Meno misija – pagelbėti moterims

"Moters portretas šiuolaikinėje Lietuvos dailėje" – kvietimas į "Parko galerijos" parodą, skleidžiant žinią apie "Pagalbos moterims liniją", dirbančią savanorystės pagrindais.

Pasirengusios padėti

Parodos iniciatorės – "Parko galerijos" savininkė Jolanta Gutauskienė ir "Pagalbos moterims linijos" vadovė psichologė Aušrinė Krikščionaitienė – įsitikinusios, kad dar nemažai moterų, sutrikusių, nusiminusių, patiriančių fizinį ar dvasinį smurtą, nežino, kad gali nemokamai paskambinti visą parą veikiančiu telefono numeriu 8 800 66 366, parašyti elektroninį laišką adresu pagalba@moteriai.lt ir joms visada bus atsakyta, išklausyti jų rūpesčiai, nerimas, suteikta psichologinė pagalba.

Juk kartais reikia tiek nedaug – kad tavęs neteistų, nebartų, nepriekaištautų, o tiesiog nuoširdžiai stengtųsi suprasti, nes kiekvieno mūsų gyvenimas – unikalus, taip pat nepalyginami su kitų yra ir rūpesčiai – jie nei didesni, nei mažesni, tiesiog kartais nutinka, kad prislegia taip stipriai, jog, atrodo, su jais nebesusidorosi. Tuomet atviras, nuoširdus išsikalbėjimas tampa gyvybiškai svarbus, ypač kai jis konfidencialus ir anonimiškas.

"Parko galerijos" savininkė J.Gutauskienė – taip pat šios linijos savanorė, išklausiusi šimtus moterų, padėjusi joms savo situaciją pamatyti iš šalies – galbūt ne tokią niūrią, beviltišką, kaip pasirodė prieš skambinant.

"Savanoriaudama gaunu kur kas daugiau, nei atiduodu, – kaip ir visi, pajutę dalijimosi dovaną, – teigia J.Gutauskienė. – Šiuokart mes, savanorės, dalijamės savo laiku ir žiniomis, kurias gavome lankydamos pusę metų trukusius teorinės ir praktinės dalies kursus."

Kursuose savanorės ne tik įgyja būtinų psichologijos žinių. Jos įpranta nedalyti asmeninių, dogmatiškų patarimų, ne vertinti ir ne teisti, o siekia atspindėti paskambinusios moters problemą, kad ji pati padarytų išvadas, realiau pažvelgtų į nerimą keliančią situaciją, kitu kampu – ir pati į save, nes į krizę patekęs žmogus dažnai nebemato realybės, supančiotas baimių jis pakliūva tarsi į užburtą ratą, iš kurio išeiti neturi jėgų, o jei dar patiria smurtą?

"Dažnai patirianti smurtą moteris net nelabai supranta, kad tai smurtas, nes jis būna ne tik tiesioginis, fizinis, bet ir labai rafinuotas", – pastebi "Pagalbos moters linijos" vadovė A.Krikščionaitienė.

Ir džiaugsme, ir liūdesy

Parodoje "Moters portretas šiuolaikinėje Lietuvos dailėje" dalyvauja Elena Balsiukaitė, Henrika Bartkutė, Miglė Kosinskaitė, Audronė Petrašiūnaitė, Jolanta Galdikaitė, Aistė Ramūnaitė, Grytė Pintukaitė, Vaidotas Ruibys, Anatolijus Michailovas-Klošaras, Deivis Slavinskas, Gintaras Pankevičius, Jurgita Rancevienė, pateikę savąją moters viziją.

Tapybos, grafikos, skulptūros darbuose galima išvysti moterį motiną, moterį madoną, moterį paukštę, moterį amazonę, valiūkišką, drąsią, jauną ir seną, kurios veide įsirašę visi džiaugsmai ir vargai – šioje parodoje tarsi giedama giesmė kiekvienai moteriai, kad kokia ji būtų, kaip jai būtų pasisekę nugyventi gyvenimą ar dar tik pasiekti jo pusiaukelę.

"Menas ir emocinė pagalba žmogui labai susiję", – pastebi J.Gutauskienė. Ir išties – meno kalba galima pasakyti labai daug, o ir pats menas kuriančiajam dažnai būna dvasinė pagalba, per jį menininkas išsisako, o žiūrovas taip pat gali atrasti sau artimą pasaulį, vaizdą, kuris jam artimas, nuramina, atveria kitą gyvenimo pusę.

"Žmonės ypač kenčia nuo vienišumo, – savanoriaudama "Moters pagalbos linijoje" įsitikino J.Gutauskienė. – Vaikai emigruoja, o likę tėvai – ypač, jei gyvas tik vienas jų, pavyzdžiui, mama, – nebeatitinka naujo vaikų socialinio statuso ir jei sūnus ar dukra padeda materialiai, vis dėlto tai nenumalšina emocinio bado, liūdno, ilgaus vienatvės, nereikalingumo jausmo."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių