60-metę susargdino skiepas nuo gripo?

Šiemet gripas atėjo labai anksti. Skiepų nuo jo turi dar ne visos poliklinikos. Vienos jų pacientė pasiskiepijusi susirgo.

Nuo skiepo ar ne?

Šešiasdešimtmetį neseniai atšventusi kaunietė Birutė D., nemokamai pasiskiepijusi nuo gripo, pasijuto itin prastai.

Jau kitą dieną pakilo temperatūra, kraujospūdis, labai skaudėjo galvą. Moteris atgulė į lovą. Savijauta ėmė gerėti tik po trijų dienų.

Birutė kartą, prieš šešerius metus, jau skiepijosi nuo gripo. Tuomet jokios reakcijos nepajuto. Ar šį kartą pablogėjusi savijauta tikrai susijusi su skiepais? Jei taip, ar tiesiog reikia išlaukti, kol pagerės, ar būtina ko nors imtis?

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, paklausta apie šalutinį gripo skiepų poveikį, sakė, kad gali parausti, patinti dūrio vieta.

"Bet po paros tai praeina", – kalbėjo specialistė.

O kaip dėl pakilusios temperatūros? "Tokių atvejų neteko girdėti", – sakė O.Ivanauskienė.

Ji spėliojo, kad po skiepo pablogėjusi Birutės savijauta gali būti sutapimas arba tai yra individuali reakcija į skiepą.

"Kartais atrodo, kad žmogus yra sveikas, ir jis skiepijasi. Vis dėlto gali būti, kad jis jau sirgo, tik buvo inkubacinis periodas", – aiškino visuomenės sveikatos specialistė.
Ji pabrėžė, kad skiepas nuo ligos neapsaugo 100 proc., tačiau padeda išvengti komplikacijų.

O.Ivanauskienė, po skiepų pablogėjus savijautai, patarė pasikonsultuoti su gydytoju ir jokiu būdu neužsiimti savigyda.

Rekomenduoja skiepytis

Vis dėlto visuomenės sveikatos specialistai tvirtina, kad būdas apsisaugoti nuo gripo – skiepai.

"Spalio–lapkričio mėnesiais yra pats laikas skiepytis nuo gripo. Gripo epidemijos dažniausiai būna vasarį–kovą, tačiau yra pasitaikę ir gruodį. Imuninis atsakas susiformuoja per dvi savaites", – tvirtino gydytoja O.Ivanauskienė.

Jos žiniomis, pernai nė vienas iš aštuonių mirusiųjų nuo gripo ir nė vienas labai sunkiai sirgusiųjų nebuvo pasiskiepijęs.

Gavo dar ne visi

Į redakciją kreipęsis "Kauno dienos" skaitytojas skundėsi jau pavargęs atakuoti savo gydymo įstaigą. Vyras pasakojo norįs pasinaudoti nemokama galimybe pasiskiepyti nuo gripo, tačiau "Ąžuolyno" šeimos sveikatos centras vis negaunąs šios vakcinos.

"Jeigu jūs pasiskambintumėte ir į kitas nedideles poliklinikas, atsakymas bus toks pats: vakcinos nuo gripo dar negavo. Didžiosios gavo, bet tik dalį, kiek buvo užsakę", – į skaitytojo skundą atsakė "Ąžuolyno" sveikatos centro administratorė Renata Drumstienė.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotojos Kristinos Rudžinskaitės duomenimis, skiepus kol kas yra gavusios tik 11 Kauno sveikatos įstaigų. Vakcinos pristatymu rūpinasi jos gamintojas.

Vakciną, kuria tam tikros gyventojų grupės skiepijamos nemokamai, nupirko Valstybinė ligonių kasa.


Šiame straipsnyje: skiepaigripasskiepytis

NAUJAUSI KOMENTARAI

LABAI

LABAI portretas
stiprai sirgau po paskiepijimo nuo gripo apie 5 menesius.Pradzioje galvojau,kad mirsiu. Pries metus buvau sirgusiu sepsiu,turejau klinikine mirti. Kol atsigavau buvo baisu. Per gyvenima nesiskiepydavau, bet nesu stipriai nei karto sirgusi gripu,o tada ikalbejo, kad imunine nusilpusi, reikia skiepytis.

senjora

senjora portretas
Ir man taip buvo : susirgau geipu iskart po skiepo pirma karta gyvenime dar jaunysteje. nuo to laiko visokie skiepijimai mane nedomina. Jaunom mamom taip pat patarciau iki 7 metu vaikams jokiu skiepu, nes isbalansuoja organizma, imuniteta, kimba kitos ligos, alergijos.

niekada

 niekada portretas
Nessiskiepiju ir arti.ieji taip pat. Patyriau vaikystėj manau kad tai reikia užždrausti nes tai sukelia sveikatos sutrikimus o ne pagalbą orga izmui
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių