„Akropolio“ pašonėje įsikurs „Lidl“?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Į Lietuvą ateinantis mažmeninės prekybos tinklas "Lidl" susidomėjo sklypu Kaunakiemio g. Įmonės atstovai lankėsi savivaldybėje ir domėjosi, kokią veiklą būtų galima plėtoti buvusiame "Pergalės" gamyklos klubo sklype.

Į Lietuvą ateinantis mažmeninės prekybos tinklas "Lidl" susidomėjo sklypu Kaunakiemio g. Įmonės atstovai lankėsi savivaldybėje ir domėjosi, kokią veiklą būtų galima plėtoti buvusiame "Pergalės" gamyklos klubo sklype.

Prikels naujam gyvenimui?

"Lidl" – tarptautinė įmonių grupė, valdanti mažmeninės prekybos parduotuves. Įmonės logistikos ir sandėliavimo centras tuoj iškils Kauno rajone, Ramučiuose. Šiuo metu įmonė dairosi sklypų Kaune, kuriuose galėtų statyti savo tinklo parduotuves.

"Kauno dienos" žiniomis, neseniai įmonės atstovai apsilankė Kauno miesto savivaldybėje. Jie domėjosi kampiniu Kaunakiemio g. sklypu, kuris ribojasi su Gedimino g. ir Karaliaus Mindaugo pr. Jame stūksančiame sename pastate, kartu su kitais brolių Tilmansų metalo gamyklos statiniais iškilusiame XIX a. pabaigoje, sovietmečiu veikė garsieji šokiai "Kam per 30".

"Įmonės atstovai domėjosi, ką, įsigiję šį sklypą, galėtų čia daryti. Sklypui Kaunakiemio g. yra parengtas detalusis planas. Jis rengtas sklypą įsigijus vilniečiams, kurie čia planavo statyti komercinės paskirties pastatą, – prisiminė Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius. – Ta teritorija – apleista, pastatas – jau pradėjęs griūti, viena siena nugriuvusi. Teritorija apaugusi menkaverčiais medžiais. Jei ateitų verslas ir ją sutvarkytų, prikeltų naujam gyvenimui – tai būtų teigiami pokyčiai. Kitas klausimas, ką įmonė ruošiasi čia daryti."

Pasak N.Valatkevičiaus, tiems, kurie domisi šiuo sklypu, pirmas darbas yra kreiptis į Kultūros paveldo departamentą ir išsiaiškinti, ką jie galės čia daryti, ko – ne, nes sklypas patenka į saugomą istorinę Kauno Naujamiesčio teritoriją. Vėliau pastato projektą turėtų svarstyti ir Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET).

Neturėtų užgožti bažnyčios

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus tvirtino, kad "Lidl" atstovų vizito kol kas nesulaukė.

"Viena aišku: sklypo teritorija patenka į Naujamiesčio zoną, jai taikomi tam tikri apribojimai. Vienas jų – ne didesnis kaip 26 m pastatų aukštingumas. Be to, tai yra jautri vieta: priešais – Karmelitų bažnyčia, taigi iš dalies sakrali erdvė, – pastebėjo paveldosaugininkas. – Parduotuvė, prekybos centras šiame sklype gali būti. Blogiau, nei yra, nebus, nes dabar ten visiškas laužas stovi. Bet ten netiktų pastatas-būda, kokie dažnai būna vidury laukų stovintys prekybos centrų pastatai. Čia reikėtų padirbėti su architektūra, su drabužiu. Sportinis kostiumas čia netiks, prašysim, kad vilktųsi dalykinį kostiumą."

N.Valatkevičius užsiminė, kad "Lidl" atstovai į susitikimą atsinešė Kaune planuojamos statyti parduotuvės projektą-dėžutę. "Jie planuotų čia dviejų aukštų pastatą: pirmame aukšte – mašinų stovėjimo aikštelė, antrame – parduotuvė. Sakiau, kad dėžutė čia netinka, – paveldosaugininkui pritarė N.Valatkevičius. – Ne vien dėl saugomos teritorijos. Tas pastatas – labai matomas: nuo Karaliaus Mindaugo pr., nuo "Žalgirio" arenos. Į krepšinio rungtynes žmonės iš Europos suvažiuoja – negalime čia leisti bet kokį pastatą statyti."

Savivaldybės atstovai "Lidl" siūlomame projekte įžvelgė ir pranašumų: "Tarptautinė kompanija čia planuotų statyti dviejų aukštų pastatą. Tai yra gerai, toks pastatas neturėtų užgožti Karmelitų bažnyčios."

Sklypas formuoja erdvę

Sklypo detalųjį planą dar 2006 m. parengė įmonėje "Kauno planas" dirbęs architektas Evaldas Barzdžiukas.

Architektas prisiminė, kad tuomet čia planuota statyti keturių aukštų pastatą. Pirmame, antrame pastato aukštuose turėjo įsikurti komercinės patalpos, trečiame, ketvirtame – biurai. Planuota ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

"Šis sklypas istoriškai formuoja tą erdvę – jis yra kampinis. Kai rengiau detalųjį planą, KPD išdavė sąlygas – buvo duota gatvės užstatymo linija ir iš Kaunakiemio g., ir iš Karmelitų a. pusės. Šios dvi kraštinės – istorinės", – pabrėžė E.Barzdžiukas. Pašnekovo teigimu, jo parengtu detaliuoju planu galėtų naudotis ir kitas sklypo savininkas, planuojantis čia komercinę veiklą.

"Detaliojo plano taisyti nereikėtų, jei naujieji savininkai nekeistų čia numatytų pastatų komercinės paskirties, neišnaudotų viso numatyto pastato aukštingumo, neviršytų užstatymo ploto. Jei planuojamas žemesnis, dviejų aukštų pastatas, detaliojo plano dėl to keisti nereikėtų", – pastebėjo E.Barzdžiukas.

Renkasi patogias vietas

S.Stoškaus teigimu, tai, kad į Kauną ateina tarptautinės kompanijos, yra geras ženklas. "Kaunui sutvarkyti kito kelio kaip tik per investicijas nėra. Žinoma, jei tai parduotuvė – atsiranda ventiliatoriai, šaldymai, ūžimai, prekių pristatymas. Bet viską galima išspręsti kaip "Akropolio" atveju – sunkiai, ilgai sprendėsi, bet išsisprendė. Jei ten jau stovi "Akropolis" – kodėl negali atsirasti kita parduotuvė?" – retoriškai klausė paveldosaugininkas.

Jis užsiminė, kad didžiulio tūrio pastatas, koks yra "Akropolis", iš dalies užgožęs Karmelitų bažnyčią, minėtame sklype net netilptų.

Motyvuodami tuo, kad žemės sklypas Kaunakiemio g. nėra įmonės nuosavybė, "Lidl" atstovai Lietuvoje atsisakė pakomentuoti, kodėl juos domina sklypas istorinėje Kauno vietoje.

Paklausta, kaip įmonė renkasi vietas būsimoms parduotuvėms, "Lidl" atstovė spaudai Lietuvoje Daina Balčiūnienė atsakė: "Paprastai "Lidl" vadovaujasi principu tinklo parduotuves statyti vietose, kurios būtų komerciškai sėkmingos. Siekiame sudaryti visas sąlygas mūsų klientams patogiai apsipirkti, todėl mums svarbu, kad parduotuvės būtų funkcionalios ir lengvai pasiekiamos tiek pėsčiomis, tiek automobiliu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

luka

luka portretas
kad tik greičiau kas nors sutvarkytų šitą unikalią vietą

a

a portretas
laukiam labai sito centro

alee

alee portretas
kai akropoli state tai ne sakraline vieta galima pagalvoti buvo.aisku kad nenori maxima konkurentu su akropoliu.sumokejo gi kad tokioje vietoje toki milzina statytu.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių