19-asis emoji gimtadienis: kas išpopuliarino Japonijoje atsiradusius jaustukus?

  • Teksto dydis:

Liepos 17-ąją minima pasaulinė jaustukų (ang. emoji) diena. Nors nuo pirmųjų emocijas atspindinčių ikonų atsiradimo praėjo 19 metų, savo populiarumo viršūnę jos pasiekė tik 2012-aisias – pasirodžius „iPhone“ su „iOS6“ operacine sistema.

Jūsų dėmesiui – Arnoldo Lukošiaus papasakota trumpa emoji sėkmės istorija.

Iš kur atsirado emoji?

Pirmuosius emoji 1999-aisias sukūrė japonas Shigetaka Kurita. Jį įkvėpė orų prognozių metu naudojami lietaus ar debesų simboliai, taip pat gatvių užrašai ir Japonijoje populiarių manga komiksų dialoguose pasitaikantys simboliai.

Pirmuosius emoji sudarė vos 176 emocijas ar veiksmą atspindinčių simbolių. Jų tarpe nebuvo dabar itin populiaraus besišypsančio veiduko. Vartotojai galėjo rinktis iš zodiako ženklų, atskirų kūno dalių ar oro prognozes atspindinčių simbolių.

Pirmieji S. Kurita sukurti emoji atsirado mobiliojo interneto platformos „i-mode“ susirašinėjimuose. Paprasčiau tariant, jie buvo naudojami mobiliojo telefono pirmtakuose – pranešimų gavikliuose.

Dėl populiarumo kaltas „iPhone 5“

Nors šiandien emoji yra neatsiejama rašytinio bendravimo dalis, taip nutiko ne iš karto. Tam prireikė net 13 metų.

2012-aisias pasirodęs „iPhone 5“ tapo tikruoju emoji populiarumo ledlaužiu. Mat su juo vartotojai SMS žinutes galėjo rašyti pasitelkdami besišypsančius, verkiančius ar kitokias emocijas išreiškiančius jaustukus.

Vartotojai netruko išmokti ir priprasti pei „iPhone“ pasiūlytos specialios emoji klaviatūros, kurią įsijungti galima vos vienu spustelėjimu.

Augant „iPhone“ vartotojų skaičiui, augo ir emoji sėkmė. Tad tokią klaviatūros funkciją ėmė siūlyti ir socialinių tinklų gigantai – „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“ bei kiti.

Tiesa, „iPhone“ ir toliau populiarina susirašinėjimo jaustukais kultūrą. 2017-aisias, pristatydami savo naujuosius flagmanus, „Apple“ nuėjo dar toliau – pristatė animuotus jaustukus animoji.

Ar emoji pakeis rašytinę kalbą?

Per 19 metų emoji skaičius išaugo net 16 kartų – nuo pirmųjų 176 iki 2823. Naujausios 157 emoji ikonos buvo sukurtos, patvirtintos ir pradėtos naudoti 2018-ųjų vasarį.

Taip plačiai naudojami jaustukai jau tapo tam tikra bendravimo maniera. Todėl nenuostabu, kad retkarčiais pasigirsta kalbos, jog emoji vieną dieną ims ir pakeis žodžius. Juk ir pirmieji žmogaus rašytiniai žodžiai buvo piešiniai ant urvų sienų.

Tačiau vizualinę lingvistiką tyrinėjantys ekspertai tikina, kad kol kas dėl to jaudintis neverta. Nors jaustukais galima sukurti logišką seką, kuri gali būti traktuojama kaip istoriją pasakojantis sakinys, vis tik (bent jau kol kas) emoji yra per skurdūs sukurti, pavyzdžiui, literatūrinį siužetą.

Tiesa, dauguma lingvistų vis tik sutinka, kad per pastaruosius penkerius metus išpopuliarėję jaustukai sustiprina rašytinės kalbos emociją. Tad prie įprasto sakinio „Prastas oras“ pridėjus orą atspindinčias žaibo, lietaus ar pilko debesies ikonas, žinutės gavėjas gali lengviau suprasti, koks oras yra už lango.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių