Apie iškritikuotą Vytį: pamačiusios barzdotą karį komisijos pageidavo jaunesnio

Savo akimis pamatę Vytį ar jį apžiūrėję vien tik nuotraukose daugybei žmonių užkliuvo tai, kad raitelio veidas – labai jaunas. Anot komentatorių, jis per švelnių bruožų ir neprimena karingo vyro, karžygio.

Vienas iš šios skulptūros autorių Arūnas Sakalauskas portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad tai, ką dabar matome, yra toli gražu ne pirmas variantas. "Buvo perpildyti keturi-penki portretai, kol pagaliau apsistota ties šiuo", – skaičiavo menininkas.

Kario veidas, anot jo, buvo koreguojamas atsižvelgiant į įvairių komisijų išsakytas pastabas.

"Iš pradžių jį buvome padarę su barzda, su ūsais ir visaip kitaip, atrodė patyręs, bet visi kažkodėl pageidavo jaunesnio. Atvažiuodavo ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai, Seimo nariai – visi kalbėdavo, kad jis turi būtų jaunuolis", – sakė A.Sakalauskas.

Jis pritarė, kad karžygių laikais žmonės gyveno kur kas trumpiau, ginti savo krašto stodavo labai jauni žmonės. 

"Mums buvo įtikinama, kad karys būtų vežlus, jaunas, emocingas", – dėstė skulptorius.

Vytis, padalytas į dvi dalis, prie Kauno pilies, kur jo laukė jau parengtas pjedestalas, atvežtas penktadienį. Šeštadienį jis jau buvo baigtas suvirinti ir pastatytas visu savo gražumu.

"Jau viskas padaryta, tik dar reikia impregnuoti. Mums trukdo lietus, laukiame saulėtos dienos. Darbo yra kelioms valandoms. Jeigu impregnuotume lyjant, skulptūra pabaltų", – aiškino A.Sakalauskas.

Prie skulptūros, atvežtos prie pilies, ją parengiant eksponavimui darbavosi 12 meistrų, atvykusių iš Ukrainos, kur šis kūrinys buvo liejamas. Tarp jų – skulptūros bendraautoriai Ukrainos meistrai Borisas Krilovas ir Olesius Sidorukas.

Šiuo metu skulptūra yra tarsi apibintuota. Taip ji apdengta dėl to, kad atidengimo ceremonijai liktų daugiau netikėtumo faktoriaus.

Iš bronzos nulietos galingos skulptūros viduje yra nerūdijančio plieno karkasas. Skulptūra įkurdinta ant akmeninio pjedestalo.

"Vyčio" paramos fondo valdybos narys architektas Jonas Audėjaitis minėjo, kad teko per naują lieti raitelio balną, nes istorikai pastebėjo, kad šis neatitinka istoriškumo. Naujasis balnas buvo projektuojamas pagal istorinius radinius. Raitelio šarvai ir kai kurios kitos detalės kurtos pagal radinių pavyzdžius, rastus kasinėjant Marvelėje.

Nuo Kijevo iki Kauno įspūdingų gabaritų bronzinis meno kūrinys turėjo įveikti daugiau kaip tūkstantį kilometrų.

Liepos 5 d. numatyta iškilminga Vyčio atidengimo ceremonija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
Mylim Kauną. Prie Kupčinsko gaila būvo žiūreti i pažadais penimą miestą, bet nykstantį miestą. Dabar matomi akiai ir širdžiai mieli pokyčiai. Dėkingi Merui ir jo komandai. Nemanau, kad blogai apie Vytį ir Kauną rašinėja Vilniečiai. Mes visi džiaugiames gražėjančia Lietuva. Čia yra tokių pavyduolių,kurie patys nesugeba nieko, tai bent apdergia tuos, kurie veiklūs . O labiausiai niršta tie, kuriems nuo nieko neveikimo valdžia iš rankų išslydo. Ką padarysi. Ir prieš tai jie mokėjo tik žadėt ir kitus šmeižt. Dabar taip pat daro.

Tadas

Tadas portretas
Kaip kurie kritikai net paprasto žmogaus akimis matosi - yra žemutinės intelekto ribos savininkai. Be to labai tikėtina, patys nieko gero Kaunui ir tėvynei nenuveikę per savo apgailėtiną gyvenimą. Geriausia, kaip tokie migruoja iš Lietuvos ir lupa sau silkes kokioje Norvegijoje ;)

Apklausa

Apklausa portretas
"Vičio" skulptūra, ar "Vyčio" skulptūra? Vičis, ar Vyčis? Pirmuoju atveju "Vičis" reikštų nuorodą į tiesioginį šio balvono statybos iniciatorių. Antruoju atveju pavadinime "Vyčis" atsispindėtų tragikomiškas mėginimas pritempti tautinę tematiką (Vytį) prie Vičiūnų direktoriaus gigantomanijos. Jei labiau patinka pirmasis variantas, spauskite žalią mygtuką, jei antrasis - raudoną.
VISI KOMENTARAI 92

Galerijos

Daugiau straipsnių