Iš meilės moteriai ir muzikai

  • Teksto dydis:

Nuo Kauno muzikinio gyvenimo neatsiejamas Kauno styginių kvartetas penktadienio vakarą siūlo praleisti prasmingai. Kolektyvo viešnia – užsienyje gyvenanti pianistė Indrė Petrauskaitė.

Sugrįžimas namo

J.Naujalio menų gimnazijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė I.Petrauskaitė jau šešioliktus metus gyvena Londone. Atlikėja yra baigusi Londono karališkąją muzikos akademiją (Prof. Christopherio Eltono klasė) – studijas vainikavo aukščiausias akademijos diplomas už ryškiausią finalinį rečitalį.

Tarptautinių konkursų Lietuvoje ir užsienyje laureatė pianistė yra koncertavusi ir su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Bacho Akademijos jungtiniu jaunimo orkestrais, bendradarbiavo su Valstybiniu Vilniaus kvartetu, koncertavo Pažaislio festivalyje.

Gyvendama Londone pianistė rengia solo ir kamerinės muzikos rečitalius, koncertuoja su Londono Soloists orkestru, su Karališkosios muzikos akademijos simfoniniu orkestru, dalyvauja prestižiniuose festivaliuose.

Kauno styginių kvartetas (Karolina Beinarytė-Palekauskienė, Vilija Žilinskienė, Eglė Lapinskė, Saulius Bartulis), su kuriuo penktadienį I.Petrauskaitė dalysis filharmonijos scena, gyvuoja jau daugiau nei 30 metų. Per šį laiką ansamblis surengė per 2 000 koncertų daugybėje salių ir festivalių Lietuvoje, reprezentavo aukštą Lietuvos kamerinio muzikavimo kultūrą užsienyje.

Per tris dešimtmečius kvartetas savo repertuare sukaupė daugiau kaip 300 kūrinių – nuo klasikų bei XIX ir XX a. kompozitorių iki šiuolaikinių opusų. Kauno styginių kvartetas yra atlikęs daugybę lietuvių autorių, ypač kauniečių kompozitorių, su kuriais bendradarbiauja jau daugelį metų, kūrinių premjerų.

Taurių jausmų simbolis

Penktadienį kvartetas ir solistė atliks precizišką ir nuotaikingų akimirkų kupiną Roberto Schumanno Fortepijoninį kvintetą Es-dur, kuris tapo vienu populiariausių kūrinių visoje šio žanro istorijoje.

XIX a. viduryje kamerinės muzikos žanrai iš privačios saloninės pramogos transformavosi į viešos koncertinės scenos įvykius. Tai nulėmė žanrų įvairovę, formų stambėjimą, bravūros ir virtuoziškumo elementų atsiradimą (ypač fortepijono partijoje), derinamą su intymiais styginių instrumentų dialogais. Koncerto pabaigoje – R.Schumanno meilės metų paliudijimas žmonai pianistei Clarai Schumann skirtas Fortepijoninis kvintetas. R.Schumanną groti pianinu mokė jos tėvas, taigi, ir Klara su Robertu buvo pažįstama nuo vaikystės.

Apie 1836 m. Klaros ir Roberto romantiški santykiai tapo akivaizdūs. Tėvas Frydrichas tam nepritarė. Klara jau tuomet buvo garsi pianistė, priimta į imperatoriškojo Vienos dvaro muzikantus, buvo tapusi Vienos muzikos draugų draugijos garbės nare, o R.Schumannas − menkai žinomu kompozitoriumi. Tėvas išsiuntė Klarą į Dresdeną ir nutraukė visus ryšius su R.Schumannu. Pora susirašinėjo slaptai. Tėvas atsisakė duoti leidimą Klarai ištekėti už R.Schumanno. Dėl to kompozitorius padavė tėvą Frydrichą į teismą. Pastarasis atsakė įvairiais kaltinimais R.Schumannui – nuo finansinio neatsakingumo iki alkoholizmo. Beveik metus po trukusio bylinėjimosi teismas vis dėlto leido įvykti vestuvėms. Klara ir Robertas susituokė 1840 m. rugsėjo 12 d. Fortepijoninis kvintetas sukurtas po dvejų metų (1842 m.), kaip didelės ir taurios meilės liudijimas.

Duoklė klasikams

Kitas kompozitorius, kurio genialumas bus pagerbtas koncerto metu, – Julius Juzeliūnas. Jo 100-osios gimimo metinės minimos šį vasarį. J.Juzeliūnas, paskutinis Juozo Gruodžio mokinys, tapęs savotišku tiltu tarp jo ir kelių kompozitorių kartų, išaugino itin gausų lietuvių kompozitorių būrį (apie 40 aktyviai kuriančių mokinių). Jo "Devyniais laiškais ir post scriptum" pavadintas 1969-aisiais sukurtas kvartetas koncerte buvo stambiausias opusas, prisodrintas autoriaus išpažinimų, intymaus pasakojimo ir galbūt meninių priesakų jo išugdytiems mokiniams.

Koncerte skambėsiantis styginių kvarteto pradininko Vienos klasiko Josepho Haydno kvartetas op. 64, Nr. 5 "Vieversys" yra vienas  populiariausių iš 12 kvartetų, sukurtų 1788–1790 m., skirtas specialiai Josefui Tostui, vienam iš pagrindinių smuikininkų kunigaikščio Esterhazy orkestre, kuriame kompozitorius dirbo rūmų kapelmeisteriu.


Kas? Kauno styginių kvarteto koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Vasario 12 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių