Ypatinga dovana Kalėdų Seneliui

Artėjant šventėms, Kauno valstybinis lėlių teatras mažuosius žiūrovus ir jų tėvelius kviečia į šventinę premjerą "Dovana Kalėdų Seneliui".

Lūkesčiai ir staigmenos

Spektaklio istorija kiek neįprasta, nes joje Kalėdų Senelis ne tik dovanoja dovanas kitiems, kaip yra įprasta, o ir pats gauna  dovanėlę iš tolimosios Afrikos. Pasirodo, kad tai beždžionėlė Monkė, padovanojusi pati save kaip dovaną, norėdama sužinoti, kas yra žiema, sniegas, kokio skonio yra ledai, kaip atrodo Kalėdų Senelis ir ką reiškia švęsti Kalėdas.

"Tai spektaklis apie Kalėdų šventę, kaip mes visi jos laukiame ir norime ją švęsti. Skirtingai ją įsivaizduojame, bet visi norime, kad šventės ateitų ir būtų stebuklingos. O lėlių teatro žanras leidžia kurti tuos stebuklus – pas mus gali skraidyti puodai,  atsirasti stebuklingų dalykų, siausti pūga", – mintimis apie spektaklį dalijosi spektaklio istorijos autorius ir režisierius Andrius Žiurauskas.

Jis nenorėjos, kad spektaklio naratyvas būtų labai pamokantis. "Tai greičiau spalvinga, nuotykinė pasaka. Į šventinius spektaklius žmonės ateina tikėdamiesi šventės ir Kalėdų Senelio, kuris yra ne tik dovanų simbolis, bet ir pats – dovana", – sakė A.Žiurauskas.

Beždžionėlės personažas pasirinktas neatsitiktinai, nes ji leidžia kiek kitaip pažvelgti į didžiąsias metų šventes. Ji – arlekino prototipas, kai nėra aišku, ar tai teigiamas personažas, ar neigiamas.

"Labai smagu, kai spektaklyje yra kas nors netikėto. Esame įpratę matyti įvairiausias ledines fėjas, elfus, nykštukus, elnius. Viskas, kas yra stereotipiškai susiję su Kalėdų Seneliu. Negaliu sakyti, kad tie dalykai nėra žavūs. Jie yra simboliški, žmonės nori juos matyti. Šiame spektaklyje jų taip pat yra. Yra ir pats Kalėdų Senelis su lazda, jo namai, žiema, tik nykštukai, kurie prižiūri senelio namų menę, yra pavadinti Kalėdų eglutės žaisliukų vardais – Blizgučiu ir Bumbulu. Ir tokioje įprastoje kalėdinėje aplinkoje, kurią visi įpratę matyti, staiga atsiranda netikėtas veikėjas – Beždžionėlė Monkė", – papildė režisierius.

Simboliai ir prasmės

Afrikos žvėrys beždžionėlę draugiškai supakuoja į dėžę, užantspauduoja, užklijuoja pašto ženklą, nuveža į paštą ir išsiunčia. Beždžionėlė nukeliauja didžiulį atstumą norėdama švęsti, tačiau to daryti visiškai nemoka. Monkei atrodo, kad švęsti šventę – vadinasi, karstytis po medžius ir viską griauti.

Kalėdų Senelio namuose beždžionėlė susiduria su sunkumais – čia daug puošmenų, žaisliukų, dovanų, ir ji nežino, kas galima, o kas ne. Kai ji viską pradeda griauti, prasideda nuotykiai, į kuriuos įsipainioja ir blogasis šios istorijos veikėjas – Varveklis, apgaule išviliojęs stebuklingą Kalėdų Senelio lazdą, su kuria nori sušaldyti ir valdyti visą pasaulį.

Kaip pastebėjo A.Žiurauskas, turbūt visose socialinėse grupėse visą laiką yra Kalėdų Senelis (perkeltine prasme) ir tas, kuris galvoja, kad Senelis blogai savo darbą dirba ir jis būtų daug geresnis už pastarąjį.

"Galvoja, kad Kalėdų Senelis yra viso labo lazda – žiemos stebuklų simbolis, stebuklingas įnagis, kuris gali keisti pasaulį, gali jį atšaldyti, sušildyti, gali išpiešti snaigėmis langus, atsiųsti pūgą. Taip Varveklis daugybę metų laukia progos tą lazdą perimti ir toliau valdyti savaip", – siužetą dekonstravo režisierius.

Tradiciniai ritualai

Vis dėlto po laimingai pasibaigusios istorijos mažieji žiūrovai turės galimybę susitikti su Kalėdų Seneliu, kuris spektaklyje taip pat išlaikys savo klasikinę išvaizdą.

"Pats esu gyvenime nemažai kartų buvęs Kalėdų Seneliu. Buvo laikas, kada eidavau netgi sveikinti žmonių į namus. Pamenu, kai man paskambino viena mama ir paklausė: "O koks jūs būsite Kalėdų Senelis? Kaip būsite apsirengęs? Kokios spalvos bus batai?" Aš atsakiau, kad raudoni. Ji tuomet sako: "Tada gerai, nes jei būtumėte su kitos spalvos batais, būtumėte netikras Kalėdų Senelis." Vis dėlto senelis turi turėti kažkokius pasakiškus batus, barzdą, ūsus, žilus plaukus, būtų šventiškai apsirengęs. Tai spektaklyje tikrai bus", – šypsojosi etatinis Kalėdų Senelis A.Žiurauskas.

Su Kalėdų Seneliu vaikai galės ne tik susipažinti, bet ir pažaisti. Tiesa, spektaklio kūrėjai prisipažįsta, kad sceninė erdvė kiek apriboja žaidimus, nes žaisti reikia su sėdinčiaisiais salėje. Tad, kaip ir kiekvienais metais, žaidimo taisyklės bus tokios pačios: atsistoti, atsisėsti, pasakyti, pašaukti, parėkti, pašvilpti, paūbauti.

Vis dėlto vieną naujovę spektaklio režisierius pažada: "Jeigu jau  turime pagrindinę dovaną Kalėdų Seneliui – beždžionėlę, tai ir šių metų žaidimai su seneliu nebus visiškai žiemiški. Tai bus Kalėdų Senelis, kuris sako: "Na, gerai, jeigu Afrika neturi Kalėdų, tai padarykime Afriką ir Kalėdas čia kartu su vaikais salėje." Per ankstesnius šventinius pastatymus ko tik nesame darę – ir sekę su vaikais kalėdinę pasaką, ir šokę Kalėdų rokenrolą, ir malę Kalėdų miltus, na, o šiemet darysime tokią vasarišką Kalėdų šventę, nes Lietuvoje sniego vis mažėja. Visuotinis atšilimas pasiekė ir mūsų teatrą. Sniego bus scenoje, o po spektaklio kalėdiniai žaidimai bus artimesni tam, ką matome už lango dabar – tai, kad sniego nėra."

Patirti šventę

Spektaklyje kalėdinius stebuklus kurti padės dailininkė Aldona Jankauskienė ir šiame pastatyme debiutuojanti kompozitorė Raminta Naujanytė bei Kauno mažajai publikai puikiai pažįstamų nuolatinių teatro aktorių būrys.

Vaikams ir ne tik vaikams skirtas spektaklis kurtas taip, kad jį suprastų nuo mažiausio iki vyriausio. "Lėlių teatre yra du kalendoriai, visi gyvename nuo sezono pradžios iki pabaigos, bet ryškesnis įvykis yra Kalėdos. O kalėdoti pradedame nuo gruodžio 10 d. iki sausio 10 d. Visą mėnesį kalėdojame daug, per dvi sales ir su išvykomis. Nors ir tu girdi tą gaidelę: "O, Dievuli, ir vėl mes tai darysim", to visi labai laukiame. Juk to pasidalijimo švente per metus labai dažnai pritrūksta. Tu dalijiesi tik premjeriniais spektakliais. O čia sulaukiame labai gerų žiūrovų, kurie ateina švęsti – švytinčiomis akutėmis, nusiteikę girdėti, matyti, sulaukti tai, ko iš tavęs tikisi, – šventės", – sakė spektaklio režisierius.

"Čia su žiūrovais vyksta labai geri mainai. Mes žinome, ko jie nori, ko ateina, ir žinome, kaip jiems tai duoti. Abi pusės pajunta ypatingą šios žiemos šventės nuotaiką", – džiaugėsi A.Žiūrauskas.


Šiame straipsnyje: teatraspramogosspektakliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiūrovas

Žiūrovas portretas
Spektaklis nuostabus, labai patiko ir vaikams ir suaugusiems. Ačiū aktoriams už nuostabią šventę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių