Po pasaulį išblaškytas lietuves sujungė meilė menui

"Meno saviraiška gali būti bet kokia, tik ji jums arba patinka, arba ne", – sako daugiau nei dešimtmetį Ispanijoje gyvenanti lietuvių menininkė Ina Mindiuz. Jo kūrybinė biografija pasipildė nauju projektu – Kaune pristatoma paroda "Moterys mene: ESAM!"

Svetimų kultūrų dialogas

"Norėjome būti originalios, išsiskirti ir parodyti moterų darbus, per kuriuos atsiskleidžia visapusiška moters kūryba", – taip apie parodos idėją kalbėjo istorija ir kultūra alsuojančioje Ispanijoje šaknis įleidusi I.Mindiuz.

Parodoje eksponuojami ne tik Lietuvoje gimusių ir čia kuriančių menininkių darbai, tačiau ir užsienyje laimės ieškančių bei lietuviškų šaknų turinčių moterų kūryba.

"Anglija, Vokietija, JAV, Nyderlandai, Ispanija, Rusija, Prancūzija ir, žinoma, Lietuva. Šių valstybių menininkių keliai susiduria parodoje "Moterys mene: ESAM!" Mums rūpi pamatyti, kaip Lietuvos menininkes veikia kitos kultūros, kiek įsiskverbusios lietuviško meno šaknys ir kaip tarp skirtingų pasaulių mezgasi dialogas", – sako 16 Lietuvos menininkių bendram projektui suvedusi I.Mindiuz.

Kauno miesto muziejuje vykstanti paroda suvedė ne tik po pasaulį išsibarsčiusias lietuves: jos dėka Kauną atrado Ispanijos galerijos "Emma" ir "Crearium Gallery Goy art International".
"Dar gruodį galerijos "Emma" vadovas paskelbė konkursą dalyvauti parodoje, aš nusiunčiau savo darbų nuotraukas ir jos buvo priimtos", – apie pažintį su "Emma" pasakojo I.Mindiuz.

Netrukus su galerijos vadovu radus daugiau sąlyčio taškų nuspręsta kurti bendrą tarptautinį projektą.

Technikos ir stilių įvairovė

Parodoje susiduria skirtingos meninės išraiškos: drabužių kolekcijos, skulptūros, skirtingų technikų koliažai, tapybos ir kiti kūriniai.

"Žinoma, kad sunku kurti svetur. Kodėl? Dėl to, kad esi toli nuo gimtinės, bet labiausiai, manau, dėl finansinių problemų. Svetur viskas daug brangiau kainuoja, sunkiau prasimušti", – atviravo I.Mindiuz.

Savitus koliažus kurianti I.Mindiuz Kaune pristato neįtikėčiausius sprendimus. Vienas darbų – kūrėjos akis su sustingusia ašara, šalia kurios sugulusios aštrios adatos, – anot pačios kūrėjos, simbolizuoja nostalgiją Lietuvai.

Žymi dalis eksponuojamų darbų – tapybos kūriniai, atskleidžiantys skirtingą kūrėjų patirtį ir stilistiką. Nyderlanduose gyvenanti Gaiva Paprastoji pristato spalvingus, kartais pasakų motyvus ar neatrastus kraštus ir svajones reflektuojančius paveikslus. Šie darbai unikalūs ne tik vizualumu, tačiau ir technika: darbai tapomi ant medžio kiaušinio tempera.

Skirtingi žvilgsniai į madą

Parodoje pristatomos drabužių kolekcijos nepanašios viena į kitą. Dizainerės Daivos Gudauskaitės-Rohde iš Vokietijos atvežta kolekcija – stilizuoti, šiandienai pritaikyti tautiniai drabužiai, kuriuos puošiantys siuvinėjimo raštai ir detalių motyvai siekia XIX a. ir atkartoja skirtingų Lietuvos regionų moterų apdarus.

Energingosios Liubovės Čaplikienės kolekcija ryški, įvairiaspalvė, raštuota ir primena tikrus transformerius. "Kolekcija vadinasi "Transformeriai", kadangi iš vieno drabužioo galima padaryti kelis naujus – atlikti transformacijas", – apie savo drabužių kolekciją lakoniškai pasakojo pati L.Čaplikienė.

Irena Marma-Ščepkauskaitė pristatė raštuotų megztų drabužių kolekciją, kuriai kurti specialūs iš vielos pagaminti siluetai ir papuošalai.

Dalyvauja ir neprofesionalės

Parodoje "Moterys mene: ESAM!" susijungia ne tik skirtingos kultūros, tačiau ir skirtingos kartos. Kai kurios ekspozicijos darbų autorės – meno pasaulio senbuvės, dalyvavusios galybėje parodų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Kitoms ši paroda pirmoji ir sukelia ypatingų išgyvenimų.

"Profesionalumas – ne pats svarbiausias dalykas. Parodoje susijungia ir mokslus seniai baigusių, ir dar besimokančių, ir nebūtinai kažkur profesionaliai besipraktikavusių menininkių darbai. Svarbiausia, kad žmogus kurdamas džiaugiasi, yra labai laimingas ir atranda naujas gyvenimo spalvas", – pripažino I.Mindiuz. Ji pastebėjo Europoje ryškėjančią tendenciją: vertinamas ne pats meninis išsilavinimas, tačiau privatus mokymasis pas profesionalų originalios technikos mokytoją.

Nors menininkė, aplankiusi daugybę šiuolaikinio meno parodų Vakarų Europoje ir Ispanijoje, sutiko, kad neprofesionalumas profesionalo akiai yra lengvai pastebimas, tačiau tai netrukdo kūrybai būti unikaliai savo natūralumu.


Kas? Paroda "Moterys mene: ESAM!"

Kur? Kauno miesto muziejaus (Valančiaus g. 6) ir Kauno pilies (Pilies g. 17) erdvėse.

Kada? Veikia iki rugsėjo 4 d.


Šiame straipsnyje: Moterys mene: ESAMparodamenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas  portretas
Kiekviena autorė įdėjo dalį savo laiko ir kūrybinės energijos. Gerų emocijų pakrauta tapybos darbuose, atliktuose įvairia technika.Daug pasidarbavo organizatorės, kad ši paroda įvyktų. Sekmės!

Grafas Paulius

Grafas Paulius portretas
Gera, įdomi, vertinga paroda, geras straipsnelis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių