Meduolinė Kalėdų svajonė – namelis

  • Teksto dydis:

Namelis su langinėmis, kaminu, atvertomis durimis, apšerkšnijusiais langais, varvekliais ant stogo, spalvingomis čerpėmis, šilta žvakės liepsna, apsuptas pusnynų, išpuoštų eglių, linksmų žmogelių...

Tokio imbierinio svajonių pasaulio kūryba Kalėdų laukimą lydi ne vienuose namuose. Pačių meduolių istorija siekia senovės Graikiją ir Egiptą, kada jie buvo naudojami apeigoms, o eksperimentai su imbieru prasidėjo XI a., kai senąją Europą pasiekė prieskoniai iš Artimųjų Rytų. O už imbierinius meduolių namelius turėtume dėkoti broliams Grimmams. Būtent jų pasakos herojai Jonukas ir Grytutė, beklaidžiodami miške, priėjo meduolinį namuką, apšviestą žvakės. Po šios pasakos meduoliniai nameliai taip išpopuliarėjo, kad tapo neatsiejamu švenčių atributu, šeimos ritualu, o iš Vokietijos ši tradicija pasklido po įvairias šalis.

Meduolinio namelio gamyba, puošyba – džiaugsmas ir vaikams, ir suaugusiesiems. Toks kupinas fantazijos kūrinys paprastai papuošia šventinį stalą, jį ne gėda į svečius lauktuvių nunešti ar mylimiems žmonėms Kalėdų proga įteikti linkint svajonių išsipildymo ir tikėjimo gražesniais metais. Namelio statybos tik iš pažiūros atrodo sudėtinga misija. 

Meduolinis Kalėdų namelis

1 dideliam ar 2 mažiems nameliams reikės
650 g miltų;
3 kiaušinių;
130 g cukraus pudros;
150 g sviesto;
180 g medaus;
1,5 v. š. meduolių prieskonių
1,5 v. š. kakavos;
1,5 a. š. kepimo miltelių.

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, pilkite medų, kakavą, meduolių prieskonius, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Tuomet berkite cukraus pudrą, išmaišykite. Dubenyje persijokite miltus ir kepimo miltelius. Į jį pilkite sviesto ir medaus masę, išmaišykite, įmuškite kiaušinius, vėl gerai išmaišykite ir išminkykite tešlą. Ją padėkite vėsiai kelioms valandoms.
Iš popieriaus ar kartono išsikirpkite norimos formos namelio dalis.

Iškočiokite apie 5 mm storio tešlą. Uždėkite iškarpas ir pagal jas išpjaukite namo detales. Atsargiai paimkite jas mentele ir dėkite į kepimo indą. Kepkite apie 10 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol parus detalių kraštai. Palikite atvėsti. Atvėsusias namelio dalis sulipdykite baltu glaistu, luktelėkite, kol šis sustings, ir tada dekoruokite namelį. Jei būgštaujate, kad dekoruoti bus sunku, išpieškite atskiras detales ir namelį lipdykite paskui. Namuko sienoms sutvirtinti papildomai galite naudoti dantų krapštukus. O dekoravimas – jau jūsų fantazijos reikalas.

Pastaba: galite naudoti tik kvietinius miltus arba 400 g kvietinių miltų sumaišyti su 250 g ruginių miltų; jei neturite meduolių prieskonių mišinio, pasigaminkite jį sumaišydami maltą imbierą, gvazdikėlius ir cinamoną.

Patarimai: 

Baltą glaistą pasigaminti galite taip: 2 kiaušinių baltymus gerai išmaišykite su 1,5 a. š. citrinų sulčių ir 500 g cukraus pudros. Glaistas turi būti tirštas, standus. Jei masė per skysta, pridėkite dar cukraus pudros. Glaistą galite spalvinti maistiniais dažais.

Namelio langų stiklus gaminkite taip: sutrupinkite skaidrius čiulpiamus saldainius, trupinių priberkite į baigiančio kepti meduolio langų ertmes, pakaitinkite keletą minučių ir palikite sustingti.
Eglutę galite sukurti iš ledų vaflio, rąstų krūvelę puikiai atstos cinamono lazdelės, sniegą – perlinis cukrus, o čerpes – cinamoniniai sausi pusryčiai.

 

1 langelis atitinka 3 cm



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių