Festivalis „Iš arti“: bendrystės ir tapatybės paieškos

Lapkričio 9–16 d. Kaune jau 22-ąjį kartą vyks šiuolaikinės muzikos festivalis "Iš arti". Šiais metais jis įsilieja į Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio renginių tėkmę, todėl programoje daug dėmesio skiriama lietuviškos tapatybės akcentams.

Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus, VšĮ "Iš arti", Kauno valstybinė filharmonijos organizuojamame festivalyje išgirsime kūrinių premjeras, bus atspindėtos naujausios akademinės muzikos tendencijos, pristatyti originalūs atlikėjų kolektyvai. Festivalis garsėja integruotais projektais, ypač su vaizduojamojo meno atstovais, tad ir šį kartą klausytojų bei žiūrovų laukia intriguojanti ekspozicija.

Garsų peizažai

Festivalį atvers unikali paroda – skulptoriaus Luko Šiupšinsko ekspozicija "Urban flora". Tai įspūdžius fiksuojantis pamąstymas apie gamtos formų tęsinį mieste, lyg šiuolaikinio botaniko surinkta urbanizuota augalų kolekcija.

Meno mugėje "Art Vilnius'18" pristatytos ekspozicijos miesto flora festivalyje atgis originaliai įgarsinta kompozitoriaus Antano Kučinsko. Klausytojai galės išvysti dar vienos – jau tradicine tapusios parodos "Šnabždesys" – objektus. Parodoje dalyvaus dailininkai Aistė Juškevičiūtė, Aušra Andziulytė, Eva Pohlke, Jolanta Galdikaitė, Jovita Glemžaitė-Matuzienė, Gvidas Latakas, Wieslawas Wachowskis ir šios parodos kuratorius Gintautas Vaičys.

Be sienų

Anot festivalio meno vadovės kompozitorės Zitos Bružaitės, pagrindinis koncertų programų atrankos kriterijus yra kompozicijos, kurios gali būti puikiai įterptos į įvairias epochas pristatančią programą šiandienos muzikinės kultūros kontekste.

Kartais ir senuoju ar nematytu instrumentu atliekama nežinomo autoriaus kompozicija gali nuskambėti labai netikėtai ir moderniai.

"Šiame festivalyje "suartinimų" pasitaiko vis dažniau ir daugiau, reikšmės labai išplėstos – nauja, nes pamiršta ir gaiviai skambanti senovė, nauja, kažkokia ypatinga interpretacija, jungtys su kitais menais, naujas kūrinys, senas kūrinys individualios koncepcijos rėmuose ir pan. Kartais ir senuoju ar nematytu instrumentu atliekama nežinomo autoriaus kompozicija gali nuskambėti labai netikėtai ir moderniai", – teigia Z.Bružaitė.

Šias nuostatas atspindės jau pirmasis festivalio simfoninės muzikos koncertas, kurio kodu rengėjai pasirinko Baltiją. Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine'as Orbelianas (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas), Kauno valstybinio choro vyrų grupė (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis), smuikininkė Rūta Lipinaitytė ir dirigentas Martynas Staškus interpretuos lietuvių, latvių ir estų kompozitorių muziką. Skambės ir premjeriniai opusai – Žibuoklės Martinaitytės bei latvio Mārtiņšo Viļumso.

Ypač intriguojanti jauno kompozitoriaus Zachary Egano kompozicija. Klaipėdoje gimęs, dabar Niujorke gyvenantis menininkas po daugelio metų pirmą kartą atvyksta į Lietuvą, kur tikisi iš naujo atrasti lietuviškos tapatybės dvelksmą. XX a. Lietuviškos muzikos "aukso fondui" koncerte atstovaus Juozo Gruodžio orkestriniai kūriniai, parašyti Nepriklausomoje Lietuvoje ir padarę įtakos lietuvių simfoninės muzikos raidai.

Ypatingas festivalio svečias – išilginių fleitų kvartetas "Block4" iš Jungtinės Karalystės. Klausytojai galės iš arti pamatyti unikalius instrumentus ir mėgautis nepakartojamu jų skambesiu. Susibūręs 2012 m. kolektyvas jau yra pelnęs aukščiausius apdovanojimus tarptautiniuose konkursuose Jungtinėje Karalystėje ir JAV, dalyvavęs prestižiniuose festivaliuose, projektuose. Kolektyvui būdingas dinamiškas požiūris į šiuolaikinę muziką – greta renesanso ir baroko interpretacijų, "Block4" nevengia į savo programas įpinti dabarties muzikos kūrėjų opusų. Festivalyje skambės ir lietuvių kompozitoriaus Ramūno Motiekaičio kūrinio premjera, kuriai atlikėjai ruošėsi bendraudami su autoriumi per skaipą. Asamblio nariai kuria patys, atlieka aranžuotes ir kitaip paįvairina savo programas. Siekiant užfiksuoti daugybę tembrinių ir dinaminių grojimo galimybių, kolektyvas pasitelkia visą spektrą instrumentų – nuo sopraninės iki kontrabosinės fleitos.

Kitoks sakralumas

Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje klausytojų laukia premjera – išgirsime Vidmanto Bartulio "Rožinį", kurį subtiliai interpretuos Kauno vokalinis ansamblis "Acusto" (meno vadovas Kęstutis Jakeliūnas) ir Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro "Ąžuolynas" konsortas, diriguojami Giedriaus Vaznio. Anot kompozitoriaus, kūrinys nėra grynai sakralinis: "Sakralinis tiek, kiek mums visiems svarbi atmintis... išvykusių lietuvių menininkų karo metu, po karo, atmintis apie gyvuosius ir mirusius."

Šių metų festivalio kamerinės muzikos programoje – net trys instrumentiniai trio: "Trio Khaldei" ir "Kugoni trio" iš Belgijos bei lietuviškai tarptautinis "Trio Agora". Pastarąjį kolektyvą subūrė du kauniečiai, buvę bendramoksliai, o dabar jau puikiai žinomi menininkai – Žilvinas Brazauskas (klarnetas) ir Robertas Lozinskis (fortepijonas), pasikvietę į kompaniją violončelininkę Natanią Hoffman (Italija, JAV, Belgija). Jaunatviškas kolektyvas parengė lietuvių kompozitorių kūrinių panoramą, kurią įrėmina lietuvių liaudies dainų motyvai, spalvingai ir originaliai perteikti kompozitoriaus Joelio Hoffmano. Trio atlikėjai teigia, kad ši programa yra bandymas ieškoti tapatybės jungčių ir jose išgirsti Lietuvos garsus – nuo liaudies dainos, pagoniškų ženklų iki skambančios istorijos apie politinių kalinių išgyvenimus Rusijoje ar taškų, linijų, abstrakčių ir konkrečių figūrų įkvėpto hipermontažo.

Tame pačiame koncerte išgirsime ir "Kugoni trio" (Belgija), kurio programoje dominuos šios šalies kompozitorių kūryba. Svečių iš Belgijos pasirodymas bus tarsi atsvara lietuviškam "Trio Agora" turiniui ir kartu – dviejų šalių kultūrinis suartėjimas.

Kitas Belgijos ansamblis – "Trio Khaldei" pirmą kartą koncertavo 2011 m., o dabar mėgaujasi nepaprastu populiarumu savo šalyje ir už jos ribų. Kolektyvas savo programoms renkasi rečiau girdimą muziką, šiuolaikinių autorių opusus bei pasaulinio garso meistrų kūrybą. Festivaliui "Iš arti" belgų trio paruošė programą "Debussy ir jo spektrinis palikimas", išaugusią iš šio prancūzų kompozitoriaus estetinių nuostatų. Koncerte taip pat skambės specialiai festivaliui parengtas naujausias Jono Jurkūno opusas.

Baigiamasis festivalio akcentas – bendras penkių autorių kūrinys "Džiazo mišios" ir improvizacijos sakralinės muzikos temomis. Koncerte dalyvaus gausios atlikėjų pajėgos: valstybinis choras "Vilnius" (vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas), Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Jievaras Jasinskis), Baltijos gitarų kvartetas (Zigmas Čepulėnas, Sergejus Krinicinas, Saulius S.Lipčius, Chrisas Ruebensas), dirigentas Giedrius Pavilionis. Sakralinio ciklo idėja gimė koncertinėje įstaigoje "Kauno santaka", o kūrinį sukomponavo Lietuvos kompozitoriai, gerai žinomi akademinės, džiazo, elektroninės ir teatro muzikos klausytojams: Jievaras Jasinskis, Laimis Vilkončius, Zita Bružaitė, Linas Rimša ir Antanas Jasenka. Kūrinys jau buvo atliktas II tarptautiniame Šv.Jokūbo festivalyje, o į koncertų salę atkeliauja išlaisvėjęs ir prisodrintas naujų tembrų. Anot autorių, jungtinėms "Džiazo mišioms" juos sutelkė siekis modernios ir džiazo muzikos priemonėmis įprasminti sakralumą, kalbėti apie amžinus dalykus, remiantis tūkstantmete krikščioniška patirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių