Muziejus žmonėms – apie žmones

Muziejaus paskirtis aiški – išsaugoti ir parodyti tai, kas vertinga. Atrodo, paprasto žmogaus gyvenimo įspaudas nėra gilus, bet tai nereiškia, kad jis nėra įdomus. Savanorių prospekte esančiame garsiajame buvusio buitinių paslaugų komplekso "Juzė" pastate atsidarė muziejus, kurio dėmesys nukreiptas į paprastus žmones ir jų istorijas.

Festivalio "Kaunas Photo" pakviesti britų menininkai Jan Williams ir Chrisas Teasdale bei projektas atmintiesvietos.lt kviečia kauniečius kurti gyvą, atvirą Savanorių prospekto muziejų.

Geltonas britų menininkų namelis ant ratų jau daugiau nei 15 metų važinėja po Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Nyderlandus. Radę vietą, jie ten įsikuria ir tampa lyg muziejumi, lyg informacijos centru. "Kokioje keisčiausioje vietoje buvome įsikūrę? Tai buvo plynas laukas. Tiesa, jame vyko mūšis ir žmonės turėjo ką papasakoti ir parodyti", – savą "Karavano galerijos" koncepciją pristatydamas Kaune sakė C.Teasdale.

Apsistoję svetur, menininkai kviečia vietos gyventojus, klausosi ir dokumentuoja jų istorijas, į tūkstančius kartų matytas vietas padeda pažvelgti kitaip. Nufotografavę, nuskenavę nuotraukas, jų istorijas britai sudeda į knygas. Tik, regis, apie Kauną jos nebus: tam stinga pinigų. O ir labai stora ji – bent jau kol kas – nebūtų: per savaitę menininkai nesulaukė tiek muziejaus lankytojų, kiek tikėjosi.

Tiesa, yra ir kita pusė: kol laukė lankytojų, menininkai "kalbėjosi" su pačiu "Juzės" pastatu. "Pažiūrėk, kokių puikių nuotraukų radome rūsyje", – sako Jan ir rodo išblukusią, melsvą neapsakomo grožio katės nuotrauką, kuri kadaise puošė pastate veikusios fotoateljė vitrinas.

"Kažkas atnešė vestuvinę nuotrauką, kurioje matyti nuotaka, žengianti iš šio pastato. Ant jo dar kabo gražus kirpyklos ženklas, pradėjome pastato sargo klausinėti, kur jis dabar, kur dingo, kaip jam baigėsi. Tai jis, pasirodo, niekur nedingo, o ramus sau guli ant stogo. Tikrai įdomus vaizdas, tereikia tik bepiločio orlaivio, kad jį gražiai nufotografuotume", – pridūrė Chrisas.

Aišku, joks ženklas nepapasakos tiek istorijų, kiek daugybę metus čia dirbę žmonės. Festivalio kuratorius Mindaugas Kavaliauskas, pasidžiaugė vienu jų. "Buvo atvykęs televizorių meistras, kuris sovietmečiu dirbo šiame pastate. Pasakojo įdomių dalykų apie tuometę sistemą. Pavyzdžiui, kirpykla buvo įsikūrusi pirmame aukšte, o televizorius taisyti tekdavo tempti į ketvirtą aukštą. Primenu, kad tada televizorius sverdavo po 70 kg, o gesdavo kartą per metus. 15-os žmonių komanda surinkinėdavo juos visame mieste kasdien", – pasakoja M.Kavaliauskas.

Tiek "Kaunas Photo" vadovas, tiek britai, kviečia visus, turinčius ką papasakoti, į muziejų, o neturinčius – pasiklausyti kitų, palikti eilėraštį, pažymėti nupieštame žemėlapyje, kur gyveni ar kur mėgstamiausias kebabų kioskas.

Netradicinis darbo laikas

Muziejus veikia iki gegužės 25-osios, 12–19 val., adresu: Savanorių pr. 225, II a. (įėjimas kairėje pastato dalyje). Šeštadienį, Muziejų naktį, visi kviečiami į pikniką "Juzės" kieme, šalia Skalbėjos statulos. Prisiminimais galima pasidalyti ir tinklalapyje atmintiesvietos.lt.


Šiame straipsnyje: muziejusmuziejaimenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių