Į širdį – skirtingais keliais

Kauno filharmonijos parodų erdvėje atidaroma Gintaro Zubrio ir Žydrūno Šlajaus tapybos ir grafikos paroda "Iš rankos ir širdies". Tapytojo ir grafiko kūriniai tik iš pirmo žvilgsnio neturi juos jungiančio bendrojo vardiklio.

Skirtingoms dailės sritims atstovaujantys autoriai parodoje pristato įvairia tematika sukurtus darbus, tačiau juos jungia preciziška atlikimo technika, įsigilinimas į kuriamą objektą, kad ir kas jis būtų – žmogaus portretas, abstrakcija ar natiurmortas. Ši paroda puikiai atspindi kalėdinę susikaupimo ir naujų vidinių atradimų nuotaiką.

Tapytojas G.Zubrys 1996 m. baigė studijas Vilniaus dailės akademijos tapybos katedroje. Parodose pradėjo dalyvauti dar būdamas studentas: 1995 m. jo darbai buvo atrinkti į prestižinę "1995: Lietuvos menas" parodą Šiuolaikinio meno centre.

Šiandien menininko kūrybinėje biografijoje – trylika grupinių, dvi personalinės parodos. Menininko darbus interneto "Saatchi" galerija iš tūkstančių ten savo kūrinius eksponuojančių dailininkų yra atrinkusi į specialioje rubrikoje pristatytą kolekciją. Jo darbų yra įsigiję meno gerbėjai Nyderlanduose, Šveicarijoje.

G.Zubrys eksponuoja optinę iliuziją kuriančius tapybos darbus ir natiurmortus – pastaruosius kuria nuo 2014-ųjų. Meistriškai nutapyti indai, draperijos, stiklas provokuoja liesti paveikslą, tačiau realybės vaizdavimas paremtas idėja, gyvai nutapytu natiurmortu ir yra visiškai nutolęs nuo fotorealistų, atkartojančių ir perkuriančių aparato užfiksuotą vaizdą.

Ši paroda puikiai atspindi kalėdinę susikaupimo ir naujų vidinių atradimų nuotaiką.

Darbai lakoniški, santūraus kolorito, skendi šiaurietiškoje dulsvoje šviesoje. Savo abstrakčiuose, optine geometrija paremtuose darbuose tapytojas susitelkia į linijos, formos ir spalvos vienovę, nuotaika yra sukuriama per formų ir spalvų dermę, kontrastą, prieštaras. Erdviniai, preciziškai atlikti tapytojo darbai fiksuoja būseną, nuotaiką. Tą atspindi ir darbų pavadinimai: "Išėjimas", "Komunikacija", "Malonumas". Visoje tapyboje, tiek natiurmorte, tiek optiniuose darbuose, menininkui svarbu erdvė, emocijas ir pojūčius veikiantis vizualumas.

Grafikas Ž.Šlajus 1996 m. baigė Vilniaus dailės akademijos architektūros ir dizaino katedrą, įgydamas taikomosios grafikos kvalifikaciją. Meno projektuose ir parodose, performansuose pradėjo dalyvauti dar studijų metais. Grafikos ir fotografijos parodose dalyvauja nuo antro kurso. Vėliau Ž.Šlajus pradėjo kurti naudodamas grafito ir lino raižinių technikas. Pastaruoju metu savo darbus kuria naudodamas kompiuterines technologijas.

Parodoje Ž.Šlajus pristato portretus, kurie yra sukurti kombinuota technika, juose dailininkas stengiasi susitelkti ties portretu, žmogaus veido bruožų, laikysenos, detalių išryškinimu. Tačiau tuo pat metu per skirtingų kontekstų, skirtingų technologijų supriešinimą dailininkui svarbu kurti ironišką santykį. Šis santykis Ž.Šlajaus darbuose yra sukuriamas į preciziškai sukurtą grafikos darbą įvedant reklaminę funkciją atliekančio plakato detales, išryškinant portretuojamojo charakterį per detalę, kuri yra išdidinama, transformuojama, išryškinama per spalvą.

Žaismingas santykis, eksperimentavimas su grynojo meno ir populiariosios kultūros kontekstais būdingas parodoje eksponuojamiems Ž.Šlajaus darbams "Mergaitės portretas", "Portretas su monokliu", "Portretas su obuoliu", "Portretas su pirštine".

Kas: G.Zubrio, Ž.Šlajaus paroda "IŠ RANKOS IR ŠIRDIES".

Kur: Kauno Valstybinėje filharmonijoje.

Kada: Gruodžio 13 d. 17 val. veiks iki sausio 7 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių