Teatralai spjovė į Rusijos boikotą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savo kelionę į tarptautinį teatro festivalį "Susitikimai Rusijoje" atšaukė Lietuvos rusų dramos teatras. Tačiau šventa vieta tuščia liko ne ilgam: vilniečių vietą užėmė Kauno kamerinis teatras.

Protestuodami prieš Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje ir Rusijos kultūros atstovais, pateisinančiais šią prezidento Vladimiro Putino kampaniją, veiksmus Ukrainoje remiančiu laišku, savo kelionę į tarptautinį teatro festivalį "Susitikimai Rusijoje" atšaukė ir Lietuvos rusų dramos teatras. Be kita ko, Vilniuje įsikūrusio teatro kolektyvą papiktino ir tai, kad Sankt Peterburge vykstančio festivalio vadovo Sergejaus Šubo pavardė buvo tarp veikėjų, pateisinančių Krymo okupaciją. Tačiau šventa vieta tuščia liko ne ilgam: vilniečių vietą užėmė Kauno kamerinis teatras (KKT).

Atstovė pasipiktino sprendimu

"Lietuvių teatras – XVI tarptautinio teatrų festivalio "Susitikimai Rusijoje" programoje", – išdidžiai paskelbė festivalio organizatoriai, pranešę, kad festivalio žiūrovai galės išvysti KKT spektaklį "Koba".

Monospektaklis, vaidinamas ir lietuvių, ir rusų kalbomis, sukurtas pagal populiaraus rusų rašytojo Edvardo Radzinskio apysaką. Tai intriguojanti istorija apie Staliną (Koba – revoliucinis Stalino slapyvardis), kurią pasakoja jo jaunystės draugas ir bendražygis.

Paklausta apie KKT sprendimą nepaisyti kolegų boikoto ir vykti į Sankt Peterburgo Valstybinės biudžetinės kultūros įstaigos "Teatras-festivalis "Baltijskij dom" renginį, teatro atstovė Edita Kiznienė neslėpė nuostabos.

"Nieko nežinau apie tokius mūsų teatro planus, tačiau jei tai tiesa, šiandien pat parašysiu pareiškimą dėl išėjimo iš darbo. Aš nepritariu tokiam teatro sprendimui", – vakar sakė E.Kiznienė.

Pasiūlė pats S.Šubas

Išgirdęs žurnalisto klausimą apie kelionę į Sankt Peterburge vyksiantį festivalį KKT meno vadovas A.Rubinovas neslėpė, kad apie galimybę dalyvauti šiame renginyje kalbėta jau anksčiau.
"Kodėl toks klausimas jums kyla išvis?" – klausimu į klausimą atsakė A.Rubinovas. Jis papasakojo, kad šiomis dienomis Lietuvoje lankęsis S.Šubas, atvykęs į Kauną, užsukęs į KKT pagerbti ilgamečio teatro vadovo Stanislovo Rubinovo atminimo ir pats pasiūlė kauniečiams dalyvauti festivalyje.

"S.Šubas paklausė, ar nėra galimybių atvykti. Atsakiau, kad teorinė galimybė yra – vieną dieną galėtume tam skirti. Jis atsakė, kad gali užtikrinti mums sąlygas išvykti ir grįžti laiku. Apie galimą dalyvavimą festivalyje buvo kalbėta ir anksčiau", – sakė A.Rubinovas.

Problemos neįžvelgia

Paklaustas, ar tokioje jautrioje geopolitinėje situacijoje teatro vykimas į festivalį prieštarautų išsakytai J.Vaitkaus pozicijai ir palaikytų asmenį, pateisinantį agresiją, A.Rubinovas atsakė lakoniškai: tai esanti J.Vaitkaus nuomonė ir jis jos negalįs komentuoti.

"Nepaverskime teatro ir meno politinio mūšio lauku. Tai yra visiškai skirtingi dalykai. Manau, bet koks dialogas geriau už karą. Sankt Peterburge vaidinome įvairiuose festivaliuose, organizuojamuose "Baltijskij dom", todėl nematau priežasties, kodėl dabar turėtume nevykti", – sakė A.Rubinovas.

Be to, monospektaklis pasakojąs apie žiaurų diktatoriaus Stalino būdą, tad, anot teatralo, tai kaip tik teisinga žinia šių įvykių kontekste.

Paklaustas, kaip vertina pareiškimą, kurį pasirašė S.Šubas, kaunietis sudvejojo, ar galįs komentuoti savo kolegos veiksmus ir poelgius. Tačiau pastebėjo: "Pats šis Rusijos kultūros atstovų rašto pasirašymas yra negražus."

Iš J.Vaitkaus atviro laiško S.Šubui

"Mūsų teatro kolektyvas nusprendė, kad negalima painioti politikos ir meno, politikos ir kultūros. Būtina vykdyti prisiimtus įsipareigojimus Sankt Peterburgo žiūrovams, teatro "Baltijskij dom" vadovams ir šio teatro festivaliui bei vykti pas Jus ilgai lauktų ir seniai žadėtų gastrolių. (...) Deja, Jūsų poelgis, gerbiamas Sergejau Grigorjevičiau, pavertė niekais visus lūkesčius ir milžinišką parengiamąjį darbą (...) Jūs mums nepalikote jokios kitos išeities, gastrolės negali vykti ne dėl mūsų kaltės, o dėl to, kad Jūs pasirašėte politiškai angažuotą pareiškimą "Rusijos kultūros veikėjai palaiko Prezidento poziciją dėl Ukrainos ir Krymo."

Žinoma, demokratinėje visuomenėje kiekvienas asmuo gali laisvai reikšti savo politines pažiūras ir nėra nieko gėdingo, kai oficialus asmuo, biudžetinės įstaigos vadovas viešai pareiškia politinį lojalumą savo šalies vadovams. (...) Visam civilizuotam pasauliui yra akivaizdu – pasirašę šį laišką Rusijos kultūros veikėjai palaiko kitos šalies dalies aneksiją, tai reiškia šiurkštų Helsinkio susitarimų pažeidimą, nekalbant apie elementarų civilizuoto pasaulio tarpvalstybinių santykių taisyklių nesilaikymą.

Maža to, Jūs pasirašėte ne kaip privatus asmuo, o kaip oficialus Jūsų vadovaujamos institucijos atstovas, institucijos, vykdančios reikšmingus tarptautinius projektus, kuriuose jau yra dalyvavęs Lietuvos rusų dramos teatras ir jo vadovas režisierius Jonas Vaitkus. Už visą šį bendradarbiavimą praeityje mes reiškiame Jums nuoširdžią padėką. Tačiau šiuo metu dėl neapgalvotai pasirašyto politinio pareiškimo keblioje situacijoje atsiduria visi tų šalių rusų dramos teatrai, kuriems Jūs skiriate festivalį "Susitikimai Rusijoje". (...) Gaila, kad prieš šį poelgį Jūs nepasitarėte su mumis – tais Jūsų kolegomis, bendraminčiais ir svečiais, kurie esame tiesiogiai susiję su Jūsų veikla.

Kadangi mes taip pat esame įstatymus gerbiantys piliečiai ir Lietuvos Vyriausybė jau pareiškė savo poziciją dėl revoliucinių įvykių Ukrainoje, dėl Rusijos dalyvavimo juose, dėl Krymo prijungimo prie Rusijos referendumo neteisėtumo ir dėl Krymo, kaip suverenios Ukrainos dalies, aneksijos neteisėtumo – mes taip pat viešai skelbiame apie mūsų politinį lojalumą tokiai mūsų Vyriausybės pozicijai. (...)"

Lietuviški akcentai afišoje

Balandžio 7–13 d. Sankt Peterburge vyksiančiame festivalyje, kaip ir kasmet, dalyvaus rusų teatrai iš buvusios SSRS erdvės.

Nacionalinis akademinis L.Ukrainkos rusų dramos teatras iš Kijevo pristatys spektaklį, sukurtą pagal Ivano Turgenevo kūrinį "Veltėdis". Tarp kitų teatrų renginyje dalyvaus ir Mogiliovo srities dramos teatras iš Baltarusijos, parodysiantis lietuvio Sauliaus Varno režisuotą spektaklį "Freken Julija".

Apie tai, kad keistų kelionės planus, kol kas nepranešė ir Rusų dramos teatras iš Talino, Kazachstano, Uzbekijos, Moldovos teatrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gėda

gėda portretas
gėda

Lietuvis

Lietuvis portretas
Rusai yra blogis neapsakomas. Okupantai, agresoriai, žudikai. Kiek jie išžudė lietuvių, kiek mūsų brolių sušalo Sibire. Stalinas, Leninas, Berija - šlykstynės ir padugnės kokių reta.. Rusai yra priešai ne tik Lietuvai. Tai priešai visam pažangiam pasauliui. Tik išdavikai Lietuvos, bailiai ir padugnės jų bijo ir rašo čia nesamones. Lietuva draugiška visoms šalims, bet ne niekingiems agresoriams. Kol gyvi mes - čia putino galvažudžiai kojos neįkels. Prieš bolševikus kovojo 1919-ais mūsų seneliai, po karo -tėvai Partizanai dabar mūsų eilė, jei reiks. Lietuva apsigins nuo ruso užkariaustojo. Turim draugų pasauly. Mokyti jau. Ne pirmas kartas. O kam padai niežti - gali dabar maut pas putiną komunizmo statyt.. viso gero..

slykstu nuo demokratijos issigimusios

slykstu nuo demokratijos issigimusios portretas
Kazkaip visi nepritaria Rusijos veiksmams,o apie banderu pogromus kazkodel tyli,kur rinkimai Ukrainoje? Ar tiesa,kad banderos sudegino 2 karius gyvus,kurie atsisake kariauti pries taikius,eilinius zmones kituose miestuose? Kodel nieks nemato nacistu sukiu,kurie jau gresmingesni negu 3-ojo reicho ir ragina atvirai zudyti? Musu "demokratines tv to kazkodel nerodo,o galetu. Ir aplamai,tu kodel visa kruva... Kiek karu pradejo Rusija ir kiek demokratijos eksportuotojai? Kodel apie siuos faktus nutylima? Jau atsibodo tas demokratiskas melas,net slykstu darosi.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių