Aukciono sąrašuose – ir dvarai, ir mokyklos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno miesto taryba papildė nekilnojamojo turto aukciono sąrašą. Be gausybės butų, negyvenamųjų patalpų, galima atrasti ir įdomių objektų, tokių kaip dvaras, sanatorija, mokyklos ar gydytojo kabinetas.

Objektas Marvelėje

Kauno miesto savivaldybė ieško pirkėjų beveik 300 nekilnojamojo turto objektų. Tai daugiausia jau nugyventi butai, nebenaudojamos patalpos, tačiau aukciono sąraše galima atrasti ir įvairių perliukų. Vienas jų – Marvelėje esantis Marvos dvaras, tiksliau tai, kas iš jo liko, mat dvaro sodybos pastatai seniai nugriuvę. Paveldosaugininkai aiškino, kad teritorijoje yra vertingų dalykų, tačiau dar reikalinga jų registracija.

"Dvaras sunykęs, likę pora raudonų plytų pastatų, kur laikomi žirgai. Dar yra šiek tiek iš dvaro sodo išlikusių vertingų želdinių – tujų, dekoratyvinių medžių. Paties dvaro tik tarp medžių išlikę pamatų likučiai. Galima sakyti, kad beveik nieko nebėra.

Šiuo metu nėra patikslintos dvaro vertingosios savybės, tik prieš keletą metų apibrėžtos dvaro teritorijos ribos. Kai bus patikslinta, kas ten likę, žinosime, ką dar galime saugoti. Kol kas nėra aišku, kada bus tokios išvados. Esame ir anksčiau siūlę, bet planus sudarome ne mes", – kalbėjo Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausioji valstybinė specialistė Asta Naureckaitė.

Valdininkai tikino, kad Marvos dvaras savivaldybės funkcijoms nepritaikomas ir nereikalingas, todėl ir nuspręsta jam surasti naujus šeimininkus.

"Marvos dvaras savivaldybei priklauso nuo 1998 m., anksčiau tai buvo bendrovės "Kauno vandenys" turtas. Nuo to laiko dvaras įtrauktas į aukcione parduodamų sąrašus, tačiau pačiame aukcione pateiktas nebuvo, todėl ir besidominčiųjų kol kas nėra. Pastatai yra 5,3 ha teritorijoje, tačiau parduodamo vertingo turto beveik nelikę. Likę naudojami pastatai yra Valstybės turtas, valdomi Aleksandro Stulginskio universiteto", – "Kauno dienai" sakė Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Jis tikino, kad kol kas nėra numatytos pardavimo sąlygos, todėl nėra aišku, ar bus nurodymai, kas dvaro teritorijoje galės būti statoma ar išsaugojama. Pradinė Marvos dvaro kaina taip pat dar nenustatyta. Šalia esantis žirgynas, anot D.Valiuko, jau privatizuotas, pardavimo sutartyje buvo įtraukta sąlyga išlaikyti žirgyno veiklą ne mažiau kaip dešimt metų.

KPD vyr.valstybinė specialistė A.Naureckaitė tikino, kad, įsigijus Marvos dvarą, vis dėlto bus taikomi paveldo reikalavimai. "Tose vietose, kuriose stovėjo pastatai, pagal istorinius archeologinius tyrimus atkūrimas galimas, tačiau jis daromas išimtiniais atvejais. Bet vienareikšmiškai atstatyti visus buvusius pastatus nėra prasminga. Apie ketinimus parduoti dvarą mes žinome, net buvo atėję keli žmonės ir teiravosi, ką ten gali daryti. Žinoma, tokioje vietoje bus aukštingumo ribojimai ir didelių statybų negalės vykti, nes pati dvaro teritorija yra saugoma", – aiškino paveldo ekspertė.

Šiemet suma iš parduotų objektų tikrai viršys 2 mln. eurų. Praėjusiais metais iš aukcionų surinkta 1,1 mln. eurų suma.

Parduoda net aikštelę

Aukciono sąraše atrandame ir daugiau objektų, kurie nėra susiję su savivaldybės tiesiogine veikla. Miestas ketina parduoti ir Pašto gatvėje esančią parduotuvę, ir Kovo 11-osios gatvėje stovintį prekybos kioską. V.Valiukas aiškino, kad šie objektai į miesto rankas pateko kaip bešeimininkis turtas.

Kauno atstovai nusprendė atsikratyti ne tik nereikalingų pastatų, bet ir automobilių aikštelės, esančios Chemijos g. 4C. Netoli šios vietos yra įsikūrusi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdyba.

"Automobilių aikštelė yra komerciškai stovėti nepatrauklioje vietoje, todėl įrengti čia mokamą aikštelę nebūtų tikslinga. Be to, per aikštelę eina servitutinis kelias į greta esantį sklypą", – sakė Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas.

Gydymo įstaigos

Parduodamų nekilnojamojo turto objektų sąraše yra ir tokių vietų, kurios labiau tiktų privačiam verslui, o ne savivaldybės reikmėms. Štai Laisvės alėjos pradžioje esančiame pastate seniau buvo gydytojo kabinetas, kai jį pradėjo valdyti miestas, kurį laiką čia veikė savivaldybės administracijos padalinys, tačiau jam išsikėlus į kitą vietą patalpos tapo nereikalingos, todėl taip pat parduodamos.

Medekšinės gatvėje esančią sanatoriją miestui perleido valstybė. Turto specialistas aiškino, kad A.Stulginskio gatvėje įsikūrusiame sporto klube seniau veikė Savanoriška draugija armijai, aviacijai ir laivynui remti, o sovietiniais laikais buvo vedami automobilizmo mokymai.

"Savivaldybei turtas patekdavo įvairiais keliais, todėl išsami analizė, ar tai turi privataus verslo požymių, dažniausiai nebuvo atliekama. Turtas nenaudojamas ir nenumatomas panaudoti savivaldybės reikmėms", – apie tai, kaip nekilnojamasis turtas pateko į Kauno savivaldybės rankas ir kodėl jį reikia parduoti, aiškino D.Valiukas.

Parduoti ketinama ir Raudondvario plente esančius nebaigtos statybos vandenvalos įrenginius – chloratorinę, vandens rezervuarą ir nusodintuvą. "Šie objektai niekada nebuvo naudojami, kadangi jie buvo nepabaigti ir neatiduoti eksploatuoti, tad ir šie objektai nereikalingi savivaldybės funkcijoms atlikti", – pridūrė specialistas.

Nereikia mokyklų?

Kai kuriuose rajonuose tėveliai vis dar priversti laukti eilėse, kol pateks į artimiausią darželį, tačiau miestas nusprendė parduoti ir kelias švietimo įstaigas. Į aukcione parduodamų objektų sąrašą įtraukta Taikos pr. 57 esanti mokykla-darželis, Žeimenos g. 56 esantis darželis, Šiaurės pr. 57 bei Betonuotojų g. 4 buvusios mokyklos. Kaunui nereikia ir valgyklos-poilsio namų, esančių Vaidilos g. 27, Amatų ir menų centro (S.Dariaus ir S.Girėno g. 24) ar globos namų (Panerių g. 21A).

D.Valiukas dienraščiui "Kauno diena" teigė, kad buvo svarstyta šiuos pastatus panaudoti visuomenės poreikiams, įrengti bendruomenės centrus, vaikų darželius ar pan., tačiau prieita prie išvados, kad tikslingiau yra objektus parduoti.

Kaunas ieškos naujų šeimininkų ir uždarytoms bibliotekoms. Miesto taryba pritarė į auckione parduodamų objektų sąrašą įtraukti šešias šiuo metu jau uždarytas bibliotekas – Kulvos g. 24, Kalniečių g. 174, Stoties g. 2, K.Baršausko g. 92–17, Pramonės pr. 28 ir Prancūzų g. 49. Šie objektai, anot D.Valiuko, taip pat nebereikalingi savivaldybės funkcijoms atlikti, todėl nuspręsta juos leisti privatizuoti.

Sėkmingi aukcionai

Kauno savivaldybės atstovai tikino, kad viešųjų aukcionų būdu parduodama vis daugiau miestui nereikalingo turto. Gauti pinigai panaudojami Kauno reikmėms, o nuo miesto pečių nukrenta apleistų objektų priežiūros išlaidos.

"Greičiausiai nuperkami miesto centre esantys apleisti butai, o niekas nenori pirkti sunkiai pritaikomų, neaiškios paskirties objektų ar jų liekanų bei tų pastatų, kurie turi bendraturčių. Mūsų nuomone, aukcionai vyksta gerai. Pardavimo tendencijos džiugina, parduodama gerokai daugiau savivaldybės poreikiams nereikalingo turto. Šiemet suma iš parduotų objektų tikrai viršys 2 mln. eurų. Praėjusiais metais iš aukcionų surinkta 1,1 mln. eurų suma", – sakė D.Valiukas.

Visa informacija apie artėjančius aukcionus yra skelbiama Kauno miesto savivaldybės internetinėje svetainėje. Dėl parduodamų objektų apžiūros reikia kreiptis į Nekilnojamojo turto skyrių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pipi

pipi portretas
Savivaldybėse, seime, vyriausybėje ir kitose valstybinėse įstaigose turėtų būti ne partiniai, o išsilavinę jauni žmonės. Tada ir bus poslinkiai. O visur kaip ir seniau neveikli, be jokios inicatyvos "nomenklatūra". Tai tęsiasi nuo Nepriklausomybės atkūrimo ir nesimato galo.

yessssssss

yessssssss portretas
Jamsim Laužiko mokyklą-gera vietelė

Total košmar

Total košmar portretas
bus milijonas Caro Saulės pijarinimui.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių