VDU menų galerija „101“ kviečia žaisti

  • Teksto dydis:

Projektu "Atsargiai! Menas" galerija "101", įsikūrusi VDU Menų fakultete, pradėjo naują sezoną. Žaismingumu ir atvirumu išsiskirianti kultūrinė erdvė siūlo itin daug galerinių renginių tik šį mėnesį, bet ir visus metus.

Parodas keisdama kas savaitę, o ilgesnes užpildydama performatyviais renginiais, galerija siekia prisidėti prie jaunųjų kūrėjų atradimų. Šį sezoną prie kuruojamos veiklos prijungiamos skirtingos VDU universiteto erdvės, siūlomos atrasti ir neįprastos miesto erdvės už galerijos sienų.

Kalbamės su galerijos kuratore ir koordinatore Margarita Žigutyte, galerijos veiklą vykdančia nuo 2018-ųjų pradžios.

– Kas jums galerijos veikloje yra svarbiausia?

– Galerijoje daugiausia dėmesio norisi skirti kūrybiniams procesams ir aktualių temų tyrimams, siekiant bendradarbiavimo tiek su universiteto bendruomene, tiek su skirtingų krypčių kūrėjais, specialistais ar kitomis meno erdvėmis. Siekiama, kad galerija taptų aktyvia šiuolaikinių kūrybinių procesų ir diskusijų erdve. Taip pat, kad veikla vyktų organiškai.

Galerijos veikla yra sezoniška – atitinkanti akademinį kalendorių. Kiekvienas sezonas turi kuratorinę, edukacinę kryptį. Jo metu galerija ne tik atlieka savo asmeninį tyrimą, bet ir kviečia prie temos aktyviai prisidėti menininkus, kuratorius ir kitas institucijas.

Šio sezono idėja – tyrinėti kuratorinių praktikų tendencijas: kaip kinta požiūris į ekspozicijas ir šiuolaikinio meno pristatymo formas. Stebėti, kuo domisi jaunieji kuratoriai, kokios aktualijos labiausiai išryškėja jų veikloje, kokios temos vyrauja ir kokių problemų kyla.

"101" galerija – eksperimentų platforma, kurioje galima mėginti įgyvendinti savo idėjas, o galbūt daryti tai, ko anksčiau nedarei, nebijoti klysti, – norėčiau tikėti, kad tai tarsi pirmųjų kartų vieta. Tai labai atsiskleidė praeitą galerijos sezoną, kai programoje dalyvavo daug jaunųjų menininkų, čia surengusių savo pirmąsias personalines parodas ar išmėginusių naujus kūrybos formatus.

Galerijoje daugiausia dėmesio norisi skirti kūrybiniams procesams ir aktualių temų tyrimams, siekiant bendradarbiavimo tiek su universiteto bendruomene, tiek su skirtingų krypčių kūrėjais, specialistais ar kitomis meno erdvėmis.

– Ar būtų galima teigti, kad galerija yra labiau jaunųjų kūrėjų, kurie nori surengti pirmąsias parodas, ir įgyti daugiau patirties, erdvė?

– Bandome palaikyti tam tikrą pusiausvyrą tarp jaunų ir jau patyrusių menininkų ir kuratorių. Yra kviečiami ir labiau patyrę kūrėjai, kurie jau įsitvirtinę vienoje ar kitoje meno srityje. Siekiame sukurti sąlygas mainams tarp jaunų ir labiau patyrusių menininkų, kuratorių. Taip pat megzti dialogą tarp šiuolaikinio meno kūrėjų ir kitų sričių specialistų. Labai džiaugiuosi, nes šį sezoną vieno iš spalio mėnesio projekto "The Foley Artist‘s Folly" tyrėja Ellen Tracy į projektą parašyti teksto pasikvietė žymią rašytoją iš Niujorko Rachel Kauder Nelebuff.

– Tikriausiai reikia daug drąsos kuruojamoje erdvėje jauniesiems kūrėjams leisti vykdyti savo projektus, eksperimentuoti? Su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduriate?

– Manau, kad eksperimentai labai tinka kontekstui, kuriame galerija yra – nors ji atvira visiems lankytojams, yra įsikūrusi universitete. Būtent tuomet, kai mes studijuojame ir esame universitete, yra laikas kuo daugiau ieškoti, bandyti, žiūrėti, eksperimentuoti ir suvokti, kokiomis kryptimis norime eiti. Drąsos reikia ne tik galerijai, bet ir jaunajam kūrėjui žengti pirmus žingsnius.

Pagrindinis iššūkis dirbant su jaunaisiais kūrėjais – mokėti paleisti išankstinius nusistatymus ir leisti dalykams vykti taip, kaip turi vykti. Kartais nebūtinai viskas turi būti būtent taip, kaip  gali įsivaizduoti. Dirbant su jaunais kuratoriais ir menininkais svarbu, kad jie patys atrastų savo kelią ir idėjas, nebijotų klysti ar būti netobuli. Be abejo, svarbiausia, kad po to procesas ir rezultatas būtų reflektuojami. Mokomasi kiekviename žingsnyje.

– Kokios naujienos pasitinka šį sezoną?

– Galerija atidarys naują internetinę svetainę, tad nuo šiol informaciją bus galima sekti ne tik socialiniuose tinkluose. Svarbu tai, kad internetinėje platformoje atsiras skiltis rašymui. Ši skiltis gimė norint skirti daugiau dėmesio eksperimentiniam rašymui ir šiuolaikinio meno tekstams. Taip pat tai didelė galerijos edukacijos dalis – vykstančių procesų refleksijos ir analizės bus išreikškiamos tekstualia forma.

Veiklą pradės galerijos edukacinė erdvė, kurioje vyks skirtingo pobūdžio dirbtuvės, paskaitos, diskusijos.

– Kalbėdama pabrėžiate galerijos žaismingumą ir atvirumą. Iš kur jo semiatės?

– Stengiuosi, kad galerija būtų atvira skirtingoms iniciatyvoms, ypač kylančioms iš meno krypčių studentų. Aišku, tai nereiškia, kad kiekvienas atėjęs gali daryti ką nori. Tačiau aš visada laukiu žmonių, kurie nori susitikti, praleisti laiką, diskutuoti svarbiomis temomis, dalytis idėjomis, o, laikui einant, gal net jas įgyvendinti. Pasitikiu ilgais procesais, kurių metu užsimezga tikras  bendradarbiavimas. Būtent tokių kūrybinių procesų metu atsiranda žaismingumas. Kuriama visiškai kitokia rezultato kokybė. Dažnai svarbu, ne ką darome, bet kaip darome.

Menininkai gali rašyti galerijai e.paštu, išreikšdami kilusias idėjas, bei tai daryti neterminuotai. Rudens sezonu jie gali dalyvauti atsiliepę į atvirus galerijos skelbiamus kvietimus, ekspozicijos planuojamos ne vėliau kaip pusmetis iki sezono.

Galerija visada laukia žmonių, kurie norėtų prisijungti prie veiklos savanoriaudami ar atlikdami praktiką.

Šiemet bus labai daug žaidimų ir neįprastų dalykų. Šį sezoną yra pakviesti keturi skirtingi kuratoriai ir jie vysto mėnesio trukmės projektus. Jau spalį pasirodys du projektai: "The Foley Artis’t Folly" kuruojamas Kaune reziduojančios tyrėjos Ellen Tracy. Kitą projektą "Atsargiai! Menas" kuruoja VDU meno kuratorystės studenčių duetas – Justė Litinskaitė ir Edvilė Lukšytė.

Lapkritį kvies mano ir jaunosios kuratorės Gintarės Krasuckaitės kuruotas projektas, o gruodis skirtas tarptautiniuose kontekstuose dirbančiai jaunajai kuratorei Vaidai Stepanovaitei.

Vardai ir kūryba

Galerijos kuratorė pabrėžia, kad jau spalio sezonas pasižymi skirtingų įvykių gausa.

Nuo spalio 4-osios prasidėjusiame projekte "Atsargiai! Menas" pristatomi keturi skirtingi vizualaus meno kūrėjai: Aira Urbonavičiūtė, Enrika Marozaitė, Andrejus Polukordas kartu su Mario Strku. Kiekvieną savaitę keičiantis menininkams, juos palydės skirtingi performeriai: Gabrielė Penčylaitė, Augustas Lapinskas ir Kšištofas Kšivecas. Kuratorės projekto metu bandys tyrinėti susidarančius santykius ir ryšius tarp kūrėjo, kritiko ir auditorijos, todėl diskutuoti apie šiuolaikinį meną kvies ne tik profesionalus, bet ir plačiąsias auditorijas.

Kitas projektas – "The Foley Artist‘s Folly" prasidės spalio 11 d. ir pasiūlys apsilankyti skirtingose Kauno miesto erdvėse vyksiančiuose garso meno įvykiuose. Performansus pristatys Marius Juknevičius, Arūnas Periokas su Ignu Andriuškevičiu, Laurynas Rėčkus su Dovile Stalioraityte. Bus pristatytas specialiai projektui parašytas Rachel Kauder Nelebuff tekstas. Visi projektai ir renginiai – nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių