Pažaislio muzikos festivalyje – nuo Australijos iki Rumšiškių

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Pažaislio muzikos festivalio gerbėjai turės progą pagausinti savo intelektualųjį bagažą ir įsitikinti: muzika leidžia pažinti tolimas kultūras ir ne mažiau slėpiningą jaunąją kartą.

Sakralus vakaras

Pirmąjį liepos penktadienį Žeimių Švč.Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje koncertuos ypatingi Pažaislio muzikos festivalio svečiai – iš Kembridžo (Didžioji Britanija) atvykęs Dauningo koledžo kapelos choras.

Mišrių balsų choras, kuriame dainuoja ne tik Dauningo koledžo, bet ir kitų mokymo institucijų ugdytiniai, kasmet rengia koncertinį turą vis kitoje Europos šalyje, o pagrindinė jo misija – giedoti tradicines anglų giesmes kassavaitinių vakarinių pamaldų koledžo koplyčioje metu. Kolektyvo repertuaras pasižymi įvairių epochų sakralinės muzikos kūrinių gausa, o klausytojai gali mėgautis darniu choro muzikavimu nuolat rengiamuose koncertuose tiek Kembridže, tiek visoje Jungtinėje Karalystėje.

Koncerto programoje skambės Renesanso epochos genijų Giovanni Pierluigi da Palestrinos, Orlando Gibbonso, Michaelio Praetorius, Thomaso Talliso, Tomaso Luiso de Victorios, Romantizmo epochos kūrėjo Cesaro Francko, XX a. kompozitorių Maurice'o Duruflé bei Vaughano Williamso, Pietų Afrikos ir Amerikos kompozitorių sakraliniai kūriniai. Pažaislio muzikos festivalio klausytojų lauks ypatinga dovana – choras atliks specialiai šiam kolektyvui 2009 m. britų kompozitoriaus Bobo Chilcotto parašytą kūrinį "Downing Service". Įėjimas į koncertą nemokamas.

Kameriniai perlai

Tą pačią liepos 7-ąją, vakare, Birštono kurhauze koncertuos kaskart tikrą muzikos šventę žadantis kolektyvas – Kauno styginių kvartetas ir jo bičiuliai – klarnetininkas iš Latvijos Guntis Kuzma ir lietuvių obojininkų primarijus Robertas Beinaris. Programos, pavadintos "Kameriniai perlai" metu skambės iškilūs nemaraus klasiko Wolfgango Amadeus Mozarto bei XX a. anglų kūrėjo Malcolmo Arnoldo opusai.

Kauno styginių kvarteto, kuriame šiuo metu griežia Karolina Beinarytė-Palekauskienė (I smuikas), Aistė Mikutytė (II smuikas), Eglė Lapinskė (altas) ir Saulius Bartulis (violončelė), gerbėjai net neabejoja, kad kiekviena kolektyvo parengta programa pažers klausytojams naujų kamerinės muzikos perlų. Per daugiau nei tris gyvavimo dešimtmečius kolektyvas surengė daugiau kaip 2 tūkst. koncertų įvairiose Lietuvos ir užsienio salėse, išleido 14 kompaktinių plokštelių. Kvarteto repertuare rasime tiek Klasicizmo epochos, tiek šiuolaikinės muzikos opusų, kolektyvas atliko gausybę lietuvių kompozitorių kūrinių premjerų, tarp kurių išskirtinę poziciją užima Kaune reziduojančių kūrėjų darbai. Už šiuolaikinės muzikos populiarinimą kolektyvas pelnė metų apdovanojimą "Tikra muzika", už lietuvių autorių muzikos garsinimą Lietuvoje ir užsienyje buvo paskelbtas "Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu", o už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui atlikėjams skirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės premija.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, pučiamųjų instrumentų katedros vedėjas, menų daktaras R.Beinaris savo kelią į muziką pradėjo Kaune. Po studijų LMTA stažavosi Liono nacionalinėje muzikos konservatorijoje. Šio muziko kelias nužymėtas svariomis pergalėmis tarptautiniuose konkursuose, koncertais puikiausiose salėse, meistriškumo pamokomis su žymiausiais obojaus pedagogais.

Įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje ir kaip solistas R.Beinaris koncertavo daugelyje Europos šalių. Greta įprasto obojaus repertuaro jo koncertuose dažnai skamba lietuvių kompozitorių muzika. Jau daugiau nei dešimtmetį jis organizuoja Lietuvos obojininkų čempionatą, tarptautinį Liutauro Vėbros obojininkų konkursą, tarptautinį kamerinių ansamblių konkursą "Muzikinė akvarelė" ir tarptautinį obojininkų festivalį. Prieš dvejus metus R.Beinaris buvo įtrauktas į medinių pučiamųjų instrumentų gamintojo "Buffet Group" (Prancūzija) sudarytą žymiausių obojininkų sąrašą, o pernai tapo Lietuvos muzikų sąjungos įsteigto apdovanojimo "Auksinis diskas" prizininku.

G.Kuzma taip pat pagrįstai gali didžiuotis spalvinga kūrybine biografija. Atlikėjas jau daug metų gilinasi ne tik į klarneto subtilybes, bet ir į dirigavimo meno paslaptis. Latvijos muzikos akademijos ir Stokholmo karališkajame muzikos koledže baigęs klarneto atlikėjo mokslus jis šiuo metu yra dirigavimo klasės magistras Latvijos muzikos akademijoje. Tarptautinį pripažinimą atlikėjui pelnė pergalės Tarptautiniame klarnetininkų asociacijos rengiamame jaunųjų atlikėjų konkurse (JAV) bei Tarptautiniame Eduardo Mednio jaunųjų klarnetininkų konkurse (Latvijoje). Klarnetininką dažnai galima išgirsti muzikuojant tiek solisto amplua, tiek įvairių kamerinių ansamblių sudėtyje, o esminę poziciją jo repertuare užima šiuolaikinės muzikos kūriniai. Nuo 2014 m. G.Kuzma yra Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro dirigento asistentas.

Nuotykiai Rumšiškėse

Liepos 8-ąją Lietuvos liaudies buities muziejaus Klojimo teatre skambės spalvinga programa "Egzotiški nuotykiai", kurią Pažaislio muzikos festivalio klausytojams dovanos Australijos nacionalinis jaunimo choras "Gondwana Voices", vadovaujamas Lyno Williamso. Koncerto metu šiam išskirtiniam kolektyvui diriguos ne tik jo vadovas, bet ir kviestinis koncertinio turo dirigentas Markas O’Leary.

Įkurtas siekiant į muzikos garsų pasaulį atvesti etninių šalies gyventojų atžalas, entuziazmu ir jaunatviška energija trykštantis choras koncertiniu turu Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Islandijoje mini savo 20-ąjį veiklos jubiliejų.

Gimtojoje šalyje kolektyvas nuolat kviečiamas koncertuoti su iškiliausiais šalies kolektyvais – Sidnėjaus simfoniniu orkestru, Australijos kameriniu orkestru ir kitais. "Gondwana Voices" koncertais gėrėjosi ir kitų kontinentų klausytojai – choras ne kartą gastroliavo Europoje, Amerikoje, Azijoje. Prieš dešimt metų jie tapo pirmuoju Australijos jaunimo choru, pakviestu koncertuoti Londone vykstančiame prestižiniame festivalyje "BBC Proms".

Choro įkūrėjas ir dirigentas Lynas Williamsas kalba: "Suprantu, kad muzika nepadės pašalinti visuotinio atšilimo efekto ar išspręsti globalių problemų, bet matydamas jaunuolius, pirmąkart patiriančius dainavimo džiaugsmą, gaunu didžiulę dozę motyvacijos ir kūrybinės energijos. Pasaulyje yra daugybė vaikų, turinčių didžiulį muzikavimo potencialą, ir galimybė bent keletui jų papildyti gyvenimą muzikos kalba kompensuoja visas įdedamas pastangas."

Pažaislio muzikos festivalio klausytojai galės mėgautis spalvinga ir išskirtine programa – festivalio organizatorių teigimu, klausytojai išgirs tai, ko festivalio istorijoje dar niekada negirdėjo. Ir tikrai – Pažaislio muzikos festivalio koncertuose dar niekada nebuvo atlikti tradiciniai Toreso sąsiaurio salų ir Indonezijos regiono šokiai, kurie atliekami dainuojant bei klūpant ant kelių. O kai juos atlieka net 50 jaunų žmonių – vaizdas iš tiesų įspūdingas, egzotiškas ir neužmirštamas.

Koncerte taip pat skambės Australijos ir Europos kompozitorių pasaulietiniai bei sakraliniai kūriniai. Kiekvieną chorinės muzikos gerbėją turėtų sudominti iš egzotiškosios Australijos atvykusio kolektyvo interpretuojamos giesmės, kurių kūrėjų sąraše puikuojasi ryškiausi Estijos, Latvijos ir Lietuvos chorinės muzikos kompozitoriai.

Baritono šiluma

Sekmadienį Žiežmarių kultūros centre Pažaislio muzikos festivalio klausytojų lauks susitikimas su išskirtinio tembro dainininku, baritonu Romanu Kudriašovu ir pianiste Giedre Muralyte-Eriksone.

Prieš trejus metus kartu koncertuoti pradėję muzikantai jau atliko daugybę rečitalių visoje Lietuvoje, o jų pasirodymus nuolat lydėjo publikos simpatijos ir palankūs kritikų atsiliepimai. Muzikologė Aldona Eleonora Radvilaitė po vieno koncerto rašė: "Šviesiausius įspūdžius paliko labai gražaus, šilto tembro R.Kudriašovo baritonas. Džiugino plastiškas frazavimas, nuoširdus kūrinių interpretavimas ir kokybiškas, skambus pianistės koncertmeisterės G.Muralytės-Eriksonės bendradarbiavimas."

R.Kudriašovas muzikos pasaulio keliu pasuko dar vaikystėje, grodamas fortepijonu ir smuiku. Pradėjęs studijuoti chorinį dirigavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau pasirinko dainininko karjerą. Magistro studijas talentingas atlikėjas baigė Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje, vėliau tobulinosi Velso tarptautinėje dainavimo akademijoje, Georgo Solti bel canto akademijoje ir Londono nacionalinės operos teatro operos studijoje. Jo pedagogų sąraše puikuojasi tokie operos žanro grandai kaip Nuccia Focile, Leo Nucci, Barbara Frittoli, Kiri Te Kanawa ir kiti. Talentingo baritono atliktų vaidmenų bagaže – ryškiausios operų partijos nuo baroko epochos iki XX a. kūrinių. Jo balsas skambėjo Glyndeburno ir Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalių, Liverpulio, Liuksemburgo ir Singapūro filharmonijų, Velso tūkstantmečio centro, Prahos Rudolfinum, Tokijo operos, Marijos teatro koncertų ir kitose įvairių pasaulio šalių salėse.

Pažaislio muzikos festivalio klausytojams skirto koncerto metu skambės nuostabiausi operos ir dainos žanro perlai iš italų bel canto meistro Gaetano Donizetti, nemaraus klasiko Ludwigo van Beethoveno, XX a. austrų kūrėjo Ericho Wolfgango Korngoldo, prancūzų kilmės italų kompozitoriaus Stefano Donaudy ir ispanų dainos žanro puoselėtojo Joaquino Turinos kūrybos puslapių. Įėjimas į koncertą nemokamas.

Epochų aidai

Tą pačią liepos 9-ąją Margininkų Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje koncertuos dar vienas iškilus kolektyvas iš Jungtinės Karalystės – Oksfordo universiteto Hertfordo koplyčios choras. Programoje, pavadintoje "Epochų aidai", skambės sakralinė muzika, sukurta daugiau nei 400 metų laikotarpiu: nuo 1600 m. iki mūsų dienų.

Išskirtinis koncertinei kelionei parinkto repertuaro bruožas – kone visi kompozitoriai, kurių kūriniai skambės koncerto metu, kažkada studijavo Oksfordo universitete.

Hertfordo koplyčios choras, kurio didžiąją dalį sudaro Oksfordo universiteto studentai, du kartus per savaitę gieda koplyčios pamaldose, taip pat savo klausytojus kasmet džiugina naujomis koncertinėmis programomis. Kolektyvo repertuarą nuolat papildo įvairios premjeros. Neseniai choras pirmą kartą Anglijoje atliko Pawelo Łukaszewskio "Requiem", palankiai buvo sutikta ir anglų kompozitoriaus Willo Toddo "Mass in Blue" premjera, parengta dalyvaujant pačiam autoriui.

Kolektyvas dažnai keliauja: pastaruoju metu jie surengė koncertus Amsterdame, Krokuvoje ir Dubline. Koncertinių kelionių metu kolektyvą nuolat lydi jo dirigentai ir koncertmeisteriai Aaronas Kingas ir Hannah Towndrow. Įėjimas į koncertą nemokamas.


Kas? Sakralinės muzikos vakaras.

Kur? Žeimių Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje.

Kada? Liepos 7 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Kameriniai perlai".

Kur? Birštono kurhauze.

Kada? Liepos 7 d. 19 val.

 

Kas? Koncertas "Egzotiški nuotykiai".

Kur? Lietuvos liaudies buities muziejaus Klojimo teatre.

Kada? Liepos 8 d. 19 val.

 

Kas? Vokalinės muzikos koncertas.

Kur? Žiežmarių kultūros centre

Kada? Liepos 9 d. 13 val.

 

Kas? Koncertas "Epochų aidai".

Kur? Margininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje.

Kada? Liepos 9 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: Pažaislio muzikos festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių