Užduotis – tinkamai įvertinti įprastus obuolius

Obuoliai mums atrodo tokie įprasti, kad dažnai jų nebevertiname ir kulinariniams eksperimentams renkamės egzotiškus vaisius. Tačiau kai sodai lūžta nuo raudonskruosčių, neįsileisti jų į virtuvę – tiesiog nuodėmė.

Tiesa, vitaminų obuoliuose nedaug, tačiau jie labai vertingi dėl ląstelienos, mineralinių druskų, pektinų. Argumentą, kodėl verta valgyti obuolius, pateikia suomių mokslininkai, ištyrę, kad net vienas obuolys per dieną sumažina insulto galimybę. O stiklinė obuolių sulčių per dieną – puiki profilaktinė priemonė nuo širdies ligų, mažina cholesterino kiekį. Be to, obuoliai užima antrą vietą pagal antioksidantines ypatybes, – juos lenkia tik spanguolės. Obuolių marmelade yra daug pektinų, todėl jį patartina valgyti žmonėms, dirbantiems kenksmingomis sąlygomis.

Obuoliai vartojami žali ir perdirbti. Iš jų gaminami kompotai, uogienės, tyrelės, marmeladai, sultys, vynas, actas, gira, sidras ir t. t. Tad besirūpinantiems ne tik sveikata, bet ir malonumu valgyti portalas sveikata.diena.lt siūlo keturis puikius receptus. Skanaus!

Salotos su parmezanu

Reikės:

4 obuolių;

300 g įvairių salotų lapų;

150 ml alyvuogių aliejaus;

50 ml balzaminio acto;

80 g parmezano;

120 g riešutų;

citrinų sulčių;

½ a. š. medaus;

druskos.

Nuplaukite salotų lapus. Perpjaukite obuolį per pusę, o vieną pusę – dar per pusę. Palikite obuolių viršūnėlę, – jos bus kaip patiekalo dangtelis. Atsargiai išskobkite obuolio lizdą, o minkštimą supjaustykite kubeliais. Juos sudėkite į vandenį su ledukais, kad nepajuostų, įspauskite citrinų sulčių. Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, medaus ir žiupsnio druskos. Į išskobtą obuolį dėkite salotų lapus, kubeliais supjaustyto parmezano, berkite riešutų, apšlakstykite padažu, uždenkite obuolio viršūnėle ir patiekite.

Aštrus obuolių čatnis

Reikės

4 obuolių;

2 svogūnų;

4 česnako skiltelių;

2 a. š. rudojo cukraus;

2 a. š. sidro acto;

cinamono;

aitriųjų paprikų;

ciberžolių ar kario;

garstyčių;

druskos.

Puode užvirkite actą, sumaišytą su cukrumi. Dėkite kubeliais supjaustytus obuolius, smulkiai supjaustytus svogūnus ir išspaustas česnako skilteles. Vėl užvirkite. Berkite po žiupsnį visų prieskonių. Kartkartėmis pamaišydami virkite apie 45–60 min., kol padažas sutirštės. Išvirtą čatnį atvėsinkite ir patiekite su kepta ant grotelių mėsa, dešrelėmis, ryžių patiekalais.

Gėlėta karamelinė tarta

Pagrindui reikės

125 g minkšto sviesto;

100 g cukraus pudros;

žiupsnio druskos;

250 g miltų;

šlakelio citrinos sulčių;

1 trynio;

1–2 v. š. pieno.

Įdarui reikės

25 ml pieno;

2 trynių;

70 g vanilinio cukraus;

3–4 obuolių.

Karameliniam kremui reikės

25 ml grietinėlės;

10 ml vandens;

100 g cukraus;

20 g sūdyto sviesto.

Pagrindo gaminimas. Sumaišykite visus produktus, išskyrus pieną. Tik jei tešla per sausa, įpilkite pieno. Turi išeiti trupininė tešla, iš jos suformuokite dešrą. Minkykite kuo mažiau. Įdėkite tešlą valandai į šaldytuvą. Po to „dešrą“ supjaustykite riekelėmis, išdėkite jomis kepimo formą ir apspauskite pirštais, kad pagrindas būtų vientisas. Nupjaustykite gabalėlius, kurie išlenda iš formos. Vėl dėkite į šaldytuvą.

Karamelinio kremo gaminimas. Į puodą berkite cukrų, pilkite vandenį ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol paruduos. Dėkite sviestą ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį. Pamažu pildami įmaišykite atvėsintą grietinėlę. Maišykite, kol kremas sutirštės. Atvėsinkite.

Vanilinio kremo gaminimas. Pieną supilkite į puodą ir užkaiskite. Dubenyje įmuškite trynius ir išsukite juos su vaniliniu cukrumi iki baltumo. Po truputį berdami įmaišykite miltus, tada – šiltą pieną. Gautą masę supilkite į puodą ir virkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami. Virkite, kol kremas sutirštės. Jį atvėsinkite.

Pyrago gaminimas. Ant pagrindo užtepkite karamelinį kremą, tada – vanilinį kremą. Išpjaukite obuolių sėklynus. Rožes iš obuolių suformuosite obuolius pjaustydami juostelėmis su daržovių skustuku (taip, lyg nulupdami žievelę). Kuo ilgesnė bus juostelė, tuo didesnį žiedą galėsite suformuoti. Suformuotas gėles išdėliokite ant kremais aptepto pagrindo. Pabarstykite cukraus pudra ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje pusvalandį.
Pastaba: produktų kiekis tinka 22 cm skersmens kepimo formai.

Kalėdinis obuolių sūris

7 kg obuolių;

1,5 kg cukraus;

1 a. š. cinamono;

poros saujos riešutų;

tarkuotos apelsino žievelės.

Supjaustykite obuolius kubeliais (jei norisi, kad sūris būtų „mozaikinis“ – stambokais kubeliais, jei raižytas – stambokomis skiltelėmis). Juos užbertkite cukrumi, išmaišykite ir uždengę palikite kambario temperatūroje parai. Atsiradusias sultis nupilkite į puodą ir virkite, kol teliks apie pusė. Sudėkite didžiąją dalį obuolių, virkite nuolat maišydami ant didelės kaitros. Obuoliams sukritus, berkite likusius ir vėl virkite nuolat maišydami.

Suberkite cinamoną, riešutus (stambesnius pasmulkinkite) ir įtarkuokite apelsino žievelės. Sūris baigtas virti, kai masė ima atšokti nuo puodo kraštų. Atvėsusią masę dėkite į drobinius sūrmaišius, gražiai suformuokite ir pakabinkite džiūti. Jei norisi ne apvalaino, o plokščio sūrio, masę dėkite į polietileninius ar šaldymo maišelius, paslėgę palaikykite parą, tada maišelius prakirpkite, kad obuoliais galėtų „kvėpuoti“, įsukite į drobinius maišelius ir palikite džiūti.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

perkant

perkant portretas
obuolius, - reikia juos uostyti ir jei jie kvepia, reiškia galima valgyti
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių