Dirigentas M. Pitrėnas: Pažaislio muzikos festivalis bus įspūdingas

Tradicinis Pažaislio muzikos festivalis šiemet vilios naujomis erdvėmis, nemokamais koncertais, patogiu susisiekimu, muzikinėmis ekskursijomis ir stipriu atlikėjų desantu.

Dar daugiau erdvių

Iki kalendorinės vasaros pradžios – kiek mažiau nei mėnuo. Panašiai tiek liko laukti ir pirmųjų Pažaislio muzikos festivalio akordų.

"Pavasaris vėluoja, bet Pažaislio muzikos festivalis – niekada", – prieš atskleisdamas tris mėnesius truksiančios muzikos fiestos programą, santūriai šyptelėjo meno vadovas maestro Petras Bingelis.

Kuo šiemet nustebins dvidešimt antrą vasarą skaičiuojantis klasikinės muzikos renginys? Visų pirma, skaičiais. Pasak festivalio organizatorių, keturiasdešimt trys koncertai, kurių kone pusė – septyniolika – bus nemokami, visą vasarą vyks ne tik  tradicinėse erdvėse, bet ir šešiose naujose: Kauno VI forte, Akmenėlių dvare Pakruojo rajone, Dubingių Šv.Jurgio bažnyčioje Molėtų rajone, Žaslių Šv.Jurgio šventovėje Kaišiadorių rajone, Šiaulių Šv.Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, Elektrėnų Švč.Mergelės Marijos Kankinių Karalienės bažnyčioje.

"Ruošdamiesi pirmajam festivaliui iškėlėme bent kelis tikslus. Vienas jų – naujos erdvės muzikai. Žavu, kai važiuoji pro Žeimių bažnytėlę, o joje girdėti Kalifornijos berniukų choras, apdovanotas "Grammy", arba Lietuvos liaudies buities muziejaus klojimo teatras, kuris šiemet suskambės Australijos nacionalinio jaunimo choro balsais", – prisiminęs ankstesnių metų pasirodymus, naujuosius pristatė festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta.

Įspūdingi skaičiai

Jau nuo pat pirmosios vasaros festivalio kūrybinis desantas melomanus stengėsi lepinti geriausiais atlikėjais ir rinktine programa. Šie metai, pasak J.Krėpštos, – ne išimtis.

Ištikimiausiems ir naujiems festivalio bičiuliams jau nuo pirmųjų birželio dienų lenksis atlikėjai iš dvylikos pasaulio šalių, pradedant kaimynine Latvija ir Lenkija, baigiant tolimąja Venesuela ir Australija. Į programą įtraukti keturi simfoniniai orkestrai, penki chorai ir tiek pat kvartetų, aštuoni dirigentai, du trio ir visas būrys ansamblių su grupėmis.

"Šiųmetis festivalis paremtas genialiais pasaulio kūrėjais, todėl bus gilus, įspūdingas ir dramatiškas", – programa, kurios oficialus startas birželio 2-ąją tradiciškai sudrebins Pažaislio vienuolyno ansamblį, intrigavo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas.

Šiųmetis festivalis paremtas genialiais pasaulio kūrėjais, todėl bus gilus, įspūdingas ir dramatiškas.

Johanno Strausso muzika ant vandens, prancūziškų nuotaikų popietė ar kelios valandos su genialiuoju Giacomo Puccini ir jo kūryba – tik nedidelė vasaros koncertų saujelė.

"Kur dar tradicinis draminis pastatymas Kauno pilies papėdėje!" – kalendoriuje raudonai pasižymėti ne tik liepos 2-ąją, kai vyks Juozo Grušo spektaklis "Barbora Radvilaitė", bet ir visus tris vasaros mėnesius ragino Kauno simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Labiau prieinama muzika

Įkvėpti šūkio "Kaunas dalijasi kultūra", organizatoriai kartu su festivalio partneriu, keleivių pervežimo bendrove "Kautra", žada pasirūpinti transportu, muzikos mylėtojams greitai ir patogiai padėsiančiu tirpdyti atstumą muzikiniame žemėlapyje.

Pradedamasis festivalio koncertas bus lengviau pasiekiamas vilniečiams, o į spektaklį prie Kauno pilies "Barbora Radvilaitė" ir festivalio baigiamąjį koncertą Pažaislyje bus vežami melomanai iš sostinės, Alytaus ir Marijampolės.

"Autobusai gerai, nes visų pirma jų nereikia vairuoti. Su jais neviršysi greičio ir negausi baudos. Juose gali ramiai gerti arbatą, kavą, skaityti knygą ar naršyti internete. Gali pamiegoti ant takelio ar net bučiuotis galinėse sėdynėse", – iš Vilniaus, kurį juokais vadino Pažaislio festivalio provincija, į Kauną vykti tik autobusu žadėjo M.Pitrėnas.

Dar viena festivalio naujovė – muzikinės ekskursijos. Planuojama, kad jų bus vienuolika.

"Žmonės galės nuvykti į atokiausius festivalio renginius, kartu su gidu aplankyti žinomiausius tų vietų objektus, o su bendraminičiais gerai praleisti laiką", – laukiančia intensyvia vasara viliojo J.Krėpšta.


Šiame straipsnyje: Pažaislio muzikos festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

prisiplakelis

prisiplakelis portretas
oi, ne is kaires, is desines :D

prisiplakelis

prisiplakelis portretas
Ką tas prisiplakelis antras is kaires cia veikia :D
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių