Naujos vaizdo kameros mato ir žolę rūkantį jaunimėlį

Kauną jau daugiau nei mėnesį stebi didelės raiškos vaizdo kameros. Pareigūnai tvirtina, kad naujoji technika pateisino lūkesčius ir labiau pasitarnauja gaudant nusikaltėlius.

Kauną jau daugiau nei mėnesį stebi didelės raiškos vaizdo kameros. Pareigūnai tvirtina, kad naujoji technika pateisino lūkesčius ir labiau pasitarnauja gaudant nusikaltėlius.

Ryškesnis vaizdas

Pirkti naują vaizdo stebėjimo techniką miesto valdžią privertė aplinkybės: baigė galioti senoji sutartis su kameras Kaune įrengusia įmone, be to, transliuojamas vaizdas buvo itin prastos kokybės. Todėl spalio pabaigoje mieste buvo pastatytos 52 naujos vaizdo stebėjimo kameros. Jas įrengė bei prižiūri savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė TEO. Projektas kainavo 2,6 mln. litų.

Portalo kaunodiena.lt žurnalistai, apsilankę Patrulių rinktinės patalpose, kur įrengtas vaizdo kamerų centrinis valdymo pultas, buvo maloniai nustebinti. Senosios vaizdo kameros gebėdavo užfiksuoti tik žmogaus siluetą, o naujosios parodo net menkiausią aprangos detalę.

Šiuo metu stebėtojų kambaryje įrengti šeši milžiniški ekranai, per kuriuos tiesiogiai transliuojamas vaizdas iš visų kamerų mieste. Maždaug pusė jų yra valdomos.

„Galime priartinti ir nutolinti vaizdą, nukreipti jį norima linkme. Matome net mažas smulkmenas, o tai mūsų darbe labai praverčia. Dar vienas pranašumas – vaizdo kokybė naktį yra puiki, o šiuo paros metu padaroma daugiausia nusikaltimų“, – pagyrimų negailėjo Kauno apskrities policijos Patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis.

Vis dėlto jis apgailestavo, kad kamerose nėra įdiegti judesio davikliai. „Kompensuodami šį trūkumą, stengiamės iš anksto sužinoti, kur ir kokie renginiai vyks, tada į tą vietą nukreipiame kameras, kad matytume visą vaizdą“, – pasakojo rinktinės vadas.

Vandalų taikinys

Pareigūnų teigimu, vos įrengus naujas kameras, sulaukta vandalų išpuolių. „Birštono g. požeminėje perėjoje vienas pilietis bandė paliesti kamerą. Gal norėjo ją sulaužyti, atliekamas tyrimas“, – vieną atvejį prisiminė G. Gatulis.

Vaizdo kameros įrengtose tose vietose, kuriose iki šiol būdavo užfiksuojama daugiausia eismo įvykių, taip pat pamėgtose miestiečių susibūrimo vietose: Rotušės, Vienybės aikštėse, Senosios prieplaukos amfiteatre, Laisvės alėjoje ir kitur.

„Mes pateikėme savivaldybei sąrašą vietų, kuriose įvykdoma daugiausiai nusikalstama. Įrengus kameras, nereikia papildomų policijos pajėgų, kad jos ten nuolat patruliuotų“, – aiškino G. Gatulis.

Pačios nesaugiausios vietos Kaune, pareigūno vertinimu, yra senamiestis ir Laisvės alėja, mat savaitgalį ir tamsiuoju paros metu čia vyksta didžiausias žmonių judėjimas. 

„Mes džiaugiamės, kad matydami ryškų vaizdą dabar galime ne tik užfiksuoti pažeidimą, bet ir skubiai reaguoti bei sugauti nusikaltėlius. Esant poreikiui, galime atsukti vaizdo įrašą, įvertinti aplinkybes, įtariamuosius. Jeigu reikia – padaryti pažeidėjo nuotrauką, ją perduoti patruliams“, – pasakojo pašnekovas.

Vaizdo kameromis užfiksuotus vaizdus pareigūnai gali saugoti tik 30 parų, vėliau jie ištrinami arba įrašomi ir perduodami pareigūnams dėl vykdomų tyrimų.

Į nieką nemainytų

Kamerų transliuojamus vaizdus centriniame valdymo pulte vienu metu stebi du žmonės, kurie nuolat keičiasi. Vienas tokių – Algis Butkevičius. Jau ketverius metus šį darbą dirbantis kaunietis jo į nieką nemainytų.

„Darbas tikrai įdomus, kiekviena diena vis kitokia. Prisižiūrime ir labai linksmų vaizdelių. Žinoma, svarbiausia laiku pastebėti, kai yra daromi nusikaltimai ir perduoti visą informaciją budintiems pareigūnams“, – pasakojo A. Butkevičius.

Jis prisiminė, kad neseniai naktį pagavo jaunimėlį, prie užkandinės rūkiusį žolę, o praėjusį savaitgalį užfiksavo muštynes Vilniaus g.

Kauniečio šis darbas nenuvargina – čia darbuotojai dirba trimis pamainomis, keičiasi kas aštuonias valandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
technologijos pazenge i prieki.tai faktas.policija..aciu Dievui ne visa zenkliai atgal. dirbama be idejos o tik formaliai kad nenuvargt.senai reikejo padaryti vietini audita ir prarenti gretas tokiu pareigunu kurie siekia anpeciu o intelektas slubuoja.dar blogiau kai slubuoja motyvacija.o siekiama pasirodyti itikti, kad butu paglostyti vadodovo plaukuotos rankos.kameros nusikalteliu negaudo.juos stebi.bet juk to negana.tai faktas.

Geda

Geda portretas
Ar pilicijai nera geda tokias nuotraukas visuomenei rodyt? Na jei jau esate sutriu sutriai, tai bent jau neviesinkite to!!!

GERBEMIEJI

GERBEMIEJI portretas
Pakeitete kameras i geros raiskos tai laikas stebetoju atranka padaryti.ko nerasote kad kameras stebi ir zmoniu saugumu besirupina neigalieji kurie nemotyvuoti,neturi suvokimo apie pazeidimu esme ir i ekranus ziuri lyg vakare namie sereala.kas is tu geru kameru.cia tas pats kas tureti nauja gera kombaina ir girta vairuotoja.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių