Kauno miesto bibliotekoje paminėta Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena

  • Teksto dydis:

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje pirmadienį vyko Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos minėjimas. Kompoziciją „Išgelbėti pasauliai“ pristatę Kauno dailės gimnazijos moksleiviai ragino nepamiršti nei Holokausto aukų, nei jų gelbėtojų.

Renginyje apsilankęs Lietuvos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis skaitė Lietuvos žydo šeduviškio Samuelio Bekino laišką ir pabrėžė, jog Holokausto metu nužudyti žydai buvo mūsų tautos dalis, todėl labai svarbu šią dieną prisiminti ir minėti tam, kad istorija niekada nepasikartotų.

Jautrią kompoziciją „Išgelbėti pasauliai“ atlikę moksleiviai susirinkusiesiems priminė garsiąją citatą iš Babilono Talmudo: „Išgelbėjęs vieną gyvybę – išgelbėja visą pasaulį“. Jie skaitė Holokaustą išgyvenusiųjų prisiminimus bei laiškus, akompanuojant Kipro Petrausko muzikos mokyklos mokytojoms Lusine Sargsyian bei Vilhelminai Gerulaitei, atliko dainas jidiš kalba.

Kompozicijos autorius Kauno dailės gimnazijos Tolerancijos centro vadovas istorijos mokytojas Saulius Mikuckis kreipdamasis į susirinkusius pastebėjo, kad kalbant apie Holokaustą, dažniau minimi nusikaltimus organizavusiųjų ir vykdžiusių vardai, todėl šiuo renginiu norėta paskatinti nepamiršti tiek Holokausto aukų, tiek jų gelbėtojų.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas dėkojo moksleiviams ir jų mokytojui už nuoširdžiai atliktą jaudinančią kompoziciją. Pasak jo, labai svarbu, kad jauni žmonės, moksleiviai ir studentai, turėtų tvirtą ryšį su žydų bendruomene, nes tik taip galima laužyti stereotipus ir mitus apie šią tautą. Kauno žydų bendruomenės pirmininkas priminė, kad bendruomenė nuolat skiria labai didelį dėmesį visiems, prisidėjusiems prie žydų gelbėjimo, organizuoja jiems įvairius renginius.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja pristatė režisierės Lilijos Kopač dokumentinį filmą „Vilties etiudas“, kurio ištraukos buvo rodomos renginio metu. Renginyje dalyvavo ir Holokaustą išgyvenusi, šio dokumentinio filmo herojės Helenos Holcman išgelbėta Fruma Vitkinaitė-Kučinskienė, gyvenanti Kaune. Ji su ašaromis akyse prisiminė savo gelbėtojus ir dėkojo jiems.

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje vykęs renginys priminė, kaip svarbu išsaugoti atminimą apie išgyvenusius Holokaustą, jo aukas bei jų gelbėtojus. Istorijos nepakeisi, tačiau reikia dėti visas pastangas tam, kad tokie skaudūs įvykiai nepasikartotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BRIGITA

BRIGITA portretas
As labai uzjauciu zydus,suprantu ju skausma,prarandant artimuosius.Labai smerkiu visus "BUDELIUS"-tame tarpe ir lietuvius,kurie prisidejo prie siu baisiu zudyniu.Tu "budeliu" niekas neisteisins.Labai dziaugiuosi,kad musu tautoje buvo ir yra padoriu,gailestingu zmoniu.

Aloyzas

Aloyzas portretas
Kalbama ne apie Izraelio žydus,o apie žydus-Lietuvos piliečius.

Anonimas

Anonimas portretas
Reikia priimti įstatymą kaip Lenkijoj nes žeminami lietuviai ir kitų tautų gyventojai gyvenantys Lietuvoje, o vis žydai ir žydai, čia ne Izraelis.Gerbkite lietuvius nes trečdalis paliko.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių