Kauno fotografų žvilgsnyje – temų ir stilių įvairovė

Vytauto Didžiojo universiteto Didžiosios salės fojė veikia Kauno fotoklubo narių metinė fotografijos paroda "Žvilgsnis 2015". Joje savo darbus pristato tiek fotomenininkai mėgėjai, tiek profesionalai.

Po vieną dvi fotografijas parodai pateikė Edita Valančė, Irma Trečiokienė, Birutė Kurtinaitienė, Erlandas Kėvalas, Gintaras Jaronis, Kristina ir Regimantas Meilučiai, Kristina Valasevičienė ir kiti.

54 narius jungiančio Kauno fotoklubo šūkis – "Mus vienija fotografija". Parodoje aiškiai atskleidžiama klubo narių kūrybos tematinė ir stilistinė įvairovė: matome portreto, peizažo žanro fotografijų, dokumentuotų kelionių pasakojimų fragmentų. Pristatomi skirtinga technika sukurti kūriniai: nuo seniausių "pinhole" iki infraraudonųjų spindulių technologija sukurtų fotografijų.

Fotomenininkas G.Jaronis, naudodamas vieną iš naujausių technologijų – infraraudonųjų spindulių techniką, parodoje pristato fotografiją iš neseniai sukurto savo fotografijų ciklo "Kelionių fragmentai". Šioje nuotraukų serijoje pateikiamas siurrealistinis miesto vaizdinys: išplaukiantys kontūrai, deformuotas pastato, laiptų, gamtovaizdžio fragmentas nukelia žiūrovą į kitą konkretumo ribas praradusią realybę.

E.Kėvalas pateikė fotografiją "Pūga", kurioje į žiemos gamtovaizdį įdedamas moters portretas. K.Meilutė pristato kiek kitokios stilistikos fotografiją: fiksuojami namų interjero daiktai, apsupti ir vienijami nostalgiškos nuotaikos – neatsitiktinai fotografija pavadinta "Vienatve".

Fotografo M.Plepio nuotraukoje "Teisingumo rūmai" aktualizuojami senovinių teismo rūmų interjero fragmentai ir architektūros ženklai. R.Meilutis parodoje eksponuojamoje fotografijoje kuria teatralizuotą pasakojimą, kurio centre – mažos mergaitės ir manekeno figūros žydinčiame lauke. Iliustratyvi fotografija sukuria gyvybės ir dirbtinumo, muliažo kontrastą. B.Kurtinaitienės spalvotoji fotografija fiksuoja saulėgrąžų lauką, užburiantį savąjį žiūrovą spalvos magija, gamtos grožio gaivališku poveikiu.

Vienas iš aktyviausiai dirbančių narių – neseniai klubo veikloje pradėjęs dalyvauti I.Švelnys. Jis šioje parodoje pristato fotografiją iš serijos "Gyvenime viskas paprasta, bet nelengva". Jis kuria fotografiją naudodamas vadinamąją žuvies akies netradicinę techonologiją, todėl skirtingus fotografijų vaizdus mato per apskritimą, kuris suteikia kasdieniam vaizdui neapibrėžtumo ir galimo pasikartojimo įspūdį.

Kauno fotoklubo vadovė, fotomenininkė K.Valasevičienė parodai pateikė fotografiją "Sugrįžimai". Šiame supoetintame darbe autorė pristato mirguliuojantį peizažą, pereinantį į abstraktų miražo, vandens neapibrėžtumą, kuriame ryškėja dviejų figūrų atspindys.

R.Misiukonis parodai pasiūlė jo kūrybos braižui nebūdingą fotografiją pavadinimu "Laiko miražai" – darbas sukurtas naudojant "pinhole" fotografijos techniką. Fotografijoje vaizduojami sudvigubinto gamtovaizdžio fragmentai, kuriuose jungiasi, vienas kitą papildo medinės architektūros ritmika ir gamtovaizdžio detalės.

Kauno fotoklubo prezidentė K.Valasevičienė ne tik aktyviai organizuoja Kauno fotoklubo narių parodas, bet ir rengia savo personalines. Neseniai viena jų – "Kauno fortai" – buvo surengta Kauno klinikų Radiologijos diagnostikos centre. Šiuo metu fotografės paroda "Šviesoraščiai" eksponuojama Nacionalinio Kauno dramos teatro kavinėje.

Apie Kauno fotoklubo veiklą ir narių bendrystę – pokalbis su K.Valasevičiene.

– Šiuo metu Kauno fotoklubo narių paroda "Metų laikai" jau veikia Kauno klinikose, Radiologijos diagnostikos centre, taip pat metinė klubo narių paroda atidaryta VDU, o vėliau bus perkelta į tradicines "Akropolio" parodoms skirtas erdves. Gal galėtumėte papasakoti, kaip klubas susibūrė, kokie jo tikslai?

– Kauno fotografijos entuziastai, kelerius metus bendravę ir eksponavę savo nuotraukas portale Efoto.lt ir rinkdavęsi į ketvirtadieninius susitikimus, nusprendė savo susibūrimus įvilkti į kitokį drabužį – įteisinti ir jau su oficialiu vardu plėtoti savo veiklą, tęsiant dar 1963 m. įkurto ir su pertraukomis veikusio Kauno fotoklubo tradicijas. Pastarasis išugdė ne vieną Lietuvoje ir pasaulyje garsų menininką. Dabartinis fotoklubas pirmą kartą viešai prisistatė Kauno visuomenei 2010 m. gegužės 26 d. VDU galerijoje "101".

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Banalusis

Banalusis portretas
Tie atspindžiai vandenyje, ar kas tokios dar nėra daręs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių