Globali iniciatyva braižo naują Kauno kultūrinį žemėlapį

  • Teksto dydis:

"Gallery Weekend Kaunas 2018" – jau trečiasis galerijų savaitgalio renginys Kaune, įpusėjus pavasariui užliejantis ir į vieną kultūrinį maršrutą sujungiantis galerijų ir viešąsias miesto erdves.

Įkvėpė Berlyno pavyzdys

Tradiciškai žymėdama besibaigiantį galerijų sezoną, iniciatyva šiais metais lankytojams pristatys bene 30 įvairaus formato renginių. Šiemet bus atvertos tiek jau veikiančios, tiek lankytojų pamirštos erdvės.

"Gallery Weekend Kaunas" (GWK) – renginys, sujungiantis jau veikiančias galerijas, vienam savaitgaliui atvertas, apleistas, ir kitas viešąsias erdves į bendrą žemėlapį. Tai vienas pirmųjų tokio pobūdžio įvykių ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Renginio iniciatorius Andrius Pukis, kartu su komanda, galerijų savaitgalio idėją Kaune įgyvendino grįžęs iš Berlyno galerijų savaitgalio. Pirmasis renginys 2016-aisiais Kaune truko tris dienas: išplito per vienuolika galerijų erdvių ir per dvi specialiai GWK savaitgaliui atvertas erdves.

Antraisiais metais lankytojams buvo pristatyta šešiolika galerijų ar kitų erdvių, taip pat ir keturių aukštų rekonstruojamas buvęs banko pastatas. Šis tapo galerijų savaitgalio informaciniu centru, "Menų banku": čia įgyvendinta plati atviro kvietimo menininkų pasiūlyta programa – parodos, performatyvūs įvykiai, edukaciniai renginiai. Svarbiais programos akcentais tapo specifiniai vietos kūriniai, įgyvendinti M.K.Čiurlionio dailės, Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejų ekspozicinėse erdvėse. Šiemet galerijų savaitgalis žengs ir į viešąsias lauko erdves.

Šiais metais siekiame toliau skatinti galerijų ir menininkų dialogą, specifinius, konkrečioms vietoms pritaikytus projektus.

"Šiais metais siekiame toliau skatinti galerijų ir menininkų dialogą, specifinius, konkrečioms vietoms pritaikytus projektus. Dvejus metus tyrinėję vidaus erdves, žengiame į viešąsias lauko lokacijas", – šių metų akcentais dalijasi GWK rengėjai.

Sudarydami 2018-ųjų programą, organizatoriai kvietė apie save pranešti visus, norinčius atverti savo erdves naujiems lankytojų srautams, naujoms auditorijoms, aprėpiančioms šeimas, jaunimą, vidutinio amžiaus meno (ir ne tik) mylėtojus ir senjorus.

Šurmulys istorinėse erdvėse

Šiemet didysis GWK atidarymas gegužės 10 d. 18 val. vyks Ąžuolų kalne, dabar kauniečių vadinamame Pelėdų kalne, kur yra istorinė, pirmoji Kauno galerija – Laikinoji M.K.Čiurlionio dailės galerija. Ji įsikūrė prieš daugiau nei 90 metų ir bus atverta šiuolaikinio meno projektams visą GWK savaitgalį.

Vakaro metu bus pristatyta plati programa: laikinosios galerijos pastate veiks kuruota paroda, netoliese esančioje Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto fotografijos galerijoje "Bright & Showy" vyks parodos atidarymas.

Lankytojai kviečiami dalyvauti teatralizuotoje ekskursijoje – šokio spektaklyje "Dolls 2.0", kurį pristatys butō šokio teatras "Okarukas". Performansas-spektaklis sukurtas bendradarbiaujant butō šokio choreografei ir dramaturgei, šokėjams, dirbtinį intelektą tyrinėjančiam mokslininkui, vaizdo  menininkui ir kompozitoriui. Pagrindinės herojės – merginos, muziejaus / parodos gidės, išmanančios šiuolaikinio meno lauką. Gidžių tapatybės nėra visiškai aiškios, todėl įprasta ekskursija ir ekskursijos gidžių pasakojimai pamažu virs siurrealistine situacija, kurioje žiūrovai taps laikinais pasakojimo apie meno pasaulį ir moters padėtį šiuolaikinėje visuomenėje įkaitais ir dalyviais.

Gegužės 11 d. galerijų savaitgalio programa tradiciškai prasidės Senamiestyje. VDU menų galerijoje "101" įvyks Lauros Marijos Balčiūnaitės performansas "Come to my tent #2", bus pristatyta paroda "Dream Sequence". Barselonoje gyvenanti ir kurianti menininkė L.M.Balčiūnaitė pasakos apie skirtingas draugystes, kurių vienintelis jungties taškas – pati autorė. "Dream Sequence" narplioja prisiminimų, svajonių ir sapnų naratyvus per erdvinius koliažus. Menininkė ieško erdvės intymumui, atsirandančios tuo pačiu metu tiek virtualioje, tiek fizinėje realybėje. Siekdama betarpiškumo per vizualines interpretacijas, ji atskleis asmeniškas istorijas ir aistras, užsimezgančias skaitmeninėje komunikacijoje. Tai nardymas per socialines struktūras nežinant, kurį krantą pasirinkti.

Studentų iššūkis

VDA Kauno fakulteto A.Uždavinio auditorijoje bus atidaroma trečiojo kurso grafikos studentų paroda "€ 1,95". Parodos pavadinimas – tiksli popieriaus davinio kaina, kiekvieno studento sumokėta už tris popieriaus lapus, skirtus šiai parodai. Studentų sprendimas kaina įvardyti savo pusės metų darbo rezultatus sufleruoja per šį laikotarpį nagrinėtą temą – kičą.

Pagal vieną versijų, žodžio "kičas" reikšmė siejama su XIX a. Miuncheno dailininkų ir meno pirklių vartotu žodžiu "verkitschen", reiškusiu "pigiai parduoti, iškišti". Postmodernizmo epochoje kičas ir menas vystosi bemaž lygiagrečiai – vieno reiškinio vystymasis sukuria palankias sąlygas kito augimui ir plėtojimuisi. Plačiai pasklidęs, fiziškai ir finansiškai lengvai prieinamas kičas taikosi į asmenines asociacijas ir universalią estetiką, taip rasdamas sau vietą bemaž kiekvieno iš mūsų sąmonėje. Pusę metų parodos autoriai nagrinėjo savo ir kičo fenomeno sąlyčio taškus. Šio proceso rezultatai – parodoje.

Dvejus metus tyrinėję vidaus erdves, žengiame į viešąsias lauko lokacijas.

Galerija "Meno parkas" kvies pasižvalgyti po čia vykstančią tradicinę Baltijos šalių šiuolaikinės keramikos ir Aušros Andziulytės personalinę parodas, susitikti su autoriais. Kauno fotografijos galerijoje įvyks Ivaro Gravlejo parodos "Kūryba ir tyrimai" atidarymas.

Reveransas Kauno modernizmui

Aplankius parodas galerijose, kauniečiai kviečiami į centrinę miesto dalį – Kauno menininkų namus (KMN). Čia įvyks GWK antrosios dienos pabaigtuvės: bus pristatytas gyvas kompozitoriaus, elektroninės muzikos prodiuserio Pijaus Džiugo Meižio, dar žinomo Münpauzn pseudonimu, pasirodymas.

Dalyvaujant pastarajam, savo kūrinį "Kauno studija" pristatys KMN reziduojantys menininkai Dalia Mikonytė ir Adomas Žudys. Vaizdo kūrinys "Kauno studija" – komplimentas unikaliam Kauno modernizmui ir tęstinio projekto "Miesto studijos" dalis.

Pasitelkę fotogrametrijos raišką menininkai D.Mikonytė ir A.Žudys į kiekvieną tiriamą miestą ar regioną stengiasi pažiūrėti asmeniškai. Pasak menininkų, jie kuria "daugiasluoksnį kiekvieno miesto maršrutą ir virtualų žemėlapį, kuris kur kas didesnis nei reali miestų teritorija ar ją atkuriančių technologijų galimybės. Mūsų kuriama erdvė – technologiškai kintantis ir tąsus miestas. Nesistengiame sukurti vientisos erdvės – ji sutrūkinėjusi ir pabirusi, kaip ir mūsų tapatybės. Žemėlapis nebūtinai yra tik realybės atvaizdas, tai ir jos kūrimo priemonė. Pastatų fasadus ar skulptūrinius paminklus perkeliant, sukabinant vieną su kitu, susidaro keista, vaiduokliška ir siurreali miesto perspektyva, kuri ne tik perkuria urbanistinį peizažą, bet ir užbėga realybei už akių".

Po atviru dangumi

Šeštadienį, gegužės 12 d., bus gausu performatyvių ir viešųjų erdvių projektų. Kauno paveikslų galerijoje į susitikimą kvies jaunieji tapytojai, dalyvaujantys parodoje "Jauna Kauno ir Rygos tapyba".

13–15 val. M.K.Čiurlionio galerijos prieigose dabartį nagrinėti kvies performatyvus karšto stiklo formavimo procesas.

14 val. M.K.Čiurliono dailės galerijos Muziejaus auditorijoje bus pristatomas antrasis "Žurnalo Kaunui" numeris, o lauke įsikurs Manto Mikutavičiaus instaliacija "Laiko mašina". "Ar kada nors susimąstome, kad nematome dabarties? Matome tik praeitį. O kas, jei, žvelgiant į veidrodį, mūsų matomas atspindys yra du kartus senesnis nei mūsų žvilgsnis? Kas, jei mes dar kelis kartus padvigubintume atspindžio atstumą?" – klausia M.Mikutavičius. Instaliacija "Laiko mašina" gimė dabarties ieškojimuose. Persmelkta laiko potyrių, tyrinėjant siurrealų "čia ir dabar" momentą, instaliacija mus perkelia laike. Kube susikerta kelios paralelinės erdvės ir laiko sankirtos, kurios nukelia mus atgal.

16 val. savo projektą "Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų" menininkė Auksė Petrulienė pristatys paveikslų galerijos baseine. Čia atveriama nauja, demokratiška erdvė – vasaros paviljonas, kuriame startuoja kūrybinių dirbtuvių ir renginių ciklas. Projektas "Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų" kviečia stebėti ir analizuoti šiandien mieste vykstančius procesus, diskutuoti ir kurti.

Kūrybinių dirbtuvių lauko sezoną atidarys Kauno šokio teatras "Aura". Prancūzų choreografės Bea Debrabant spektaklis "Norėčiau būt paparčio žiedu" – apie medžius. Arba apie žmones, kurie gyvybiškai reikalingi vieni kitiems tam, kad bendrautų, kvėpuotų, veiktų, išliktų. Spektaklis taps įvadu į šios vasaros tyrinėjimų temą: miesto medžiai ir žmonės.

Paviljono dirbtuvėse temos keliamų atsakymų paieškai pasitelkiami meno ir tarpdisciplininiai instrumentai. Nuo gegužės iki spalio pabaigos čia vyks dailės, šokio, teatro, teksto, gamtamokslinės dirbtuvės. Jų dalyviams nereikės išankstinio pasiruošimo, paviljono veiksmą išbandyti galės ir smalsūs praeiviai, ir prisiekę meno žinovai.

"Auros" šokėjai mokys ryšį su aplinka atkuriančių judesio technikų. Netrukus pakvies kolektyvinio manifesto rašymo dirbtuvės, audringos Forumo teatro diskusijos, "Bombo feminista" būgnų ritmai, botaniniai pasivaikščiojimai po žalius Paveikslų galeriją supančius šlaitus.

Paviljoną sukūrė "Office De Architectura" komanda: Jautra Bernotaitė, Ronaldas Pučka, Andrius Ropolas ir Paulius Vaitiekūnas, šiemet projektuojantys ir "Pelkės paviljoną" ("The Swamp Pavilion") XVI Venecijos architektūros bienalėje.

Galerijos viduje lyg kaštono branduolys bus atverta bendruomenių platformos "Mažosios istorijos" paroda "Nukirstas miestas – persodintas žmogus". Tai viso projekto sėkla, idėjinis koncentratas, saugomas galerijoje ir laukiantis išsiskleidimo už jos sienų.

Eksperimentai su garsais

Alternatyvi erdvė "Šelteris" siūlys "Un / Natural Field Recordings / Natural Overdubs" kolaboracinį eksperimentinio garso pasirodymą. Performanso, garso ir vizualiaisiais menais visame pasaulyje užsiimantis JAV menininkas Williamas Costa–Bilwa aprėpia ir žmogaus kuriamus, skaitmeninius, analoginius ir mechaninius garsus, ir atsitiktinius – tuos, iš kurių susiklosto garsinis miesto peizažas. Garsų įrašai grojami įvairiose miesto erdvėse, vėl juos įrašant naujame kontekste ir perdengiant naujo kotenteksto generuojamu garsu. Vėliau perdengti garsai redaguojami ir kompiliuojami į garso paletes, kurios panaudojamos kuriant kompozicijas ar atliekant gyvą pasirodymą.

Į ekskursijos po parodas pakvies POST galerija ir M.Žilinsko dailės galerija, leidinių pristatymai, zinų piknikas.

Vakaro akcentu taps festivalio dūzgės ant dar vieno kalno – Parodos – bare "O kodėl ne?", kur bus pristatytas debiutinis "Bionics" albumas "Cycles".

Mes ir "YouTube"

Sekmadienis, gegužės 13 d., tradiciškai bus skirtas šeimoms, kūrybinėms dirbtuvėms menininkų studijose, jau atidarytų parodų lankymui, susitikimams su kūrėjais ar bendruomenėmis.

Netikėtas programos posūkis lauks antroje dienos pusėje – kartu su KMN vyksiančiu menininkų Paulinos Drėgvaitės ir Nicko Woodo "YouTube" vakarėliu. KMN reziduojantys Edinburge ir Kaune gyvenantys kūrėjai kvies į "YouTube" prezentaciją ir diskusiją.

"YouTube" algoritmas mus įtraukia, amžinai manipuliuodamas mūsų dėmesiu, naviguodamas jį vaizdinių sūkuryje. Galbūt tai tariamas produktyvumo, užimtumo šaltinis, visuotinai apšviečiantis mus nuo sriubos receptų ir kūno rengybos instruktažų iki universiteto lygio paskaitų ir plaukimo pamokų. Tačiau kaip galime išmokti džiaugtis švaistymo malonumais? Kaip galime tyrinėti trajektorijas, nepasiduodančias sėkmės ir užimtumo retorikai?" – pastebi menininkų duetas. Diskusijai baigiantis menininkai pakvies į "YouTube" vakarėlį "Geri dalykai nutinka, kai palieku namus".

Pastebėti ir užsienyje

Siekiant skatinti Kauno matomumą kultūriniame pasaulio žemėlapyje, pernai GWK komanda buvo pakviesta į Europos ir pasaulio galerijų savaitgalių bei meno savaičių rengėjų susitikimą Barselonoje. Kauniečiai renginyje dalyvavo kartu su Čikagos (JAV), Dublino (Airija), Bukarešto (Rumunija), Budapešto (Vengrija), Paryžiaus (Prancūzija), Madrido, Barselonos (Ispanija), Varšuvos (Lenkija) galerijų savaitgalių bei Vienos (Austrija) meno savaitės rengėjais. Šiemet GWK iniciatyva priimta į tarptautinį pasaulinio galerijų savaitgalių tinklą. Skėtinėje organizacijoje šiuo metu 14 narių. Galerijų savaitgaliai – tai globali iniciatyva, žyminti šalių bei miestų kultūrinio gyvenimo intensyvumo taškus, sezono atidarymus ar uždarymus.

GWK renginių programa

Gegužės 10 d. 18 - 21 val.

GWK atidarymas: parodos, butō šokio teatro Okarukas "Dolls 2.0" premjera, vakaro koncertas. Laikinoji M.K.Čiurlionio galerija ir J.Vienožinskio menų fakulteto fotografijos galerija "Bright and Showy Kaunas", Pelėdų kalnas, A.Mackevičiaus g. 27

Gegužės 11 d. 15 - 21 val.

15 val. Tekstilės ir Keramikos studentų parodos atidarymas (VDA Kauno fakulteto "Garažo galerija", V.Sladkevičiaus g. 6).

16 val. Lauros Marijos Balčiūnaitės paroda "Dream Sequence" ir performansas "Come to my tent" (VDU Menų galerija "101", Muitinės g. 7).

16.30 val. Speciali GWK programa, parodos atidarymas (Rūsio galerija, Muitinės g. 7).

17 val. VDA KF III kurso grafikos studentų parodos "€ 1,95" atidarymas (VDA Kauno fakultetas, Algio Uždavinio auditorija (II aukštas), Muitinės g. 4).

18 val. XII Baltijos Šalių šiuolaikinės keramikos paroda "Pavasaris 2018" ir Aušra Andziulytė. "Įsirėžę vaizdai", susitikimai su abiejų parodų autoriais (Galerija "Meno parkas", Rotušės a. 27).

19 val. Ivaro Gravlejo parodos "Kūryba ir tyrimai" atidarymas (Kauno fotografijos galerija, Vilniaus g. 2).

20.30 val. KMN rezidencijos: Kauno studija. Dalios Mikonytės ir Adomo Žudžio video instaliacija, gyvas muzikinis Pijaus Džiugo Meižio (Münpauzn) pasirodymas (Kauno menininkų namai, V.Putvinskio g. 56).

Gegužės 12 d. 10-23 val.

13-16 val. Zinų piknikas (Kauno menininkų namai, V.Putvinskio g. 56).

13-15 val. Manto Mikutavičiaus instaliacija "Laiko mašina" ir performatyvus karšto stiklo formavimo procesas (Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejaus kiemelis, V.Putvinskio g. 55).

14 val. "Žurnalo Kaunui Į" antrojo numerio pristatymas (Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus auditorija, V.Putvinskio g. 55).

15-17 val. Knygyno skaitymo grupė "Reading extended" su menininke Liza Baliasnaja (Šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas "Six chairs books", V.Putvinskio g. 56).

15 val. "Jauna Kauno ir Rygos tapyba’18", susitikimas su parodos autoriais (Kauno paveikslų galerija, K.Donelaičio g. 16).

16 val. Projekto "Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų" pristatymas. (Kauno paveikslų galerijos baseinas, K.Donelaičio g. 16).

17 val. Architektūros paroda ,,Architektūrinė Simbiozė. Tarp Žmogaus ir Gamtos", ekskursija po parodą su architekte Vika Pranaityte (POST galerija, Laisvės al. 51a).

19 val. "Un/Natural Field Recordings / Natural Overdubs", kolaboracinis eksperimentinio garso pasirodymas (Šelteris, Vytauto pr. 79).

21 val. GWK 2018 dūzgės: "Bionics "Cycles", debiutinio albumo pristatymas "O kodėl ne?" (Perkūno al. 4).

Gegužės 13 d. 12-19 val.

13-17 val. Atvira studija: tapytojos Mildos Gailiūtės kūrybiniai užsiėmimai šeimoms su vaikais (Dailės studija "Meno kelias", Laisvės al. 46 (II a.).

13-17 val. Atvira studija: Atrask "Teatro fabriką" kartu su VDA Kauno fakulteto Grafinio dizaino katedra ("Teatro fabriko" erdvės, Kęstučio g.62).

13-14 val. Atvira studija: stiklo menininkės S. Atkočiūtės edukacinis užsiėmimas "Džiaugsmingo meno laboratorija" šeimoms su vaikais ("Stiklo namai", A.Mapu g. 20).

14 val. Vaivos Bezhan fotografijų paroda "Vilties paieškos pelenuose: istorijos iš Afganistano", ekskursija po parodą (Kauno įvairių tautų kultūrų centras, Šv. Gertrūdos g. 58).

17 val. KMN rezidencijos: Paulina Drėgvaitė ir Nick Wood, "Švaistymas", Youtube prezentacija ir diskusija (Kauno menininkų namai, V.Putvinskio g. 56).

18 val. KMN rezidencijos: Paulina Drėgvaitė ir Nick Wood, "Geri dalykai nutinka, kai palieku namus": "YouTube" vakarėlis (Kauno menininkų namai, V.Putvinskio g. 56).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių