Prieš 100 mln. metų dinozaurai klaidžiojo tarp pušų

Mokslininkai tiki, kad Arktyje dinozaurai vaikščiodavo apylinkėse, apžėlusiose pušimis.

Tyrinėtojai pirmame realistiniame paveiksle atvaizdavo, kokios gamtos apsuptyje gyveno šie išnykę padarai prieš 100 mln. metų.

Karališkojo Holloway universiteto ekspertai sako, kad jų tyrimai rodo, jog dinozaurai gyveno laiku, kurio oro sąlygos buvo panašios į šiandieninį Europos klimatą.

Prieš pat dinozaurų išnykimą kraštovaizdį pakeitė magnolijų tipo medžiai.

Žurnale „Geology“ mokslininkai aprašė augalų fosilijų analizės rezultatus, kurie leidžia „nupiešti“ kokie augalai supo didžiuosius gyvūnus.

Mokslininkai teigia, kad prieš 100 mln. metų beveik visą planetą buvo padegę miškai. Taip pat nustatyta, kad to meto augalai augo du kartus greičiau nei šiandieniniai jų giminaičiai.

Mokslininkai teigia, kad kai kurių medžių fosilijos parodė, jog jų riebės yra vidutiniškai dviejų milimetrų pločio. Tai rodo, kad poliariniame rate prieš 100 mln. metų buvo panašus klimatas kaip dabar švelnaus klimato Europos dalyje.

Mokslininkai įspėja, kad jei ir toliau anglies dioksido lygiai Žemėje kils, tikėtina, jog po 250 metų Antarktidoje vėl gali pradėti želti miškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ardzio

Ardzio portretas
"...jog jų riebės yra vidutiniškai dviejų milimetrų pločio." Lietuvių kalbos žodynas: riebė̃ sf. sing. (4) riebi mėsa, riebuma. 1 rievė̃ sf. (4) metinis medienos sluoksnis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių