla – po vienu stogu?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno miesto savivaldybė nebemato reikalo riboti atstumų nuo alkoholio prekybos vietų iki švietimo, sveikatos priežiūros, policijos įstaigų ar maldos namų. Galima numanyti, kad kai kam tokia laisvė bus naudinga.

Atrišo rankas

Pernai Seimui pakoregavus Alkoholio kontrolės įstatymą, Kauno valdžia suskubo panaikinti apribojimus, kokiu atstumu nuo švietimo įstaigų, religinių bendruomenių draudžiama prekyba alkoholiu.

Dabar aiškėja, kad, nelikus tokio ribojimo, po vienu stogu buvusio Ryšių istorijos muziejaus pastatų komplekse ketina įsikurti ir privati pradinė mokykla, ir naktinis klubas. Jo pašonėje – Kauno arkivyskupijos kurija ir Kunigų seminarija.

Kaip išaiškino licencijas verslininkams išduodančio savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja Rasa Palevičienė, pernai pakoreguotuose teisės aktuose savivaldybei nebeliko įpareigojimo nustatyti ribojančius atstumus tarp alkoholio prekybos vietų ir švietimo bei kitų panašių įstaigų.

"Atstumus nustatyti pareigos nebėra. Anksčiau teisės aktuose buvo pasakyta, kad savivaldybė privalo nustatyti, o pakeitus įstatymą savivaldybei suteikta teisė tai daryti. Jeigu kreipiasi į savivaldybę kas nors iš tų įstaigų, mokyklų ar bažnyčių ir išdėsto rimtus motyvus, kad kyla problemų, tada savivaldybės taryba gali atsižvelgti į motyvuotą prašymą ir nustatyti ribojantį atstumą arba uždrausti prekybą alkoholiu, bet mes dar tokių prašymų negavome", – aiškino R.Palevičienė.

Teise dar nepasinaudojo

Anksčiau taryba buvo nustačiusi atstumus, kuriais draudžiama prekyba alkoholiu nuo švietimo ir ugdymo įstaigų. "Buvo skaičiuojama 15 m nuo įeigos iki įeigos, pavyzdžiui, nuo mokyklos iki baro įeigos. Įėjimas čia suprantamas ne kažkur oru ar per pievą, o takais, kaip pagal Kelių eismo taisykles vaikštome", – paaiškino R.Palevičienė.

Jos manymu, toks anksčiau galiojęs privalomas įpareigojimas nustatyti ribojančius atstumus buvo tik formalumas. "Tai toks didžiųjų urbanizuotų miestų pralindimas pro rakto skylutę, nes miestuose to padaryti neįmanoma. Vienijomės ir siūlėme padaryti ne prievolę, o teisę, ir įrodėme, kad reikia suteikti teisę pačiai savivaldybei apsispręsti, jeigu yra motyvuotas prašymas", – aiškino R.Palevičienė.

Ji pavirtino, kad anksčiau galiojęs apribojimas, kokiu atstumu draudžiama alkoholio prekyba iki švietimo ir ugdymo įstaigų, dabar panaikintas. "Tas tarybos sprendimas, kuriuo buvo įpareigota nustatyti licencijų išdavimo tvarką, dabar panaikintas", – sakė Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja.

Anot jos, dabar administracijos direktoriaus įsakymu yra patvirtinti tik techniniai dalykai, kaip išduodama licencija.

R.Palevičienė sakė, kad naujos redakcijos Alkoholio kontrolės įstatyme išplėstas sąrašas renginių, kuriuose savivaldybė gali apriboti prekyba alkoholiu. "Pareigos nėra. Suteikta teisė, o ta teise pasinaudosime, jeigu matysime reikalą. Renginių vyksta gausybė", – pridūrė Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja.

Dzūkai pasielgė griežtai

Toks Kauno valdžios uolumas panaikinti buvusius ribojimus stebina, juolab kad kitos savivaldybės visiškai priešingai pasinaudojo pakoreguoto įstatymo suteiktomis teisėmis.

Po rezonansinio įvykio, kai sausio 2-osios naktį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, neblaivus vyras du savo mažamečius vaikus įmetė į šulinį, Seimas ir Vyriausybė ėmė svarstyti, kaip apriboti prekybą alkoholiu, o Lazdijų rajono savivaldybė jau šių metų vasarį pasinaudojo Alkoholio kontrolės įstatymo suteikta teise ir uždraudė prekiauti alkoholiu ir masinių renginių metu, ir 500 m atstumu nuo savivaldybės ugdymo įstaigų teritorijų.

Apribota ir prekyba alkoholiu prie policijos, ligoninės, sveikatos centro. Skelbiama, kad prekybos alkoholiu atstumas iki šių vietų – dar mažesnis: iki policijos komisariato – 30, iki ligoninės 50, iki sveikatos centro – 100 m.

Siūlo blaiviai mąstyti

"Nėra gerai, kai alkoholio prekybos vietos yra šalia mokyklų, bet turbūt ne visais atvejais", – taip į ribojimų panaikinimą Kaune pažvelgė savivaldybės Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Ina Pukelytė.

"Kai mokyklos yra pačiame miesto centre, ypač mažesniuose miestuose, ir šalia veikia prekybos centras, nelogiška, kad prekybos centras turėtų kraustytis kur nors toliau dėl to, kad šalia yra mokykla. Visokių atvejų yra ir kiekvienu atveju reikia žiūrėti ir blaiviai mąstyti", – svarstė politikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Milda

Milda portretas
Rysiu istorijos muziejaus sunaikinimas yra nusikaltimas.Kas uz ji atsakys? Mieste pakanka tusciu pastatu, kur gali kurtis mokykla. Kuris yra kitas miesto muziejus,kuriame valdzia "palaimins" mokyklos kurima?

vieningai prie lovio

vieningai prie lovio portretas
ar alkoholis nuplaus sąžinę ir atpildo baimę?

Dava Gutmanas

Dava Gutmanas portretas
Kaip telefonu 06.23d. informavo VTPSI Kauno padalinio vyr. spec. Martynas Jonikavicius, objektui adresu Rotuses a. 18 yra isduotas leidimas kapitaliniam remontui. Faktiskai vykdomi darbai siame paveldosauginiame objete atitinka rekonstrukcijos savoka (STR 1.08.02:2002). Taigi, reikia tiketis, kad jau sekancia savaite prikuratura inicijuos viesojo intereso gynima. O Kauno paveldosaugos veikejai bus bejegiai ka nors padeti liberastu sutvei nes jie bus stebimi po padidinamuoju stiklu aukstesniu instanciju.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių