Pažaislio muzikos festivalyje – tradicijos ir naujos pažintys

  • Teksto dydis:

Lietuvos atkūrimo šimtmečio vasarą Kaunas pasitiks Pažaislio muzikos festivaliu. XXIII festivalio šaukliai – Kauno kariliono varpai – jau birželio 2-ąją pakvies visus į jubiliejaus nuotaikos lydimą muzikos fiestą. Per beveik ketvirtį amžiaus festivalis suformavo tradicijas, tapo žinomas visoje šalyje, o į koncertus plūstančios klausytojų minios liudija apie renginių išskirtinumą ir festivalio svarbą.

Su šimtmečio ženklu

XXIII Pažaislio muzikos festivalis klausytojus džiugins ištisus tris mėnesius – nuo birželio pradžios iki pirmųjų rugsėjo dienų. Visą vasarą šurmuliuosiančioje muzikos šventėje skambės net 43 programos, žengdamos per tradicinėmis festivalio erdvėmis tapusias Kauno ir artimiausių rajonų koncertų sales, nuolat atsinaujinančias ir svarbų vaidmenį regionų kultūrai įgijusias dvarų menes.

Muzikos garsai aidės po Lietuvos bažnyčių skliautais ir klausytojų pamėgtose neįprastose erdvėse, suteikiančiose koncertams nepakartojamą, originalią aurą.

Reikšmingiausias šio festivalio akcentas – Lietuvos valstybingumo šimtmetis, kuriam bus dedikuota nemaža dalis koncertų. Laikydamasis brandą liudijančių tradicijų, festivalis minės tiek Lietuvai, tiek muzikos pasauliui reikšmingas datas, o itin džiugiu įvykiu taps festivalio bendradarbiavimas su augančiomis Kauno miesto ir regionų bendruomenėmis.

Festivalis ir Kauno miesto Aleksoto bendruomenė kvies susitikti Kauno VDU botanikos sode vyksiančioje šventėje, kurios metu išgirsime ir Lietuvos kamerinį orkestrą, solistę Liną Dambrauskaitę, o Kulautuvos bendruomenės kurorto 85-metį pasitiksime kartu su Artūro Noviko vadovaujama vokaline grupe "Jazz Island".

Tradiciškai klausytojus kvies Žolinės atlaidai Pažaislyje su Kauno valstybiniu choru, Kauno jachtklube skambės Johanno Strausso muzika, atliekama Vilmanto Kaliūno diriguojamo Kauno miesto simfoninio orkestro bei solistų Ramintos Vaicekauskaitės ir Tomo Pavilionio.

Centrine festivalio ašimi ir vėl taps dramos spektaklio inscenizacija vakaro prietemos gaubiamose Kauno pilies prieigose. Šiemet festivalis klausytojams pateiks dar neregėtą kūrinį – muzikinę-dokumentinę dramą "Lietuva – Valstybė", sukurtą pagal latvių dramaturgo Martinio Zyverto tragediją "Mindaugo valdžia".

Centrine festivalio ašimi ir vėl taps dramos spektaklio inscenizacija vakaro prietemos gaubiamose Kauno pilies prieigose.

Skirta Maestro atminimui

Šiemet pradedamojo koncerto išvakarėse, tarsi muzikos šventės preliudas, suskambės festivalio šaukliai – Kauno kariliono varpai, o jau kitą dieną festivalį Maestro Virgilijaus Noreikos atminimui dedikuota programa pradės Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir solistai: buvęs V.Noreikos mokinys Edgaras Montvidas bei du pirmojo V.Noreikos dainininkų konkurso laureatai Tetiana Zhuravel ir Modestas Sedlevičius. Baigiamajame koncerte Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras ir rinktiniai solistai, diriguojant G.Rinkevičiui, atliks Laimio Vilkončiaus roko operą "Eglė".

Prieš keletą metų Pažaislio muzikos festivalyje pirmąkart suskambę kariliono muzikos koncertai tapo tradicine šventės dalimi. Šiemet jie vėl džiugins tauriu sunkiausiu pasaulyje tituluojamo instrumento skambesiu. Keletas kariliono muzikos koncertų vyks Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje ir Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje, kur gros Lietuvos karilionieriai ir iš Nyderlandų atvykę kariliono virtuozai Gijsbertas Kokas, Auke de Boeras ir Christiaanas Winteris. Svečiai atskleis ir kitą savo talento dalį: prakalbins įvairių Lietuvos bažnyčių vargonus. Vargonų muzikos gerbėjus taip pat pradžiugins kitos vokiečių vargonavimo mokyklos atstovas Franzas Wassermannas, išbandysiantis Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos instrumentą.

Jaukiems susitikimams

Kamerinės muzikos mėgėjus pakvies net keletas originalių programų. Klausytis gitaros pasažų kvies Kauno fortepijoninis trio ir iš Kroatijos atvykęs gitaristas Srdjanas Bulatas bei kartu su šiuo virtuozu pasirodysiančios pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė ir dainininkė Dovilė Kazonaitė, taip pat su gitaristu Sergejumi Krinicinu programą parengusi solistė Rita Novikaitė.

Į "Kelionę per šimtmečius" pakvies dainininkė Andrijana Filinaitė, altininkė Rūta Balniūtė ir pianistė Giedrė Špečkauskaitė, "Romantiškais momentais" džiugins smuikininkė Barbora Valiukevičiūtė kartu su iš JAV atvykusiais kolegomis valtornininku Rauliu Rodriguezu bei pianiste Ieva Jokubavičiūte.

Kamerinėmis istorijomis dalysis jau nebe pirmą kartą festivalyje viešintis Ippolitovo-Ivanovo fortepijoninis kvartetas iš Rusijos, aukščiausiu meistriškumu žada nustebinti svečiai iš Austrijos "Trio Alba", o Akmenėlių dvaro klojimo skliautus sudrebins galingi "Sostinės vario kvinteto" garsai, kuriuos lydės taiklūs muzikologės Zitos Kelmickaitės komentarai.

Vokalo jėga

Chorinės muzikos mylėtojus Kauno valstybinis choras džiugins ne tik tradiciniuose renginiuose, bet ir koncertų Kauno valstybinėje filharmonijoje bei Vištyčio kultūros namuose metu.

Klausytojai turės puikią progą dar kartą išgirsti įspūdingąją Carlo Orffo kantatą "Carmina Burana", kurioje choro balsų, Mykolo ir Motiejaus Bazarų fortepijonų bei gausios mušamųjų instrumentų grupės skambesys susilies su išraiškingomis Ramintos Vaicekauskaitės, Mindaugo Zimkaus ir Andriaus Apšegos arijomis. Choras festivalio klausytojams padovanos naująjį Vidmanto Bartulio koncertinį projektą "Taip niekas tavęs nemylės", apdainuojantį mūsų šalies šimtmečio istoriją.

Akademinio dainavimo gerbėjus kvies mecosoprano Justinos Gringytės ir Petro Geniušo parengta programa, charizmatiškojo dainininko Liudo Mikalausko projektas "Tėvo Stanislovo varpai", soprano Jūratės Švedaitės-Waller ir pianistės Audronės Kisieliūtės koncertas "Kompozitorės, mylimosios, mūzos" bei pianistės Paulės Gudinaitės, tenoro Mindaugo Zimkaus ir baritono Giedriaus Prunskaus teminis vakaras "Sonetas meilei". Dainininkės Sabinos Martinaitytės jubiliejų jos gerbėjai galės paminėti autoriniame solistės ir jos mokinių koncerte.

Net du koncertai bus skirti Baroko epochos vokalinei muzikai. Į koncertą "Epitalamos. Baroko metamorfozės" klausytojus vilios nuolatinės festivalio dalyvės: sopranas Aistė Širvinskaitė, smuikininkė Miglė Dikšaitienė ir pianistė Rūta Blaškytė. Pasiklausyti autentiško barokinio skambesio galėsime mecosoprano Noros Petročenko, kontratenoro Algirdo Bagdonavičiaus ir Kauno styginių kvarteto pasirodymo metu. Du išskirtinius solistus girdėsime Jonavos Joninių slėnyje. Čia kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru dainuos sopranas Lina Dambrauskaitė ir visuomet festivalio klausytojų laukiamas bosas-baritonas Kostas Smoriginas.

Pasaulio spalvos

Svečiai iš užsienio šalių šiemet prisistatys įvairiausiais amplua. Fortepijoniniais rečitaliais džiugins viešnia iš Lenkijos Joanna Ławrynowicz ir Petras Geniušas, kartu su bičiuliu iš egzotiškosios Indijos pianistu Fali Pavri.

Tokia koncertų gausa ir žanrų įvairovė atspindi tikrąjį Pažaislio muzikos festivalio veidą – universalų, kokybišką, patenkinantį išrankiausių, tradicinės ar neįprastos, verčiančios susimąstyti ar leidžiančios atsipalaiduoti, rimtos ar šelmiškos muzikos išsiilgusių klausytojų skonį.

Publikos numylėtinis, universalus muzikantas Bruno Bieri ir vėl stebins subtiliu hango skambesiu bei obertoniniu giedojimu, kartu su lietuvių atlikėjais pristatydamas originalų Viktoro Gerulaičio projektą "Virility. Keturių žaidimas".

Pociūnų aerodrome siautės pašėlę saksofonininkai iš Vokietijos – "Blattwerk" saksofonų kvartetas, o Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje ar Rietavo kultūros centre apsilankę klausytojai išgirs nepamirštamą muzikos iš kino filmų koncertą "Itališka filmų naktis", kurį dovanos Fausto Beccalossi – akordeonistas iš Italijos ir įvairiapusiu talentu apdovanotas latvių violončelininkas Ruslanas Vilensky.

Spalvingą pasaulio tautų muziką pristatys trys išskirtiniai XXIII Pažaislio muzikos festivalio projektai. Vienoje charizmatiškiausių festivalio erdvių – Babtyno-Žemaitkiemio dvare susitiks tango ir bosanovos ritmai, kuriuos meistriškai į vientisą audinį supins vokalistės iš Argentinos Lily Dahab suburta tarptautinė grupė. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje skambės užburiantys kubietiški motyvai, kuriuos programoje "Svaiginanti Kuba" prakalbins "Latin Grammy" laureatai, grupė "Son Del Nene".

Ispaniškosios operetės – sarsuelos aistros virs Kauno valstybinės filharmonijos scenoje, kur girdėsime sopraną Nuria Garcia, tenorą Manuelį De Diego ir pianistą Carlosą Aragoną, atvykusius iš saulėtosios Ispanijos. Į šią svečių draugiją įsilies ir mūsų tautietės Eglės Strumskytės sopranas.

Tokia koncertų gausa ir žanrų įvairovė atspindi tikrąjį Pažaislio muzikos festivalio veidą – universalų, kokybišką, patenkinantį išrankiausių, tradicinės ar neįprastos, verčiančios susimąstyti ar leidžiančios atsipalaiduoti, rimtos ar šelmiškos muzikos išsiilgusių klausytojų skonį. Belieka tikėti, kad giedras dangus ir glostanti šiluma lydės Pažaislio muzikos festivalį ištisus tris šiltojo metų laiko mėnesius ir visų koncertų klausytojai galės pajusti šį dvigubą malonumą – gaivios vasaros dvelksmą, prisotintą nuostabiausių muzikos garsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių