Apie architektūros studijas galvojantys moksleiviai varžėsi piešimo olimpiadoje

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pusšimtis 10-12 klasių moksleivių iš visos Lietuvos vasario 3 d. susirinko į tradicinę prof. A. Žmuidzinavičiaus piešimo olimpiadą.

Dalyviai, gavę užduotį, popieriaus lape ją turėjo įgyvendinti per 3 valandas, pasitelkdami tik pieštuką, savo įgūdžius ir fantaziją. Tiesa, pasak darbus vertinusio dėstytojo Tado Žebrausko, daugelis dalyvių susikoncentravo į kūrybinę piešimo dalį ir pamiršo, kad užduotį sudaro ir aiškiai nurodytos detalės.

Į Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto (KTU SAF) organizuojamą renginį sugūžėjo ne tik kauniečiai, bet ir moksleiviai iš Klaipėdos, Vilniaus, Vilkaviškio, Panevėžio, Kėdainių, Visagino ir kitų Lietuvos miestų bei miestelių. Daugumos tikslas buvo ne laimėti, o pasižiūrėti, kaip jiems sektųsi stojamuosiuose egzaminuose ir sulaukti komentarų iš architektūros specialistų.

Pasak organizatorių, skiriama olimpiados užduotis yra panaši į vieną iš architektūros stojamojo egzamino užduočių – reikėjo nupiešti pasvirusį veidrodį ir prieš jį pastatytą obuolį.

„Užduotis tikrai sunki. Veidrodžio dar nėra tekę piešti, tad užduotis ne iš lengvųjų. Reikia įsivaizduoti atspindžius, kaip veidrodyje keičiasi perspektyva, ir ar prieš jį padėtas pasviręs obuolys matosi veidrodyje“, –pasakojo olimpiados dalyvis Gediminas.

Daugelis dalyvių atskleidė, kad pagrindinis motyvas juos atvedęs į renginį – noras išmėginti savo jėgas, palyginti savo piešimo įgūdžius su kitų dalyvių bei išgirsti pastabas iš profesionalių stojamųjų egzaminų vertintojų. Iš Vilkaviškio nuolat į renginį atvykstanti mokytoja tikino, kad toks renginys Lietuvoje yra unikalus ir vaikai nuo rudens jau laukia jo.

„Moksleiviams, kurie galvoja apie menines specialybes, kuriems reikia išlaikyti stojamuosius egzaminus ši olimpiada yra unikali galimybė išbandyti savo jėgas. Daug dėmesio verti ir dėstytojų, tikrų profesionalų pastabos ir patarimai“, – pasakojo Vilkaviškio jaunimo centro mokytoja Stazė Zelinauskaitė.

Po tris valandas trukusio piešimo vertinimo komisija, kurią sudarė KTU SAF dėstytojai T. Žebrauskas, Vytautas Baltus bei Kęstutis Zaleckis, išrinko geriausius piešinius.

„Piešimo olimpiada labiau orientuota į akademinį piešimą, kuriame svarbi kompozicija, perspektyva ir taisyklingumas. Visą tai reikia derinti su kūryba ir erdvei užpildyti pasitelkti fantaziją. Visgi daugelis dalyvių nukrypo į meninę pusę ir pamiršo užduotyje aiškiai nurodytus veidrodžio matmenis, kampus ir pasileido kurti. Tai visai neblogai meniniam konkursui, bet šioje olimpiadoje visgi reikėtų labiau koncentruotis į taisykles“, – tikino KTU Statybos ir architektūros dėstytojas.

Dėstytojai taip pat apžvelgė ir dalyvių atsivežtus darbus iš namų. Nors jie nebuvo vertinami, jų autoriams dėstytojai išsakė savo pastabas, parodė, kur buvo daromos klaidos ir kaip patobulinti savo darbus.

Stojamieji egzaminai vykdomi stojant į vientisąsias architektūros studijas.

2018 m. piešimo olimpiados laureatai:

1 vieta – Valdemara Jasulaitytė (Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centras)

2A vieta – Robertas Tijūšas (Kauno dailės gimnazija)

2B vieta – Augustė Volungevičiūtė (Prienų „Žiburio“ gimnazija)

3A vieta – Meda Griciūnaitė (Panevėžio K. Paltaroko gimnazija)

3B vieta – Kamilė Ožalaitė (Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centras)



NAUJAUSI KOMENTARAI

nenusiminkite

nenusiminkite portretas
uztat paskui bedarbiai architektai tampa piktais zurnalistais - tokiais audringais kakaliais

n.....

n..... portretas
tikra tiesa,kad archiektų tiek nereikia. yra giminaitė, kuri tikrai vargsta, kai darbo nėra, o mokesčiai kapsi.

nuomonė

nuomonė portretas
Mano nuomone, architektūros studentų yra perdaug priimama,kam gausinti bedarbių gretas? Lietuvoje nėra tiek darbo architektams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių