Ch. Sugiharos žygdarbis – gera žinia ateities kartoms

Renginių ciklo "Sugiharos savaitė" organizatoriai kviečia kauniečius į dokumentinio filmo "Sugiharos išgelbėtieji: žydai ir japonai, praeitis ir ateitis" (2017) peržiūrą. Į premjerą atvyksta ir filmo scenarijaus autorius bei režisierius Junichi Kajioka.

Filmo apie garsųjį tarpukario Japonijos diplomatą Chiunę Sugiharą autorius – spalvinga asmenybė. Baigęs verslo administravimo studijas, laisvalaikiu mėgstantis darbuotis sode ir gaminti maistą (J.Kajioka yra diplomuotas sušių gaminimo meistras) vyras gyvenime pirmenybę teikia aktorystei, filmų prodiusavimui ir kūrimui.

"Supratau, kad vaidindamas kitų žmonių gyvenimus, atrandu pats save, – sako jis. – Tai mane žavi, tačiau filmo prodiuseris – jau kitas lygmuo. Čia turi daugiau atsakomybės ir esi nuolat išbandomas – turi priimti kylančius iššūkius. Ir tai mane tenkina labiau negu vaidyba!"

J.Kajioka aktorystės meno mokėsi pas garsų japonų aktorių Teruyuki Kagawa. Debiutavo 1990 m. vienoje iš japonų televizijos "muilo operų". Vėliau sekė aktorystės studijos Kinijoje, kur buvo ne tik tęsiamas darbas TV serialuose (vaidino istorines japonų asmenybes), bet ir sukurti pirmieji profesionalūs vaidmenys kine. Už vaidmenis filmuose "Gyvenimo karalius" (2012) ir "Telefono būdelė (2013) J.Kajioka buvo nominuotas apdovanojimams kino festivaliuose Didžiojoje Britanijoje bei Indijoje.

Dar du apdovanojimus – geriausio antro plano aktoriaus – tarptautiniuose kino festivaliuose jam pelnė paslaptingo Zen sušių virėjo vaidmuo jau Europoje kurtame filme "Taking Stock" (2015). "Tai buvo smagiausias vaidmuo, leidęs linksmai paimprovizuoti su anglų aktore Kelly Brook. Dirbau su malonumu ir tai išėjo į gera!" – pasakoja aktorius.

Vis dėlto didžiausio pripažinimo sulaukė pirmasis paties J.Kajiokos prodiusuotas bei statytas filmas – istorinė dokumentinė juosta "Imphal 1944" (2014). Tarptautiniame Monako filmų festivalyje už šį darbą J.Kajioka buvo apdovanotas kaip geriausias prodiuseris, o jo sukurtas scenarijus buvo pripažintas geriausiu trumpo metražo dramos kategorijoje. "Šio filmo tikslas – nutiesti tiltus tarp skirtingų šalių bei kultūrų idėjų ir vertybių", – sako režisierius.

Tą pačią temą jis tęsia ir antruoju savo dokumentiniu filmu – "Sugiharos išgelbėtieji: žydai ir japonai, praeitis ir ateitis". Apie jį su aktoriumi, prodiuseriu ir režisieriumi J.Kajioka kalbėjomės plačiau.

– Kaip jums gimė idėja sukurti filmą apie Ch.Sugiharą?

– Iki tol kūriau filmus, kurie padeda tiesti tiltus tarp valstybių, žmonių ir kultūrų, kartu pristatydamas svarbius Japonijos žmones platesnei auditorijai. Vienoje savo juostų norėjau parodyti ir Ch.Sugiharą – siekiau tai padaryti 30-ųjų jo mirties metinių proga. Tačiau ta tema jau buvo susukti keli dokumentiniai filmai, o aš norėjau jo istoriją pristatyti kitaip. Ir tuomet man pavyko Niujorke paimti interviu iš Ch.Sugiharos išgelbėtų žmonių. Iš jų išgirdau mažiau žinomų faktų ir istorinių detalių, kurios man pasirodė svarbios. Jaučiau, kad labai svarbu išsaugoti šią informaciją ateities kartoms filmo formatu.

– Kodėl, jūsų nuomone, šiandienė karta turėtų žinoti apie japonų diplomato žygdarbį?

– Kiekvieną dieną mes susiduriame su naujienų pranešimais apie žmonių įvykdytas piktadarystes. Manau, kad pasakojimai apie gerus darbus, tokius kaip Ch.Sugiharos žygdarbis, įkvėptų žmones daryti daugiau gero ir atsisakyti baimės bei neapykantos. Japonų diplomato istorija ir jo išgelbėti žmonės suteikia mums labai pozityvią žinią. Todėl labai svarbu šią istoriją perduoti naujajai kartai.

Manau, kad pasakojimai apie gerus darbus, tokius kaip Ch.Sugiharos žygdarbis, įkvėptų žmones daryti daugiau gero ir atsisakyti baimės bei neapykantos.

– Kuo šis filmas artimas, patrauklus jums pačiam?

– Žmonės, iš kurių ėmiau interviu, labai dosniai skyrė savo laiką, jų gyvenimo istorijos tiesiog švyti. Jie tokie įspūdingi! Ch.Sugihara yra labai gerai žinomas Japonijoje, bet nebūtinai likusioje pasaulio dalyje. Didieji žmonės dažnai yra labai kuklūs, o iš jų galime daug ko išmokti. Džiaugiuosi galėdamas savo filmu pristatyti jį platesnei pasaulio auditorijai.

– Tad kokiai auditorijai skirtas jūsų filmas apie Ch.Sugiharą?

– Visiems! Nepriklausomai nuo amžiaus, tautybės ar religijos. Ši istorija kalba apie esminį žmogaus bruožą – gerumą: elgtis drąsiai sunkiais laikais todėl, kad taip daryti yra teisinga. Jūs turite pamatyti šį filmą!


Kas? Dokumentinio filmo "Sugiharos išgelbėtieji: žydai ir japonai, praeitis ir ateitis" peržiūra.

Kur? Nacionaliniame M.K.Čiurlionio muziejuje.

Kada? Rugsėjo 6 d. 16 val.


Šiame straipsnyje: Chiune Sugihara

NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
Kodėl tik Sugiharos išgelbėtieji? Kodėl nei žodeliu neminimi Lietuvos diplomatai? Kiek žmonių dirbo kartu? Gal tie išgelbėtieji kosmosu pasiekė Lietuvą?

Valerija

Valerija portretas
Tai vistik ,kas yra sio namo savininkas, kad jam suremontuot po 25metu dulejimo ir apleistumo, reikia net uzsienio pagalbos? Labai noreciau suzinot.Ar ne Garbaraviciaus namelis? Kam del to turi but geda? Savininkui, valstybei, Kaunui? Baisiausias prestizinio Kauno kvartalo namas 25 metu begyje, net tvora kazkur pradingusi, usnimis apzeles kiemas...Parasykit, kas ta istorija zinot.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių