Su Lietuvos kosminės misijos startu paaiškės ir svarbiausi lietuviški žodžiai

  • Teksto dydis:

Istorinės mūsų šaliai akimirkos – raketos su pirmaisiais lietuvių sukurtais palydovais pakilimo –  metu, bus paskelbti gražiausi tautos išrinkti žodžiai, kurie nuskambės iš lietuviško palydovo "LitSat-1". Projekto „Misija Lituanica 80“ komanda atskleis dešimt dažniausiai lietuvių siūlytų žodžių, iš kurių tauta išrinks tris ir kurie jau po poros mėnesių Kauno technologijos universiteto sukurto palydovo "LitSat-1" pagalba nuskambės vos jam iš Tarptautinės kosminės stoties patekus į atvirą kosmosą.

Tūkstančiai garsiai sušuktų ar tiesiog įrašytų žodžių buvo siūloma kasdien beveik pusę metų, o iki šiandien jų surinkta per pusę milijono. Galimybė pamąstyti bei išrinkti, kas svarbiausia, suvienijo visą tautą, tad kiekvienas išsakėme tai, kas rūpi mums asmeniškai ir svarbu visai šaliai.

Artėjant raketos su palydovais startui, su "LitSat-1" komanda susitiko šalies vadovė – palinkėjusi pirmajai Lietuvos kosminei misijai sėkmės, į šalies žmonių renkamų žodžių sąrašą ji pasiūlė ir savo tris žodžius. Prezidentė pasirinko simbolinę prasmę turintį ir istorija galintį tapti sakinį „Lietuva myli laisvę“. Valstybės vadovė renkančiai žodžius tautai palinkėjo išsirinkti pačius svarbiausius, reikšmingiausius ir brangiausius. Žodžius, kuriuos tariame kasdien, tokius, kuriems suteikiame ypatingą prasmę ir kuriais tikime.

Tautos žodžių rinkimai įgavo dvigubą pagreitį, kai startavo interaktyvus žaidimas „ŠAUK į kosmosą“ – virtualią raketą ir tris žodžius į padanges šovė žinomiausi šalies žmonės, tarp kurių: M. Mikutavičius, A. Mamontovas, G. Sviderskytė, J. Šeduikytė, A. Kudabienė,  K. Krysko, N. Juška, R. Rudokas, D. Zvonkus bei daugelis kitų.

Vienas iš siūlymų, žodis „Žalgiris“, sulaukė išskirtinio dėmesio. Į Kauno mero kvietimą pasiekti, kad šis žodis nuskambėtų kosmose, atsiliepė, ko gero, rekordinis skaičius idėjos šalininkų – pilnutėlė Žalgirio arena. Žodžiui, jau seniai tapusiam neatsiejama Kauno miesto įvaizdžio dalimi, jo vizitine kortele ir visos mūsų tautos vienybės, kovos ir ryžto vardu, abejingi neliko tiek patys „Žalgirio“ krepšininkai, tiek komandos sirgaliai.

Daugiausia kartų pasiūlytų žodžių dešimtuką sužinosime jau rytoj, tiesioginės raketos kilimo transliacijos per TV3 televiziją metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BELGAS

BELGAS portretas
LIETUVA BAISI ŠALIS

Pagal peliuko surskio versija

Pagal peliuko surskio versija portretas
Svarbiausi lietuviski zodziai yra: Kubilius nuvare sali, arba Landsbergis sugriove kolukius.

Marcelike....

Marcelike.... portretas
ar kas nors dar tiki,kad tas puodas kur nors nuskris?jau visi pinigas padalinti po kisenes,a mums tik konstatuos faktus...del techniniu priezasciu.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių