Pirties dieną – skanauti lapienės

  • Teksto dydis:

Penktus metus Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse rengiama pažintinė-pramoginė šventė „Pirties diena“ su sveika pirtimi pažindins ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus.

Nekomercinę šventę organizuojanti Lietuviškos pirties bičiulių draugija šiemet pristatys etnografinių šalies regionų pirtis, klubus, pirtininkus. Renginio atidarymo metu visi dalyviai bus kviečiami sudainuoti sutartinę „Pirties garas kyla“.

Pravienos upelio slėnyje esančiame Pirties kieme veiks ne tik stacionari Dvaro pirtis, bet ir šimtavietė pirtis-palapinė bei įvairios mažesnės mobilios pirtys, kuriose bus galima nemokamai pasimėgauti kvapniu garu, uosti vantų aromatus, semtis žinių apie sveiką pirtį. Pirčių programas ves Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių pirtininkai.

Renginyje bus mokoma vantų rišimo, vanojimo subtilybių, bus galima pamatyti įvairių rūšių masažo technikų, išgauti augalų hidroliatų paslapčių, išmėginti grožio procedūrų, sužinoti, kaip patiems pasigaminti kaukių veidui ir kūnui. Kaip ir kasmet, žolelių arbata ir sveikuoliški gėrimai šventės lankytojams nieko nekainuos.

Šiemet Pirties diena vyks gegužės 31 dieną, Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse, tad mažiesiems lankytojams taip pat bus pasiūlyta švelnių pirties, masažo procedūrų, kitų pramogų. Juk kadaise būtent pirtyse naujagimiai išvysdavo pasaulį. Antai Dvaro pirtyje be įprastinių garo vaišių įvairaus amžiaus lankytojams bus organizuojamas vienas užėjimas tik kūdikiams ir jų tėveliams.

Etnokultūros žinovas Valdas Rutkūnas skaitys pranešimą ir kvies diskutuoti apie pirties reikšmę sąmonės ir dvasios augimui, lietuvišką pasaulėžiūrą, pirties tradicijas. Pirties mėgėjai iš visų Lietuvos regionų kviečiami atvykti ir dalytis savo patirtimi bei žiniomis apie tradicinę lietuvišką pirtį. 

Šiais metais Pirties dienoje dalyvaus ypač daug užsieniečių, nes pirmą kartą Lietuvoje vyks XVI tarptautinis pirties kongresas, kurio dalyviai atvyks į šventę.

Kaip ir kasmet, renginio metu veiks pirties reikmenų kermošius. Lietuviškos pirties bičiulių draugija šventę lankytojams siūlys nemokamai, tik reikės įsigyti bilietą, leidžiantį įeiti į muziejaus teritoriją.

Plačiau apie renginį – www.pirtiesdiena.lt.


Šiame straipsnyje: pirties dienapirtisRumšiškės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių